× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν δικαιολογείται η περαιτέρω όχληση» για τον Μανταμάδο λέει η ΔΕΥΑΛ

Απαντά στην ανακοίνωση των εκατοντάδων κατοίκων που μένουν χωρίς νερό και με λύματα που τρέχουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/4/2021

«Δεν δικαιολογείται η περαιτέρω όχληση» για τον Μανταμάδο λέει η ΔΕΥΑΛ
Από την καταγγελία των κατοίκων Μανταμάδου

Απάντηση… εμμέσως έδωσε στη δημοσιότητα με τη μορφή ανακοίνωση η ΔΕΥΑΛ για τα όσα διαμαρτύρονται έντονα εκατοντάδες κάτοικοι του Μανταμάδου σε σχέση με το έργο της στην περιοχή, τις συνεχείς διακοπές νερού εδώ και μήνες εν μέσω πανδημίας, τα λύματα που τρέχουν και μια σειρά άλλα ζητήματα που καταγγέλθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΔΕΥΑΛ αναφέρει έχει προτάξει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των οικισμών Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς και Πελόπης και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το έργο της κατασκευής προκαλεί όχληση, αλλά ότι «περαιτέρω όχληση δεν δικαιολογείται»! Ειδικότερα η ΔΕΥΑΛ αναφέρει:

«Το παλαιό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Μανταμάδου αποτελείτο από αμιαντοσωλήνες, εκτός μικρών τμημάτων του που αντικαταστάθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με σωληνώσεις PVC χωρίς αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΛ, ενώ σε αυτά τα τμήματα λειτουργούσαν παράλληλα και τα παλαιά δίκτυα αμιάντου χωρίς να έχουν ακυρωθεί.

Σήμερα ο Μανταμάδος διαθέτει νέο και σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης από σωληνώσεις πολυαιθυλενίου ενώ πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου ταυτόχρονη και σταδιακή ακύρωση του δικτύου των αμιαντοσωλήνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι το παλαιό δίκτυο του οικισμού, ήτο χωρίς χαρτογράφηση & χωρίς καμία άλλη πληροφορία για την δομή του, λειτουργούσε ως μια ενότητα με χειρισμό μόνο από την κεντρική δεξαμενή. Η απομόνωση και η σταδιακή ακύρωση του παλαιού δικτύου μπορούσε να γίνει με χειρισμούς μόνο από ένα σημείο. Το αντίθετο με το νέο δίκτυο, στο οποίο μπορούν να απομονωθούν πολλά τμήματα του, με χειρισμούς στο εσωτερικό του.

Επιπλέον το παλαιό δίκτυο του οικισμού δεν μπορούσε να εκκενωθεί και να καθαριστεί πράγμα απαραίτητο διότι υπήρχαν πολλά τερματικά και προβληματικά σημεία.

Τα “παραδοσιακά” πλακόστρωτα του οικισμού πριν την κατασκευή του έργου ήταν σε κακή κατάσταση με αποσύνθεση σε πολλές των περιπτώσεων, ποικίλων τύπων & ειδών με ανομοιόμορφη αρμολόγηση, φθαρμένα με τον χρόνο, με βυθίσματα σε πολλές θέσεις (ακόμα και στην κεντρική πλατεία), πέτρες με μπετό και χώμα ανακατεμένα, τα οποία δεν μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως στα πλαίσια της κατασκευής ενός δικτύου ύδρευσης. Αυτό αποτελεί αντικείμενο άλλου έργου και άλλης υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης δεν αντικαθίσταται με το παρόν έργο διότι η χρηματοδότηση αφορά μόνο αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης  και χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (όπως ο Μανταμάδος) στην παρούσα φάση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην πλατεία του οικισμού ήταν απαραίτητες διότι δεν υφίσταντο δίκτυο αποχέτευσης παρά πέτρινη τάφρος κατασκευής της δεκαετίας του 1950 μπαζωμένη χωρίς δυνατότητα απορροής, με αποτέλεσμα σημείο της πλατείας να είχε μετατραπεί σε απορροφητικό βόθρο, με συσσώρευση λυματολάσπης για μεγάλο και άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η κατασκευή δικτύων από μόνη της συνιστά όχληση σε οικισμούς, με μονοδρομήσεις οδών, τροποποίηση κυκλοφορίας, διακοπή υδροδότησης όπως γίνεται σε όλες τις περιοχές που κατασκευάζονται έργα ύδρευσης π.χ.: Μυτιλήνη, Αγιάσος, Πολιχνίτος. Η περαιτέρω όχληση η οποία δεν δικαιολογείται και υφίσταται δεν μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ για αντικατάσταση ενός δικτύου παλαιωμένων αμιαντοσωλήνων με νέο σύγχρονο και την παροχή υγιεινού νερού στον οικισμό. Επιπλέον η προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ ειδικότερα για τον οικισμό Μανταμάδου επεκτείνεται στην αντικατάσταση των αντλητικών συγκροτημάτων στις γεωτρήσεις, καθαρισμό δεξαμενών, αντικατάσταση βανών στην κεντρική δεξαμενή, μόνιμη παρουσία συντηρητών (υδραυλικών & ηλεκτρολόγων), χλωρίωσης, τακτικές  χημικές αναλύσεις, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στην κάτω γειτονιά του χωριού και στην κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής στον κεντρικό δρόμο έργο που τελεί υπό ανάθεση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι