× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»

Στους στόχους και τις δραστηριότητες των επόμενων μηνών αναφέρθηκε ο Γραμματέας του νεοσύστατου Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου Αντώνης Καλδέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/4/2021

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»

Στους λόγους για τους οποίους επαναδραστηριοποιήθηκε ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών της Λέσβου, μετά από 10 χρόνια αδράνειας αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Γενικός Γραμματέως του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου Αντώνης Καλδέλλης.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντ. Καλδέλλης, αυτή τη στιγμή ο κλάδος της κτηνοτροφίας και όλες οι ενέργειες  που περιστρέφονται γύρω από αυτόν , όπως η τυροκομία, αποτελούν τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της Λέσβου, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ακόμη και από την ελαιοκομία ή τον τουρισμού.  

Αυτή τη στιγμή στο νησί μας δραστηριοποιούνται 20 τουλάχιστον τυροκομικές μονάδες οι οποίες στον κύκλο των εργασιών τους, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του τους παραγωγούς, απασχολούν 400 με 500 άτομα.

«Ο λόγος για τον οποίον, σημειώνει ο Αντ. Καλδέλλης θεωρήσαμε αναγκαία την επαναλειτουργία του Συλλόγου σχετίζεται κυρίως με τις αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην αγορά του τυριού και οι οποίες δημιουργούν ένα νέο ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο και περιβάλλον.

Δυστυχώς οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα, εκτιμούμε όμως πως όλοι μαζί με συντονισμένες ενέργειες και συνέργειες με φορείς της Αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη».

Αναφερόμενος ο Αντώνης Καλδέλλης στην ποιότητα και στην ιδιαιτερότητα των τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πράγματι τα τυριά του νησιού μας τα οποία παράγονται αποκλειστικά από γάλα της Λεσβιακής φυλής προβάτου, ξεχωρίζουν σε γεύση και θρεπτική αξία, ωστόσο σημείωσε δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε εμείς ότι τα προϊόντα μας είναι μοναδικά και ποιοτικά αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να γνωστοποιήσουμε την αξία τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Γενικότερα δεν έχουν γίνει συστηματικές δράσεις για την προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, ούτε έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων του νησιού μας».

Το επόμενο διάστημα όπως σημείωσε ο Αντώνης Καλδέλλης, ο Σύλλογος θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Διαχειριστική Αρχή, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των τυροκομικών μονάδων και η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι παρακάτω:

Την διαφύλαξη και προστασία των τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. που παράγονται στην Λέσβο και Λήμνο, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το καλαθάκι Λήμνου, η Φέτα κλπ., μέσα από την τήρηση των κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τον χαρακτήρα των προϊόντων Π.Ο.Π. αφενός, αλλά και τον έλεγχο του τρόπου διακίνησης του ντόπιου γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή τους αφετέρου, πάντα με στόχο την προστασία του καταναλωτή και αυτών των ίδιων των προϊόντων.

-Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του νομού, που ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στα δύο νησιά, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και έξω από αυτόν.

- Την διασφάλιση της γνησιότητας και την προστασία του καταναλωτή που επιλέγει βιολογικά προϊόντα, μέσα από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών πιστοποίησης του γάλακτος ως βιολογικού.

- Την ενεργοποίηση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων μέσα από το Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου, που σκοπό θα έχουν την υποβοήθηση των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου και Λήμνου, στην προσπάθεια εξέλιξης των προϊόντων τους, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την στήριξη της προσπάθειας προώθησης των προϊόντων αυτών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση

Με υποχρεωτικό ράπιντ τεστ σε δημόσια ή ιδιωτική δομή προσέρχονται στην εργασία τους από αυτή την εβδομάδα-Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα» Νίκου Γιαννάκα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΞΙΔΙΑ

Οι Μυτιληνιοί φεύγουν για...Λήμνο, Μύκονο και Πάρο

Ψηλά στην προτίμηση των συμπολιτών μας που φεύγουν διακοπές αυτές τις μέρες, βρίσκονται ακόμη, η Ικαρία, η Σάμος, η Νάξος, η Χίος και η Βόρεια Ελλάδα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και επίσημα η επιπλέον χρηματοδότηση για το Leader

Το ποσό ανέρχεται σε 7.945.603,30 ευρώ και θα ενταχθούν από τον εγκεκριμένο πίνακα ακόμη 63 πράξεις
ΑΓΟΡΑ

Ούζο Λίνου, τριών γενεών

60 χρόνια παραγωγής αλκοολούχων ποτών με το μεράκι και την υπογραφή της οικογένειας Λίνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για χρήματα στο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Αποκλειστική δήλωση στο «Ν» του Σταύρου Αραχωβίτη τομεάρχη αγροτικής οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά από συνάντηση του με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΞΙΔΙΑ

«Φορτωμένα έρχονται στη Λέσβο τα πλοία από Πειραιά και Καβάλα»

Προστίθενται δύο ακόμη δρομολόγια από Πειραιά και Καβάλα. Συνολικά για όλο τον Αύγουστο προβλέπονται 5 δρομολόγια για Καβάλα και 8 δρομολόγια για Πειραιά κάθε εβδομάδα.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η δεύτερη διαβροχή της δακοκτονίας

Παρατηρείται αυξημένος πληθυσμός δάκου σε όλο το Λεσβιακό ελαιώνα, μέχρι στιγμής όμως η δακοπροσβολή είναι περιορισμένη. Θα ακολουθήσει τρίτη διαβροχή μέσα στον Αύγουστο
ΑΓΟΡΑ

Λουκέτο και πρόστιμα σε δύο ακόμη καταστήματα της Μυτιλήνης

Κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τον τουρισμό

Η Κατερίνα Νοτοπούλου παράλληλα με τον Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε για τις προοπτικές του απολιθωμένου δάσος και επισκέφθηκε το Μόλυβο και το ερειπωμένο «Σάρλιτζα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Συνεταιρισμού Μεσοτόπου;

Εξετάζεται ως λύση για την ανακούφιση του Συνεταιρισμού, στα πρότυπα ανάλογης συνεργασίας στην περιοχή της Κοζάνης, ωστόσο νομικά φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα
ΑΓΟΡΑ

Τα προϊόντα της Λέσβου στην 85η Έκθεση της Θεσσαλονίκης

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Θερμή υποδοχή Τσίπρα στη Στύψη

Οι κάτοικοι του χωριού υποδέχθηκαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο οποίος ξεναγήθηκε στο συνεταιρισμό και τις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου