× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι είπαν τα κόμματα στον Μηταράκη

Σε διαβούλευση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/4/2021

Τι είπαν τα κόμματα στον Μηταράκη

Την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, έλαβε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Στη συζήτηση, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συμμετείχαν ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Μάρκος Καραβίας.   

Στη συνάντηση εκπροσώπησαν τα κόμματα, μεταξύ άλλων οι Βουλευτές κ.κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Καμίνης (Κίνημα Αλλαγής), Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), και η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Ευαγγελία Αμπάζη.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, που αποδέχθηκαν τη σημερινή πρόσκληση, για μία ουσιαστική - πιστεύω - συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Μεταναστευτικό παραμένει διαρκώς ένα επίκαιρο θέμα, το οποίο θα μας επηρεάσει και τις επόμενες δεκαετίες.

Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα. Παρότι, δεν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των προηγουμένων ετών.

 Έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο, οι ροές διατηρούνται σταθερά μειωμένες, η αποσυμφόρηση των νησιών έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, το Άσυλο αντιμετωπίζει όλες τις παλιές εκκρεμότητες, και ταυτόχρονα μειώνουμε τα βάρη και για την ενδοχώρα.

Η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Οι νέες προκλήσεις που μας περιμένουν, όμως, έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ασύλου. Ώστε να μην αντιμετωπίζουμε τα κράτη πρώτης υποδοχής, δυσανάλογο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους Βουλευτές, που εκπροσώπησαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και τα κρίσιμα ζητήματα. Σε συνέχεια και της πρόσφατης, κοινής συνεδρίασης των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μ. Σχοινά.

Κρίσιμα ζητήματα αποτελούν:

-Η επίτευξη της απαραίτητης ουσιαστικής και έμπρακτης αλληλεγγύης, εκ μέρους του συνόλου της ΕΕ, για ένα  δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών. 

-Η σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

-Η δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού επιστροφών

-Η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, στηρίζοντας και συνεργαζόμενοι με τις χώρες προέλευσης & διέλευσης.

Ειδικά η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας του 2016 στο σύνολό της και χωρίς διακρίσεις. 

Ενημέρωσα επίσης για την στενή συνεργασία των χωρών του Νότου, τις χώρες του MED5, που πρόσφατα στην Διάσκεψη των Αθηνών, θεμελιώσαμε και ισχυροποιήσαμε τις κοινές μας θέσεις.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα, τα πέντε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν μόνα τους όλο το βάρος του μεταναστευτικού.

Σε αυτές τις θέσεις επιζητούμε την εθνική συνεννόηση και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το ‘αύριο’ του τόπου, αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, σημείωσε:

«Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να συζητήσουμε σήμερα εδώ όλα τα κόμματα για το μεταναστευτικό και κυρίως για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, είναι αξιέπαινη, διότι το μεταναστευτικό είναι εθνικό πρόβλημα και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλα τα κόμματα μαζί ενωμένοι.»

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Γιώργος Ψυχογιός, ανέφερε:

“Αποδεχθήκαμε σήμερα την πρόταση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για να κάνουμε μία συνάντηση όλοι οι τομεάρχες των κομμάτων της Βουλής – κάτι το οποίο επιδιώξαμε και εμείς το προηγούμενο διάστημα – πάνω στο πολύ σοβαρό και σημαντικό ζήτημα του νέου συμφώνου Μετανάστευσης της ΕΕ.

Εμείς και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και στο πεδίο έχουμε διατυπώσει τις απόψεις μας, αλλά ήρθαμε σήμερα να τις καταθέσουμε και στο αρμόδιο υπουργείο.

Ζητάμε και απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων και διαχείρισης του προσφυγικού από την Ευρώπη, με κοινή πολιτική για το άσυλο, την κατανομή των αιτούντων, αλλά και τις επιστροφές.

Αυτό το επιδιώκουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία μας και θα το κάνουμε και στη συνέχεια. Θέτουμε το ζήτημα ότι δεν μπορεί τα σύνορα της Ελλάδας να μην είναι σύνορα της Ευρώπης και οι χώρες πρώτης υποδοχής να δέχονται όλο το βάρος.

Το νέο σύμφωνο , δυστυχώς, υπακούει στη λογική του να μετατρέπει τις χώρες αυτές σε ‘αποθήκες ψυχών’ και σε ασπίδα της Ευρώπης την Ελλάδα με δυσανάλογο βάρος για τις χώρες αυτές και τις τοπικές κοινωνίες και δηλώνουμε ότι σε αυτή τη λογική θα είμαστε απέναντι.

