× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνάντηση Μαρίας Κομνηνάκα, με την «ΣΥΝ‑εξέλιξη»

Στη βουλή τα προβλήματα των ανθρώπων με αυτισμό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2021

Συνάντηση Μαρίας Κομνηνάκα, με την «ΣΥΝ‑εξέλιξη»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με το ΔΣ του Συλλόγου γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό «ΣΥΝ-εξέλιξη» στα γραφεία του συλλόγου τους στη Μυτιλήνη.

Στη συζήτηση, που κράτησε δυο ώρες περίπου, φάνηκε καθαρά η αγωνία των γονιών αυτών για το σήμερα αλλά και το αύριο αυτών των παιδιών με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που έχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξαν πολλές προτάσεις που είχαν επεξεργαστεί, για την ηλικία που πρέπει ένα παιδί να εξετάζεται από εξιδεικευμένους γιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού, την ηλικία που πρέπει να πάει σχολείο και τις δυνατότητες που πρέπει να του παρασχεθούν, την ενηλικίωσή του και την ένταξή του στην κοινωνία σαν αυτόνομο άτομο με δικαίωμα στην εργασία κ.λ.π.

Έχουν δε κατηγοριοποιήσει τα αιτήματά τους και τα έχουν επενδύσει με τέτοια επιχειρήματα που καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά βγαίνουν μέσα από τις ανάγκες που προκύπτουν από την καθημερινή χρόνια επαφή με παιδιά και ενήλικες με αυτισμό ώστε να δώσουν πραγματική ποιότητα στη ζωή αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα αιτήματά τους ανάλογα με την κατηγορία που τα εντάσσουν:
Διάγνωση. Βαρύνουσας σημασίας η έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει να προβλεφθεί από το Υπουργείο Υγείας υποχρεωτική εξέταση όλων των παιδιών σε ηλικίες ορόσημα από αναπτυξιολόγο.
Εκπαίδευση. Χορήγηση παράλληλης στήριξης βάσει γνωμάτευσης και μόνο… Ίδιος εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια φοίτησης ανά σχολική βαθμίδα και συνεχή επιμόρφωση όλου του διδακτικού προσωπικού…
Να γίνουν τα σχολεία ‘autistic friendly’…
Η επιλογή δομής φοίτησης για τα παιδιά υψηλής λειτουργικότητας είναι μείζονος σημασίας χωρίς να χάνουν το δικαίωμα της παράλληλης στήριξης.
Η υποστήριξη των παιδιών με αθλητικά προγράμματα από τους Δήμους, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, κρίνεται επίσης αναγκαία.
Δομές. Ίδρυση Δημόσιου ΚΔΑΠΜΕΑ.
Ίδρυση μονάδων ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).
Η δημιουργία Κέντρου Ημέρας για άτομα με αυτισμό, υπάρχει ως πρόβλεψη από το Υπουργείο Υγείας ήδη από το 2018. Θα πρέπει να δρομολογηθεί η κατασκευή και λειτουργία του.

Ίδρυση και λειτουργία ενός αγροκτήματος, όπου τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες αυτιστικοί θα εκπαιδεύονται και θα μπορούν να απασχοληθούν (αντίστοιχο του Gi Therapainis | Γη Θεραπαινίς). Στο αγρόκτημα αυτό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις.

Θα πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση για τη στέγαση του ΕΕΕΚ, μέχρι τώρα στεγάζεται σε λυόμενα, που να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στα παιδιά αυτά και θα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.
Υγεία. Είναι επιτακτική η ανάγκη το οδοντιατρείο του Βοστανείου να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα άτομα του φάσματος. Αυτή τη στιγμή πολλές οικογένειες επιβαρύνονται με μεγάλο οικονομικό κόστος και βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να μεταβούν στην Αθήνα για τις θεραπείες των ανθρώπων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργασία. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες θέσεις εργασίας για τα άτομα στο φάσμα, ειδικά τα υψηλής λειτουργικότητας. Τα άτομα αυτά έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Η βουλευτής τόνισε ότι τα αιτήματά τους από τις δομές που πρέπει να κατασκευαστούν, τη στελέχωση αυτών με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό στον αυτισμό, τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται για τη στήριξη παιδιών και ενήλικων με αυτισμό αλλά και των οικογενειών τους είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και πρέπει να παρέχονται δωρεάν.

Επίσης τους επισήμανε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους και διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματά τους προβάλλοντάς τα και στη βουλή με ερωτήσεις αλλά και μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων στο κίνημα. Όλα αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να είναι υπόθεση της οικογένειας αλλά υποχρέωση του κράτους να τα λύνει.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα

Δέσποινα Φραντζή, Θράσος Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου σχολίασαν ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM το δημογραφικό, την ερήμωση των χωριών, τον αφθώδη πυρετό και την ανάγκη για απινιδωτές
«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού