× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στριμώχνονται για να εμβολιαστούν»

«Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οι πολίτες» λέει η ΔΗΠΑΚ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2021

«Στριμώχνονται για να εμβολιαστούν»
' χρόνος ανάγνωσης

Την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, αλλά και ότι στριμώχνονται οι πολίτες για να εμβολιαστούν, καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών (ΔΗΠΑΚ) Ιατρών Λέσβου και αναλυτικά αναφέρει:

«Έχει περάσει πολύ περισσότερο από ένας χρόνος από την εκδήλωση της πανδημίας και το δημόσιο σύστημα υγείας αγωνίζεται να παραμείνει όρθιο παρά τις συνεχείς πιέσεις.  Μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των υγειονομικών δεν έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η δημόσια υγεία από τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, η οποία τελευταία μάλιστα, επιδιώκει να απεμπολήσει τις ευθύνες της φορτώνοντας τα στην Επιτροπή Ειδικών. «Οι ειδικοί εισηγούνται, εμείς υλοποιούμε» λένε.  Οι περισσότερες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών κλονίζουν την εμπιστοσύνη του λαού στην επιστήμη και κατ' επέκταση στηρίζουν την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλεπάλληλες παλινωδίες στο θέμα των σχολείων: Πότε οι μαθητές δεν κολλάνε, πότε είναι κινητές βόμβες διασποράς του ιού, μέχρι και "μελέτη" κυκλοφόρησε που αποδείκνυε ότι στα 25αρια τμήματα η διασπορά είναι μικρότερη από ότι στα 17αρια.  Όμως, για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή ανοίγματος του τουρισμού έκαναν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τεστ των αφίξεων στα πλοία και στα αεροπλάνα.  Επίσης, για να υπηρετήσουν το περίφημο αφήγημα "δεν μπορώ να γεννήσω λεωφορεία" συνιστούσαν μέχρι και να πηγαίνουμε στη δουλειά... με τα πόδια, για να αποφύγουμε το συνωστισμό.  Ποιος δεν θυμάται την τοποθέτηση καθηγήτριας λοιμωξιολογίας περί μη μετάδοσης του κορονοϊού με τη «Θεία κοινωνία» και τη σιωπή όλων των μελών της επιτροπής;  Σιγή ιχθύος από τους ειδικούς για τις συνθήκες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, για τους διασωληνωμένους που αργοπεθαίνουν στην επί μέρες αναμονή για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.  Ούτε φυσικά σχολίασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί μη ύπαρξης διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που συνέπεσε με τον θάνατο ενός από την αφαίρεση του αναπνευστήρα του από διπλανό του νοσηλευόμενο σε κλινική Covid.  Φυσικά αυτή η Επιτροπή Ειδικών δεν θα συντασσόταν ποτέ με τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και της κοινωνίας για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη τους σε κρατικό σχεδιασμό, για προσλήψεις και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.  Ούτε βέβαια θα ξεμπρόστιαζε την ανυπαρξία ούτε καν πολιτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα που θα μας έλυνε τα χέρια και για τους ελέγχους (tests) και για τους εμβολιασμούς.

Από την στάση αυτή της επιτροπής διασύρεται η επιστήμη.  Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που πολίτες, ακόμα και υγειονομικοί, φοβούνται να εμβολιαστούν.  Αλλά και οι εμβολιασμοί, ότι κι αν λένε, καθυστερούν.  Και πως να μην καθυστερούν αφού το ίδιο υγειονομικό προσωπικό καλείται να αναλάβει κι αυτόν τον ρόλο;  Δεν διόρισαν ακόμα και τώρα νέο μόνιμο προσωπικό.  Δεν δικαιολογούνται ένα και πλέον χρόνο μετά να μιλάνε για δυσκίνητο σύστημα διορισμών.  Πάλι με «εργαζόμενους - όμηρους», συμβασιούχους, μπαλώνουν τις ανάγκες, όπως την «λεγόμενη» ΠΦΥ, ΤΟΜΥ, ΚΟΜΥ και ιχνηλάτηση και τώρα και τους εμβολιασμούς.  Αντί να διορίσουν το απαραίτητο κατά γενική ομολογία μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, αντί να ανοίξουν και να διορίσουν από τις ήδη υπάρχουσες λίστες υποψηφίων μόνιμων υγειονομικών, κάνουν ότι έκαναν και προ πανδημίας: μετακινήσεις.  Αδιαφορούν και αποδυναμώνουν ακόμα και εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν με το ήδη μειωμένο υγειονομικό προσωπικό, ακόμα και για ρουσφετολογικούς λόγους όπως αυτό του ΚΥ Άντισσας.  Ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές συνεχίζουν να μην κάνουν το αυτονόητο, μόνιμους διορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά και είμαστε υπέρ των ελέγχων για covid, άλλωστε αυτή ήταν μια από τις πρώτες οδηγίες του ΠΟΥ ένα χρόνο πριν, “test test test”.  Μήπως όμως είναι πια αργά μετά από τόσους θανάτους και τέτοια οικονομική καταστροφή; και “tests” από ποιους, από τους πολίτες γιατί δεν υπάρχει ΠΦΥ;

