× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική, όχι όμως τη συκοφαντία ...»

Νέα ανακοίνωση Κώστα Μουτζούρη για το εξώδικο, τις δηλώσεις Μηταράκη και τις θέσεις του στο μεταναστευτικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2021

«Δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική, όχι όμως τη συκοφαντία ...»
Φωτο αρχείου

Νέα δήλωση, γραπτή αυτή τη φορά, έκανε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά τη συνέντευξη του Υπουργού Νότη Μηταράκη στον τηλεοπτικό Σταθμό «Αλήθεια» της Χίου. Ως γνωστόν ο Ν. Μηταράκης επέριψε ευθύνες μεταξύ  άλλων στον Κ. Μουτζούρη, για τη φωτιά στη Μόρια και όσα ακολούθησαν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης εξόργισαν, τον Περιφερειάρχη, ο οποίος απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία τόσο στο Ν. Μηταράκη όσο και στον τηλεοπτικό σταθμό που αναμένεται να προβληθεί η επίμαχη συνέντευξη. 

Στην τελευταία δήλωσή του, ο Κ. Μουτζούρης επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων την πάγια θέση του για το μεταναστευτικό και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τηρεί αυτή τη στάση από τότε που ανέλαβε τη θέση του Περιφερειάρχη.Παράλληλα σημείωνει ότι δέχεται ως οφείλει καλόπιστη κριτική, θεωρεί όμως ότι δηλώσεις που υπονοούν ότι ευθύνεται για τη φωτιά της Μόριας είναι συκοφαντικές και ψευδείς.

Ειδικότερα αναφέρει: 

«Ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως ακαδημαϊκός  δεχόμουν, δέχομαι και θα δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική που ασκείται προς όφελος της κοινωνίας. Η θεσμική μου θέση απαιτεί να εκπροσωπώ την βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με εξέλεξαν. Δηλώσεις που υπονοούν ότι είμαι υπαίτιος για τις τραγικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι συκοφαντικές και ψευδείς. Από την πρώτη στιγμή με σταθερές θέσεις και επιχειρήματα  τόνισα ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσεως είναι Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.  Παρά το γεγονός  ότι οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την αποσυμφόρηση των νήσων και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, παρατηρούμε προσπάθειες το  «ΟΧΙ»  να γίνει  «ΝΑΙ»  με  διλήμματα  «ή νέες δομές ή παραμένουν οι υπάρχουσες» . Άλλωστε η  επίσκεψη της  κας Γιόχανσον αποκάλυψε ότι  δεν επιθυμεί  να συζητήσει από μηδενική βάση αλλά να εκτελέσει  τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της για νέες ανοιχτές  δομές φιλοξενίας μεταναστών. Απορώ ορισμένοι γιατί δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τις ζωές των νησιωτών.  Από την αρχή επεσήμανα  ότι  χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει  κανένα έργο ειδικά όταν αυτό στο μέλλον θα καταστήσει τα νησιά σε μόνιμες κατοικίες δυστυχισμένων ανθρώπων.  Δεν συμφωνώ κατ’ ουδένα τρόπο  με  πολιτικές  που μακροπρόθεσμα μετατρέπουν τα νησιά μας σε γκρίζες ζώνες. Τα εκατομμύρια των ευρώ  που η Ευρώπη επιθυμεί να δαπανήσει  για τις τεράστιες δομές μεταναστών στα νησιά  οφείλει  να τα καταβάλει,  ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας  στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας  ενισχύοντας  ζωτικής σημασίας έργα   που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα  τα αναδείξουν πολιτιστικά, τουριστικά και κοινωνικά. Τα χρήματα αυτά τα οφείλει η Ευρώπη στις νήσους για τα όσα υπέστησαν όλα αυτά τα έτη από τις συνέπειες της μεταναστευτικής  κρίσεως.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα