× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μαρία Κομνηνάκα με τους εποχικούς πυροσβέστες

Συνεχίζονται οι επαφές της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ με εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021

Η Μαρία Κομνηνάκα με τους εποχικούς πυροσβέστες
' χρόνος ανάγνωσης

Συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου των συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών είχε η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, το Σάββατο στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης στη Μυτιλήνη.

 Οι εκπρόσωποι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βουλετή, του σωματείου εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως εποχικοί πυροσβέστες, ξεκινώντας από την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία που προκαλεί η εξάμηνη μόνο εργασία τους, με μόνιμο άγχος να εξασφαλίσουν εργασία για τον υπόλοιπο χρόνο, στην οποία θα πρέπει να αποφεύγουν τραυματισμούς και επιβάρυνση της φυσικής τους κατάστασης, ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Υπηρεσία την επόμενη χρονιά. Και όλα αυτά όταν είναι δεδομένες οι μεγάλες ανάγκες στελέχωσης όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τις οποίες θα μπορούσαν να καλύπτουν μόνιμα, με βάση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επεσήμαναν τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) που τους διαθέτει η υπηρεσία είναι παντελώς ανεπαρκή και δεν τους δίνουν την παραμικρή αξιόπιστη προφύλαξη από τους κινδύνους που διατρέχουν. Δεν τους παρέχουν τις ειδικές στολές των πυροσβεστών, μάσκες, προσωπίδες κ.α, ενώ τα παλαιωμένα στρατιωτικού τύπου άρβυλα και τα πλαστικά κράνη που τους χορηγούνται είναι όχι μόνο ακατάλληλα αλλά και επικίνδυνα, σε συνθήκες πυρκαγιάς.

Εξέθεσαν ακόμα μια σειρά άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν από τη βουλευτή  να τα μεταφέρει στη βουλή, ευελπιστώντας να  ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η Μαρία Κομνηνάκα στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε μαζί τους, τόνισε ότι το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην πυρόσβεση, κάνει συνεχώς παρεμβάσεις στη βουλή, διεκδικώντας την επίλυσή τους. Η διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι ότι το από τη στιγμή που το εποχικό προσωπικό, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έστω και αν αυτές εντάσσονται σε έναν εποχικό κύκλο, πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθούν. Ενώ όσοι ενδεχομένως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να διοχετευτούν με μόνιμη θέση εργασίας σε υπηρεσίες όπως η δασοφυλακή και άλλους παρεμφερείς τομείς, που είναι εξίσου αναγκαίοι. Είναι επίσης αυτονόητο και επιβεβλημένο, να χορηγούνται όλα τα αναγκαία Μ.Α.Π και εξοπλισμός τόσο στο εποχικό όσο και στο μόνιμο προσωπικό, που με τον ίδιο τρόπο διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε ένα τόσο ευαίσθητο και αναγκαίο τομέα της πολιτικής προστασίας.

Για το λόγο αυτό και στήριξε, το πάγιο και διαχρονικό αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών, που έφερε επιτέλους σε πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με το μόνιμο προσωπικό σε περίπτωση τραυματισμού τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να αξιοποιούνται σε άλλες μη μάχιμες θέσεις της υπηρεσίας και να μη κωλύονται να συμμετάσχουν σε νέο διαγωνισμό, μετά την ανάρρωσή τους.

Ωστόσο, το ΚΚΕ ζήτησε να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και σε περίπτωση σοβαρών παθολογικών αιτιών και τραυματισμού που δε σχετίζονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ενώ ακόμα, να προβλέπεται για τους πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης που καθίστανται ανίκανοι για εργασία με ολική αναπηρία μετά από σοβαρό τραυματισμό κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή από εκδήλωση παθολογικών νοσημάτων  που δημιουργήθηκαν αποδεδειγμένα εξ αιτία αυτής, να έχουν ισόβια πλήρη συνταξιοδότηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να υπάρχει, επίσης, πλήρης εφαρμογή, και για τους εποχικούς πυροσβέστες  σε περίπτωση θανάτου κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και εξ αιτίας αυτής, του Νόμου που αφορά τη «Μέριμνα υπέρ μελών οικογενειών παθόντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε ακόμα και στην πρόσφατη ερώτηση (στις 2-4-2021) που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, για τη διαρκή έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και καθαριότητας σε εγκαταστάσεις Πυροσβεστικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ακόμα και σε τόσο ευαίσθητες υπηρεσίες.

Τέλος η βουλευτής επεσήμανε ότι πέρα από την ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματά τους στη Βουλή, το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση που θα κάνουν οι ίδιοι με το σωματείο τους, σε κοινή πάλη και μέσα από τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος γιατί τα αιτήματά τους είναι ζητήματα που αφορούν την ίδια τους την υγεία και ζωή, σαν εργαζόμενοι, αλλά και την πυροπροστασία όλου του νησιού.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής

Η Υποδιοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας ενημέρωσε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για ασφαλείς μετακινήσεις
Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τονίζει ότι η προστασία της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη και συνεκτική κοινωνία
Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό

Καταγγέλλει ευθύνες του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και του Δήμου για ελλιπή προληπτικά μέτρα
Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών
Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά

Το Λιμεναρχείο απευθύνει σύσταση προς τους ιδιοκτήτες σκαφών κάθε τύπου να μεριμνήσουν για την ασφαλή πρόσδεση και φύλαξή τους
Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά
ΧΩΡΙΑ

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή

Έκκληση Βάλεση για προσοχή στην κατανάλωση έως ότου γεμίσουν οι δεξαμενές
Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό τις Κυριακές του Μαΐου το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
Κλειστό τις Κυριακές του Μαΐου το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Τι θα κάνετε για τους κτηνοτρόφους;» λέει η Λαϊκή Συσπείρωση

Στο επίκεντρο της λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου θέτει τα μέτρα στήριξης
«Τι θα κάνετε για τους κτηνοτρόφους;» λέει η Λαϊκή Συσπείρωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση Παρασκευαΐδη για το Νοσοκομείο Λήμνου

Eπαναφέρει το θέμα της υποστελέχωσης και ζητά άμεσες λύσεις
Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση Παρασκευαΐδη για το Νοσοκομείο Λήμνου