Και φυσικά θέλουμε να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες αλλά που; στα ίδια ανεπαρκή κτίρια που οι διορισμένοι προϊστάμενοι υποχρεούνται να διαχειριστούν αδιαμαρτύρητα μόνο και μόνο για να κομπάσει με αριθμούς η κυβέρνηση;  Πως αλλιώς αλήθεια να εξηγηθεί ο εμβολιασμός ανά τέσσερις πολίτες ταυτόχρονα σε 12 τ.μ. στο ΚΥ Μυτιλήνης;»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στη Λήμνο για ηχορύπανση σε κατάστημα

Παραβίαση όρων λειτουργίας και υπέρβαση ορίων έντασης μουσικής οι αιτίες σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για ηχορύπανση σε κατάστημα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στις αλυκές Καλλονής μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θερμής

Ενημέρωση για την παραγωγή αλατιού και επαφή με έναν μοναδικό υγροβιότοπο
Στις αλυκές Καλλονής μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θερμής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Χάρης Ζεπάτος
Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

14 πρόστιμα για μη χρήση κράνους

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
14 πρόστιμα για μη χρήση κράνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έως 50% εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το Πάσχα

Μειωμένα εισιτήρια και στις αεροπορικές μετακινήσεις με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων από και προς τα νησιά
Έως 50% εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το Πάσχα
ΥΓΕΙΑ

Συνεργασία με επίκεντρο την αυτοφροντίδα

Τριετές μνημόνιο για την ενίσχυση της πρόληψης και του ρόλου του φαρμακοποιού στην καθημερινή φροντίδα των πολιτών υπέγραψαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης
Συνεργασία με επίκεντρο την αυτοφροντίδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από το απολιθωμένο δάσος ως τις αλυκές Πολιχνίτου ένα ζωντανό μάθημα στη Λέσβο

Το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων συμμετείχε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων με επίκεντρο τη φύση, τη γεωλογία και την κλιματική κρίση
Από το απολιθωμένο δάσος ως τις αλυκές Πολιχνίτου ένα ζωντανό μάθημα στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο τιμόνι της Περιφερειακής Επιτροπής ο Μπάμπης Στυλιανίδης

Νέα διοίκηση στους Συνταξιούχους ΕΛΤΑ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη
Στο τιμόνι της Περιφερειακής Επιτροπής ο Μπάμπης Στυλιανίδης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Διεθνής διάκριση με «σφραγίδα» Λέσβου

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος αναδείχθηκε νέος Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων κατά τη διάρκεια της συνάντησης
Διεθνής διάκριση με «σφραγίδα» Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα βήμα μπροστά για την εθελοντική προσφορά στα χωριά της Λέσβου

Η «Δράση» αποκτά μέσα για να στηρίξει πανηγύρια, ενοριακές εκδηλώσεις και δράσεις αγάπης σε Παναγιούδα και γύρω περιοχές
Ένα βήμα μπροστά για την εθελοντική προσφορά στα χωριά της Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση πυρασφάλειας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στο επίκεντρο η πρόληψη και η ετοιμότητα του προσωπικού σε κρίσιμες καταστάσεις
Εκπαίδευση πυρασφάλειας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όλη η Μυτιλήνη μια αγκαλιά για τον αυτισμό

Δυνατό μήνυμα αποδοχής και συμπερίληψης την Κυριακή 5 Απριλίου με αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο για την 7η Ποδηλατάδα
Όλη η Μυτιλήνη μια αγκαλιά για τον αυτισμό