× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των χώρων Πολιτισμού

Ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και της βουλευτή Λέσβου Μαρίας Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2021

Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των χώρων Πολιτισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και τρεις ακόμη συνάδελφοί της σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφαλή επαναλειτουργία των πολιτιστικών χώρων. Στην ερώτηση της οι βουλευτές  Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης και Μανώλης Συντυχάκης μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Οι χώροι πολιτισμού είναι εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο κλειστοί με εξαίρεση τις ελάχιστες παραγωγές και περιοδείες του καλοκαιριού του 2020. Η δια ζώσης πολιτιστική δραστηριότητα, συνυπολογίζοντας και τις συνέπειες του εγκλεισμού σε όλο το λαό και όλες τις ηλικίες, είναι αναγκαία όσο ποτέ.  Ταυτόχρονα οι θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραγωγές, εκθέσεις, φεστιβάλ, χρειάζονται προετοιμασία τουλάχιστον ενός δύο μηνών.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η πλειοψηφία των καλλιτεχνών και εργαζόμενων στον πολιτισμό είναι οικονομικά ξεκρέμαστοι, ενώ δε μπορούν να σχεδιάσουν τίποτα για το μέλλον.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται για ένα χρόνο χωρίς κανένα εισόδημα, ενώ άλλοι ετεροαπασχολούνται για να επιβιώσουν. Υπάρχουν επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα, που όταν ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού θα έχουν να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη, φόρους, δημοτικά τέλη. Ακόμα και αυτοί που εγγράφηκαν στο πολυδιαφημιζόμενο μητρώο καλλιτεχνών, είναι σαφές, ότι η πρόθεση είναι να σταματήσουν να επιδοτούνται, ενώ ήδη κάποιες κατηγορίες καλλιτεχνών που δικαιούνται και τυπικά το επίδομα, έμειναν απ’ έξω (εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετά τις 10/01/21, κατηγορία «μουσικοί του δρόμου»).

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει πλήθος δειγμάτων γραφής για το πώς η κυβέρνηση διαμορφώνει το εργασιακό τοπίο στο χώρο του πολιτισμού. Μέσα από τις επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ, την Ελευσίνα 2023, την Εθνική Λυρική Σκηνή, Περιφέρειες και Δήμους που διοργανώνουν δραστηριότητες για το καλοκαίρι, απαιτούν την παραχώρηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Μάλιστα στην προκήρυξη για το «Ελευσίνα 2023», προβλέπεται η υποχρέωση του καλλιτέχνη να δώσει τη συγκατάθεσή του για πιθανή παρέμβαση σε το έργο του, σε περίπτωση που αυτό επιλεγεί. Στο όνομα της πανδημίας τα συγγενικά δικαιώματα για το livestreaming δεν αποδίδονται, ξεκινώντας από το ίδιο το Εθνικό Θέατρο.Αντίστοιχα και στις Συμβάσεις των μουσικών στην ΕΡΤ αλλά και σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δεν προβλέπονται συγγενικά δικαιώματα για τους μουσικούς και τους ερμηνευτές. Σε παραγωγές τηλεοπτικών σειρών οι παραγωγοί επιβάλουν δεκαπενθήμερη υποχρεωτική καραντίνα άνευ αποδοχών, ή αναστολή εργασίας σε περίπτωση που εργαζόμενοι αρρωστήσουν. Σε  Πρόβες που ήδη έχουν ξεκινήσει για καλοκαιρινές παραγωγές γίνονται, χωρίς αμοιβή, αλλά και χωρίς κανένα έλεγχο για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων,  και για τη διενέργεια των απαραίτητων τεστ.

Μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα εξελίξεων, είναι δεδομένο ότι όταν ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού, δεν θα μπορούν να γυρίσουν στη δουλειά όλοι όσοι το 2019 ήταν στο χώρο, ενώ  ο κίνδυνος περισσότεροι από 3000 σπουδαστές δραματικών σχολών, σπουδαστές σε ωδεία, να χάσουν μια ολόκληρη χρονιά είναι παραπάνω από ορατός. Την ίδια στιγμή πολλές σχολές χορού, θεάτρου, εικαστικά εργαστήρια, δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι στο όριο να κλείσουν. Πέρασαν σχεδόν 2 ακαδημαϊκά χρόνια  χαμένων μαθημάτων, αλλά και χαμένου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των σχολών».

