× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»

Στους στόχους και τις δραστηριότητες των επόμενων μηνών αναφέρθηκε ο Γραμματέας του νεοσύστατου Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου Αντώνης Καλδέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/4/2021

«Δεν έχει δοθεί βαρύτητα στην προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων»

Στους λόγους για τους οποίους επαναδραστηριοποιήθηκε ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών της Λέσβου, μετά από 10 χρόνια αδράνειας αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Γενικός Γραμματέως του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου Αντώνης Καλδέλλης.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντ. Καλδέλλης, αυτή τη στιγμή ο κλάδος της κτηνοτροφίας και όλες οι ενέργειες  που περιστρέφονται γύρω από αυτόν , όπως η τυροκομία, αποτελούν τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της Λέσβου, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ακόμη και από την ελαιοκομία ή τον τουρισμού.  

Αυτή τη στιγμή στο νησί μας δραστηριοποιούνται 20 τουλάχιστον τυροκομικές μονάδες οι οποίες στον κύκλο των εργασιών τους, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του τους παραγωγούς, απασχολούν 400 με 500 άτομα.

«Ο λόγος για τον οποίον, σημειώνει ο Αντ. Καλδέλλης θεωρήσαμε αναγκαία την επαναλειτουργία του Συλλόγου σχετίζεται κυρίως με τις αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην αγορά του τυριού και οι οποίες δημιουργούν ένα νέο ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο και περιβάλλον.

Δυστυχώς οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα, εκτιμούμε όμως πως όλοι μαζί με συντονισμένες ενέργειες και συνέργειες με φορείς της Αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη».

Αναφερόμενος ο Αντώνης Καλδέλλης στην ποιότητα και στην ιδιαιτερότητα των τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πράγματι τα τυριά του νησιού μας τα οποία παράγονται αποκλειστικά από γάλα της Λεσβιακής φυλής προβάτου, ξεχωρίζουν σε γεύση και θρεπτική αξία, ωστόσο σημείωσε δεν αρκεί μόνο να γνωρίζουμε εμείς ότι τα προϊόντα μας είναι μοναδικά και ποιοτικά αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να γνωστοποιήσουμε την αξία τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Γενικότερα δεν έχουν γίνει συστηματικές δράσεις για την προβολή των τυροκομικών μας προϊόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, ούτε έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων του νησιού μας».

Το επόμενο διάστημα όπως σημείωσε ο Αντώνης Καλδέλλης, ο Σύλλογος θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Διαχειριστική Αρχή, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των τυροκομικών μονάδων και η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι παρακάτω:

Την διαφύλαξη και προστασία των τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. που παράγονται στην Λέσβο και Λήμνο, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το καλαθάκι Λήμνου, η Φέτα κλπ., μέσα από την τήρηση των κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τον χαρακτήρα των προϊόντων Π.Ο.Π. αφενός, αλλά και τον έλεγχο του τρόπου διακίνησης του ντόπιου γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή τους αφετέρου, πάντα με στόχο την προστασία του καταναλωτή και αυτών των ίδιων των προϊόντων.

-Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του νομού, που ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στα δύο νησιά, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και έξω από αυτόν.

- Την διασφάλιση της γνησιότητας και την προστασία του καταναλωτή που επιλέγει βιολογικά προϊόντα, μέσα από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών πιστοποίησης του γάλακτος ως βιολογικού.

- Την ενεργοποίηση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων μέσα από το Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου, που σκοπό θα έχουν την υποβοήθηση των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου και Λήμνου, στην προσπάθεια εξέλιξης των προϊόντων τους, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την στήριξη της προσπάθειας προώθησης των προϊόντων αυτών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται καθηγητής Πληροφορικής

Για επιχείρηση στην Καλλονή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται πωλητής/τρια για εξωτερικές εργασίες

Σταθερός μισθός και μπόνους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το τουριστικό καλοκαίρι φέρνει μείωση στην ανεργία του Βορείου Αιγαίου

Καταγράφεται μείωση των ανέργων κατά 7,71% σε ένα μήνα και 16,34% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 καταγράφεται αύξηση κατά 1.854 άτομα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Από τον κόλπο Καλλονής παίρνουν μεροκάματο 2.000 άνθρωποι»

Ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου η αλιευτική περίοδος της σαρδέλας Καλλονής, η οποία εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας «ο Μάκαρ» Παναγιώτη Νανίδη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Τα χειροποίητα κεραμικά Αγιάσου εξάγονται… παντού!

Η Γιώτα Σουλακέλλη μιλά για την οικογενειακή επιχείρηση και τις πρωτοβουλίες που έλαβε μόνη της να δικτυωθούν τα καταστήματά της
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου έχουν τη δική του ταυτότητα»

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της «Aγροταυτότητας» το οποίο πιστοποιεί και καταγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων, πιστοποιώντας την αυθεντικότητά τους
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται πωλητής ή πωλήτρια

Από κατάστημα αθλητικών ειδών στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Γιατί σε δεύτερη μοίρα οι ελαιοπαραγωγοί της Αντισσας;»

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΕΛΓΑ απέστειλε Αγροτικός Συνεταιρισμός Άντισσας στην οποία κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση της περιοχής σε σχέση με άλλες περιοχές της Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Το Φαγί στέκεται δίπλα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Μέσω της ειδικής ένδειξης «Προϊόντα Συνεταιρισμού Μεσοτόπου» οι χρήστες του Φαγί θα μπορούν να παραγγείλουν onlineτα προϊόντα του Συνεταιρισμού από συνεργαζόμενα καταστήματα της πλατφόρμας
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της διασποράς του ιού στους εργαζόμενους»

Ανακοίνωση από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για την έξαρση της πανδημίας
ΑΓΟΡΑ

Σειρά επαφών Βαγγέλη Μυρσινιά στην Αθήνα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου ζήτησε να υπάρξει εξασφάλιση ένταξης όλων των επιχειρηματικών επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε προσκλήσεις που έτρεξαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

23 επενδυτικά σχέδια στο Βόρειο Αιγαίο

Καταρτίστηκε ο οριστικός πίνακας του προγράμματος «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»