Δεν θα επιτρέψουμε η χώρα να γίνει δεσμοφύλακας της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τις κλειστές δομές στα νησιά, οι οποίες προμηνύουν αυτήν την υπερσυγκέντρωση και την υπερσυσσώρευση.

Ζητάμε λοιπόν συλλογικές και διεκδικούμε μακροπρόθεσμες λύσεις οι οποίες θα βάζουν στο στόχαστρο  το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα σέβονται τις χώρες πρώτης υποδοχής και θα κάνουν αναλογική, υποχρεωτική κατανομή - με κυρώσεις σε αυτούς που δεν τις τηρούν – των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα και θα τιμούν και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, η οποία ήταν πολύ σημαντική.

Σαν κυβέρνηση αποδείξαμε ότι κρατήσαμε την κοινωνική ισορροπία και την κοινωνική συνοχή στο προσφυγικό, στείλαμε περίπου 40.000 ανθρώπους με τα προγράμματα της μετεγκατάστασης που πρέπει να ανανεωθούν  και να επεκταθούν και των οικογενειακών επανενώσεων και προχωρήσαμε την εθνική στρατηγική για την ένταξη, η οποία είναι επίσης κρίσιμη για να μπορέσουμε στο εσωτερικό μας να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, οι οποίοι μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία προς όφελος όλων.

Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτήν την πρωτοβουλία και στη Βουλή και σε επίπεδο θεσμικό, ευρωπαϊκό και κινηματικό θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, που σε ένα πολύ δύσκολο και κρίσιμο ζήτημα είναι για τους πολίτες και τη χώρα εξαιρετικά σημαντικό”.   

 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε: 

“Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Μηταράκη για τη διεξοδική ενημέρωση που μας έκανε, πάνω στα θέματα του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου. 

Βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα βρισκόμαστε για πάρα πολύ καιρό. Για εμάς όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε, ότι μέχρι στιγμής το σύμφωνο,  όπως έχει διαμορφωθεί, είναι εντελώς ετεροβαρές.

Η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει και πάλι, ένας χώρος εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων.

Δεν συνέβη αυτό που μας είπε ο Επίτροπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ότι το σύμφωνο έρχεται και διερμηνεύει μία υποχώρηση όλων. Ότι όλοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Δεν βλέπουμε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν κάμνει αυτό το βήμα πίσω.

Το κυρίως ζητούμενο είναι να υπάρξει αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας, να δεχθούν μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και προσφύγων και επίσης να μην είναι τα νησιά μας του Βορείου Αιγαίου σε αυτή τη θέση. Ουσιαστικά να διαμορφώνεται μία τρίτη ταχύτητα στην ΕΕ. 

Δεν βρισκόμαστε πια με αυτό το σύμφωνο σε μία ΕΕ δύο ταχυτήτων, δηλαδή οι χώρες πρώτης υποδοχής και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα έλεγα σε μία Ευρώπη τριών ταχυτήτων. Είναι δυστυχώς τα νησιά μας στην πρώτη γραμμή, που υποφέρουν περισσότερο από όλους, κατά δεύτερο λόγο η υπόλοιπη Ελλάδα και τρίτη η Ευρώπη.

Επομένως, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Στην κυβέρνηση θα συμπαρασταθούμε στο βαθμό που θα μπορέσει και αυτή να σταθεί αντάξια των προσδοκιών μας”. 

 

Η Βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Μαρία Κομνηνάκα, δήλωσε:

«Συμμετείχαμε σε αυτή τη συνάντηση που οργάνωσε το Υπουργείο. Η αλήθεια είναι η πολλοστή φορά που κουβεντιάζουμε απέναντι σε διακηρυγμένες θέσεις, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τη μεριά της Κυβέρνησης. Το ΚΚΕ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τα ζητήματα της καταστολής, των απελάσεων και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε ότι δεν έχει κάτι να προσδοκεί και ο ελληνικός λαός και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε σχέση με την αντίληψη που δημιουργούν ότι δήθεν θα υπάρξει μια νέα σελίδα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα από τη Βουλή και έξω από τη Βουλή, να διεκδικούμε το να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να καταθέτουν εκεί τα αιτήματα ασύλου τους, να σταματήσει ο εγκλωβισμός, τον οποίον σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση -παρά το μακρόχρονο των διαπραγματεύσεων που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σε σχέση με το Σύμφωνο Μετανάστευσης- ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί με την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, που είναι το βασικό στοιχείο της υποδοχής αυτού του Συμφώνου. Δηλαδή, του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και τα νησιά».

Η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, κ. Ευαγγελία Αμπάζη, δήλωσε:

“Συμμετείχαμε στην ενημέρωση, στην οποία προέβη το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ενημερωθήκαμε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σύμφωνο που ετοιμάζεται, προκειμένου να τροποποιηθεί το κατάπτυστο Σύμφωνο του Δουβλίνου. Ωστόσο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, βλέπουμε ότι μπορεί στην ουσία κάτι να μας κάνει αισιόδοξους. Βλέπουμε ότι κινείται στα ίδια πλαίσια. Μας ενημέρωσαν για τις αντιδράσεις που συναντώνται στις διαπραγματεύσεις, οπότε μπορούμε να είμαστε απαισιόδοξοι, για ακόμη μία φορά, ότι η Ευρώπη δεν έχει μπει στο πλαίσιο εκδημοκρατισμού.

Η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, λειτουργεί και πάλι, ως ο κακός ηγέτης που βάζει τη χώρα μας να γίνει ο χωροφύλακας της Ευρώπης. Η Ελλάδα, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να βοηθήσει, έτσι ώστε να θεμελιωθεί στην Ευρώπη ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και με βάση την βασική αρχή της αλληλεγγύης, να μπορέσει να λυθεί αυτό το τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι το Προσφυγικό. Το Μέρα25 έχει καταθέσει ήδη πρόταση σχετικά με το Προσφυγικό ζήτημα, την οποία την καταθέσαμε και στον Υπουργό και ελπίζουμε να εισακουστεί, έτσι ώστε στην πράξη να καταργηθεί η κατάπτυστη Συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα και η επίλυση του αργεί”.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Το παγωτό από τον Μεσότοπο είναι γεγονός!

Από σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου έβγαλε στην αγορά το εξαιρετικό παγωτό από πρόβειο γάλα σε διάφορες γεύσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη εκδήλωση από την ΚΝΕ Λέσβου

Εν όψει του «Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου»-Κατασκήνωσής που θα πραγματοποιηθεί στα Τσαμάκια στις 9-10-11 Ιουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αδιαφορία και εγκατάλειψη της Βρίσας από την κυβέρνηση της Ν.Δ.»

Δήλωση Γιάννη Μπουρνού για τα τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

«Η καθαριότητα του χωριού σε προτεραιότητα για το Μόλυβο»

Στα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κοινότητα Μήθυμνας αναφέρεται ο πρόεδρος Θανάσης Ανδριώτης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό στη Βρίσα

Θλιβερός απολογισμός του τι έγινε στο χωριό που βρέθηκε στο μάτι στου Εγκέλαδου στις 12 Ιουνίου του 2017
ΧΩΡΙΑ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Σκαλοχώρι

Συζήτησε με την πρόεδρο και τους κατοίκους για τα προβλήματα του χωριού
ΧΩΡΙΑ

«Η Λουτρόπολη Θερμής περιμένει να ανοίξουν τα ιαματικά λουτρά»

Στο έργο των ιαματικών λουτρών και σε άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτρης Σγουρέλλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Δυτική Λέσβος» κατά Αθανασίου για το Μουσικό Καλλονής

«Αυτόκλητο πάτρωνα» χαρακτηρίζει τον πρώην υπουργό η Δημοτική Αρχή και διαψεύδει οποιαδήποτε «αυτοπαρουσιαζόμενη παρέμβασή του» για την ίδρυση του σχολείου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συζήτηση με spot και συναυλία σήμερα στην Πλατεία Σαπφούς

Δράσεις της ΚΝΕ για το 30ο διήμερό της στα Τσαμάκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες και σύσκεψη από το ΚΚΕ

Εντείνει την πολιτική δραστηριότητα η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος
ΧΩΡΙΑ

Σε Μανταμάδο και Κλειώ ο Μπουρνούς

Αυτοψία στις καταστροφές της μεγάλης κακοκαιρίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Λεφτά υπάρχουν»! Συμβάσεις «κάτω από το άχυρο»

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών χωρίς προκηρύξεις από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