Στα  ερωτήματα προς την Υπουργό Πολιτισμού οι τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μάθουν , ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε:

-      Να ανακοινωθεί άμεσα το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων με συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας για τους χώρους πολιτισμού, ειδικά τους υπαίθριους.

-      Να ανοίξουν άμεσα οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και να οριστεί πρωτόκολλο λειτουργίας καθώς και αναπλήρωσης μαθημάτων, ώστε να μη χαθεί η χρονιά, ειδικά για τους τελειόφοιτους.

-      Να επισπευστούν οι εμβολιασμοί, να καθιερωθεί εβδομαδιαία διενέργεια τεστ με ευθύνη του κράτους για όλους τους εργαζόμενους σε χώρους πολιτισμού.

-      Να επεκταθεί το επίδομα ειδικού σκοπού σε όσους καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό,  δεν έχουν κανένα εισόδημα από το Φλεβάρη του 2020.

-      Να επεκταθούν με ευθύνη της κυβέρνησης οι όροι της σύμβασης εργασίας του Εθνικού Θεάτρου, τουλάχιστον στις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, σε περιοδείες των ΔΗΠΕΘΕ, στην Ελευσίνα 2023.

-      Να αρθεί ο φόρος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου στους εργαζόμενους με ΔΠΥ και τους αυτοαπασχολούμενους του χώρου.

-      Να αυξηθεί  ο προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις σε ΑΜΚΕ, ειδικά λόγω της πανδημίας

-      Να διαγραφούν  τα χρέη, δημοτικά τέλη, φόροι  για όλους τους επαγγελματίες με καθαρό εισόδημα για το 2020 έως τα 15.000 ευρώ και  να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για το επόμενο 5μηνο, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

-      Να αρθεί η παραχώρηση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων σε παραγωγές της Ελευσίνας 2023, του ΥΠΠΟΑ, της ΕΛΣ, σε Δήμους και Περιφέρειες.

-      Να μην  τίθενται προϋποθέσεις συγκρότησης ΑΜΚΕ ή ύπαρξης ΚΑΔ για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΥΠΠΟΑ και παραγωγές Δήμων και Περιφερειών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με τον Ορειά στο ολόγιομο φεγγάρι

Πεζοπορία το Σάββατο στον κόλπο της Γέρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες περίφραξης στο Σάρλιτζα

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των μελετών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κ. Γεωργιάδης να ζητήσει συγνώμη στους ασθενείς, όχι σε εμάς»

Εφ’ όλης της ύλης για τα έργα που έτρεξε, αυτά που χάνονται, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο π. βουλευτής Γιώργος Πάλλης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέες απόπειρες τηλεφωνικής απάτης στη Μυτιλήνη

Επιτήδειοι απατεώνες προσεγγίζουν ως δήθεν πελάτες, εμπόρους της πόλης και με την αιτιολογία της εκ παραδρομής καταβολής χρημάτων, ζητούν την κατάθεση μεγάλων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα από τη Μαρία Ζερβού για τη διάσπαση του Συνδέσμου

Τους προβληματισμούς της για τις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν στο Σύνδεσμο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης καταθέτει η Δημοτική Σύμβουλος της Πυξίδας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκε μία γυναίκα, οδηγός δικύκλου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φυτεύουν νέα σαλκίμια στο Μόλυβο

Το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου της Δυτικής Λέσβου, προχώρησε σε φυτεύσεις, στην αγορά της Μήθυμνας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Όχι στον αποκλεισμό μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από τις ενισχύσεις»

Ερώτηση Μπουρνού και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχεται καύσωνας με 40ρια από την Παρασκευή

Αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Ζορ‑ ζουρνά» για τα ετοιμόρροπα μπετά της χούντας

«Μάχη» στην Αθήνα για νέο master plan που ακυρώνει κάθε προοπτική εκσυγχρονισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Υποστηρικτές του... «παλέ ντε σπορ» αυτοί που ψήφισαν υπέρ της κατεδάφισης του παλιού κολυμβητηρίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Από τον Ionesco στον Beethoven και από τα Ragtime στα Blues»

Η αντιπεριφέρεια Πολιτισμού διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 9 το βράδυ