× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Λέσβος ως εκπαιδευτικός προορισμός»

Επιτυχημένη η εκδήλωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021

«Η Λέσβος ως εκπαιδευτικός προορισμός»
' χρόνος ανάγνωσης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχές από όλη τη Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η διαδικτυακή εκδήλωση - παρουσίαση της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO με βασικούς συντελεστές τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων που επισκέφτηκαν το νησί τα τελευταία στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων και παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες και βιώματα από την γνωριμία τους με τη Λέσβο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Δίκτυο των Συνδεδεμένων Σχολείων με την UNESCO που συντόνισε ο καθηγητής του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου Μιχάλης Ανδρεαδέλλης, συμμετείχαν 10 σχολεία τα οποία παρουσίασαν το καθένα μια διαφορετική περιοχή της Λέσβου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους υπόλοιπους συμμετέχοντες να ταξιδέψουν νοερά στα μοναδικής ομορφιάς τοπία και μνημεία της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Αναστάσιος Αλεβίζος, Γεωλόγος MSc, Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου, ο κ. Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του ASPnet – UNESCO Ελλάδας, ΥΠΑΙΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στη συνέχεια εκπαιδευτικοί και μαθητές μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις μοναδικές τους εμπειρίες από το Γεωπάρκο Λέσβου. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό προβάλλοντας την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που καθιστούν την Λέσβο ιδανικό προορισμό για εκπαιδευτικά ταξίδια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα συμμετείχαν:

 

Ο Μιχάλης Ανδρεαδέλλης και οι μαθητές από το 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου που συμμετέχουν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γεωπάρκο Λέσβου» παρουσίασαν διαδικτυακό χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου με τις θέσεις των κυριότερων γεωλογικών μνημείων, και ειδικότερα τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, τους Γεώτοπους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η κα. Βικτώρια Παντελέλη από το 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής παρουσιάζοντας το οικοσύστημα των Αλυκών Καλλονής και την σπάνια βιοποικιλότητα που διαθέτει.

 

Ο κ. Γιάννης Χιωτέλης Πειραματικό ΓΕ.Λ. Πάτρας παρουσιάζοντας το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς.

 

Ο κ. Φώτης Δαμάσκος από το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου & Λ.Τ. παρουσιάζοντας το Mουσείο Ούζου Bαρβαγιάννη, το Μουσείο ΤERIADE, το Μουσείο Θεόφιλου  και το Συμμαχικό Νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ο κ. Γιώργος Νανόπουλος από το 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου παρουσιάζοντας το οικισμό του Πλωμαρίου, το Mουσείο Σαπωνοποιίας,  το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη και «Ο Κόσμος του Ούζου» Αρβανίτη.

 

Η κα. Ελπινίκη Ταστάνη  από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας παρουσιάζοντας τον παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό της Αγιάσου.

 

Ο κ. Νίκος Τζούλης από 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου παρουσιάζοντας τον οικισμό της Πέτρας και την καστροπολιτεία του Μολύβου.

 

Η κα. Φλώρα Πάπαρου από το 1ο Γενικό Λύκειο Βριλησσίων παρουσιάζοντας την Βιβλιοθήκη του Προτύπου ΓΕΛ Μυτιλήνης, την κουλτούρα των κατοίκων και τους Πρόσφυγες από την Μ. Ασία.

 

Η κα. Γεωργία Τζοβαρίδου από το 4ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής παρουσιάζοντας την πόλη της Μυτιλήνης, τον Ναός του Αγίου Θεράποντα, την Μητρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Ο κ. Χρήστος Ρουμελιώτης από το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου παρουσιάζοντας το Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά, τον οικισμό του Μανταμάδου, το Μοναστήρι του Άγιο Ραφαήλ, την Μονή Λειμώνος και την Μονή Υψηλού.

 

Η διαδικτυακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση που έκανε ο κ. Στέφανος Παρασκευαίδης από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης παρουσιάζοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που δούλεψαν οι μαθητές την φετινή χρονιά, για τους Μύθους που συνδέονται με φυσικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα τους μύθους της περιοχής Μεσοτόπου.

 

Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις από τους συμμετέχοντες ανανεώνοντας την πρόθεση τους να προγραμματίσουν νέες εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο μόλις ξεπεραστεί η πανδημία. Η Λέσβος προσφέρει πολλές δυνατότητες για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων με περιβαλλοντικό και πολιτιστικό, ιστορικό και αναπτυξιακό στόχο και  πάντα δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις κάτι νέο που σε συναρπάζει.

 

Μέσα από την εκδήλωση η Λέσβος – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO αναδεικνύεται ως  ιδανικός προορισμός για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Τα στελέχη του Γεωπάρκου Λέσβου προσφέρουν κάθε βοήθεια στα σχολεία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων που σχετίζονται με την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου

Συμπαράσταση στους συναδέλφους της Αθήνας για ζητήματα ασφάλειας στα δικαστήρια. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 09:00 έως τις 11:00 το πρωί αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου
Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά

Αναφορά στους ιστορικούς αγώνες της εργατικής τάξης και στις σύγχρονες διεκδικήσεις για μισθούς και εργασία κάνει η ανακοίνωση του Συλλόγου
Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση

Καταδίωξη στη Μυτιλήνη μετά από άρνηση ελέγχου και επικίνδυνους ελιγμούς σε πεζόδρομο
Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

Άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας μετά την καταγγελία
Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Με αιχμή τα αιτήματα για αυξήσεις, υγεία και αξιοπρεπή διαβίωση η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου Λέσβου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Σαπφούς στις 10:30 το πρωί.
Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη

Μετά την ένοπλη επίθεση από ηλικιωμένο στον ΕΦΚΑ Κεραμικού και τον τραυματισμό υπαλλήλου
Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας

Εκπαιδευτικές δράσεις STEM, πολιτιστικές εμπειρίες και διεθνής συνεργασία στο επίκεντρο της επίσκεψης
Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10:30 το πρωί. Στο επίκεντρο οι εργατικές διεκδικήσεις, η κρίση στην κτηνοτροφία και η αντίθεση σε πόλεμο και ακρίβεια
Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Αναφορά σε οικονομικές πιέσεις, κοινωνικά ζητήματα και διεθνείς εξελίξεις στην ανακοίνωση
Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΒΙΒΛΙΟ

Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη

Μεγάλη εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, στον χώρο του πρώην ΕΑΤ–ΕΣΑ
Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά