× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία Ασύλου

«Εγκλωβισμένοι στην ανασφάλεια» λέει η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/4/2021

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία Ασύλου

Ερώτηση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Ν. Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα για την κατάσταση εργαζομένων της υπηρεσίας Ασύλου, όπου αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου μετά από 8 χρόνια λειτουργίας της, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία συνεχή εργασιακή ανασφάλεια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς την προοπτική της μονιμότητας, παρά την πολύτιμη εργασιακή εμπειρία την οποία έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Το Ιανουάριο του 2021 εκδόθηκε η με αριθμό 88/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει δύο εργαζόμενες του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου, διότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρανόμως δεν είχε προχωρήσει στην πρόσληψη τους. Ενώ ήταν επιτυχούσες στην υπ’ αριθμ. ΣΟΧ2/2019 προκήρυξη της Υπηρεσίας Ασύλου και θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί από το Μάρτιο του 2020, το Υπουργείο με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι δεν δικαιούνταν να συμμετάσχουν στην προκήρυξη, ως ήδη εργαζόμενες στην Υπηρεσία, επεδίωκε την παραίτηση και τη μη επαναπρόσληψή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική δικαστική απόφαση, το δημόσιο υποχρεώνεται να αποδεχτεί την εργασία των εργαζομένων αυτών και να τους καταβάλλει όλους τους μισθούς υπερημερίας. Δυνάμει της παραπάνω δικαστικής απόφασης, οι εργαζόμενες ξεκίνησαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΠΓΑ Λέσβου από τις 20/01/2021. Παρά την παραπάνω δικαίωση, στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ καταβλήθηκαν στους υπόλοιπους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου, στις συγκεκριμένες εργαζόμενες δεν καταβλήθηκαν ούτε η αναλογία του μισθού του Ιανουαρίου ούτε βέβαια οι οφειλόμενοι μισθοί υπερημερίας. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενες επιχειρώντας να εκδώσουν τις βεβαιώσεις μετακίνησης από την Εργάνη, διαπίστωσαν ότι δεν ήταν καταχωρημένες στο μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού δημοσίου, καθώς εκκρεμούσε ακόμα η πρόσληψή τους. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενες παρέχουν κανονικά την εργασία τους, ωστόσο παραμένουν ανασφάλιστες, δεν τους καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός, ενώ στερούνται ακόμα και στοιχειώδεις διευκολύνσεις που έχουν άλλοι εργαζόμενοι (επαγγελματικά email κλπ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έρχεται να προστεθεί στην εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία στην οποία ζουν οι εργαζόμενες, οι οποίες μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτες και τυπικά «αόρατες» για την Υπηρεσία, μη γνωρίζοντας εάν θα έχουν δουλειά στο μέλλον, καθώς στις 30/04/2021 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων της σχετικής ΣΟΧ 2/2019.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Α) Να καταβάλλονται μηνιαία, σταθερά και χωρίς καθυστερήσεις τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, καθώς και οι υπόλοιπες οικονομικές εκκρεμότητες έως σήμερα και να προχωρήσουν άμεσα στην αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθών των εργαζομένων

Β) Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία και όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της υπηρεσίας

Γ) Να αποδοθούν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής