× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερωτήματα για την εταιρεία που ανέλαβε τη σίτιση στο ΚΥΤ

Στη βουλή από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού το ζήτημα της σίτισης των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021

Ερωτήματα για την εταιρεία που ανέλαβε τη σίτιση στο ΚΥΤ

Με ερώτησή του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, καλεί το αρμόδιο για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο Υπουργείο να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις νέες καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Την ερώτηση συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δρίτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, οι μερίδες φαγητού που μοιράζονται στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ είναι λειψές, κακής ποιότητας και δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που περιγράφονται στη σχετική σύμβαση. Σημειώνεται, ότι με βάση την παρούσα σύμβαση διάρκειας 20 ημερών, η ένωση εταιρειών ΑΝΟΣΤΡΟ ΑΞΕΕ και ΤΡΟΦΟ ΛΑΡΣΟΥ ΑΕ με έδρα τη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, ανέλαβε τη σίτιση του ΚΥΤ με συνολικό αντίτιμο (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) 772.352,20 ευρώ (ημερήσιο κόστος για 7.100 άτομα: 38,867,71 ευρώ).

Πέραν τούτων, ερωτήματα γεννιούνται για την ανάδοχο εταιρία που ανέλαβε τη σίτιση του ΚΥΤ, καθώς φαίνεται να στεγάζεται σε ακίνητο κατασχεμένο για χρέη σε τράπεζα, ΙΚΑ και την εφορία, που ανήκει σε εταιρία υπό εκκαθάριση από το 2001 και το οποίο ακίνητο εκμισθώνεται με προκλητικά χαμηλό ενοίκιο. Επιπλέον, η ανάδοχος εταιρία φέρεται να έχει εταιρικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ, ποσό που δεν ανταποκρίνεται στο κόστος επένδυσης που απαιτείται για τη σίτιση τέτοιου αριθμού ατόμων.  

«Δεν είναι η πρώτη φορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής, που το θέμα της σίτισης των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο απασχολεί την επικαιρότητα. Ο Γιάννης Μπουρνούς κατέθεσε ξανά ερώτηση για τη σίτιση στις 20 Οκτωβρίου 2020 προς τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη για τα ερωτήματα που προέκυπταν από τον πλασματικό αριθμό 4.000 σιτιζόμενων στο ΚΥΤ της Μόριας, που διαπιστώθηκε μετά την καταστροφή του καταυλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δυο ερωτώμενα Υπουργεία αρκέστηκαν τότε να δηλώσουν αναρμόδια, παραπέμποντας όλη την ευθύνη αποκλειστικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και να δώσουν (εκ μέρους του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου) παντελώς έωλες ερμηνείες για τις διαφορές στους αριθμούς των σιτιζόμενων, που δεν βασίζονταν σε επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, αλλά σε αυθαίρετες εκτιμήσεις περί «παράτυπων αναχωρήσεων αιτούντων άσυλο από το νησί». 

Αυτό που απαιτείται και στο θέμα της σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η απόλυτη διαφάνεια στους σχετικούς διαγωνισμούς, εφόσον διακυβεύονται αφενός υψηλά χρηματικά ποσά και αφετέρου η διατροφική ασφάλεια των σιτιζόμενων.

Γι αυτό το λόγο, ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το πώς πιστοποιήθηκε η καταλληλότητα του αναδόχου για την ανάληψη της παροχής υπηρεσιών σίτισης στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, αλλά και για το πώς ελέγχει το αρμόδιο Υπουργείο αν ο εκάστοτε ανάδοχος ανταποκρίνεται στις ποσοτικές και ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει η σύμβαση για την ποιότητα των παρεχόμενων γευμάτων.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη