× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι μάσκες έπεσαν»

Επιστολή στους Δημοτικούς Συμβούλους για τη νέα δομή από την Επιτροπή Αγώνα Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/4/2021

«Οι μάσκες έπεσαν»

Αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου  το σώμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μυτιλήνης καλείται να αποφανθεί για το αν θα δώσει την συγκατάθεση του στην δημιουργία μιας «μόνιμης ανοιχτής υπερδομής» στην θέση Βάστρια της δημοτικής κοινότητας Ν.Κυδωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτροπή Αγώνα Λέσβου απευθύνεται στους δημοτικούς Συμβούλους Μυτιλήνης, επισημαίνοντας ότι οι μάσκες έπεσαν και αναφέρει:

«Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

στην πραγματικότητα καλείστε, ως εκλεγμένοι ηγέτες του Λεσβιακού λαού, να αποφασίσετε για το μέλλον του νησιού μας και όχι για την επιλογή μιας θέσης. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει. Οι υπερδομές είναι μέρος μιας μεταναστευτικής στρατηγικής που εκφράζεται από το νέο «Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο». Ένα Σύμφωνο που γκριζάρει τα νησιά μας θεωρώντας τα ουδέτερες ζώνες διαλογής μεταναστών. Ένα Σύμφωνο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων με απορριπτικές αποφάσεις ασύλου στα νησιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα Σύμφωνο που θα οδηγήσει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά μας δεδομένου ότι οι υπόλοιπες χώρες πρώτης υποδοχής έχουν ενεργές συμφωνίες επιστροφής με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής ενώ η Ελλάδα είναι έρμαιο στις διαθέσεις της Τουρκίας. Αυτό επιτείνεται περαιτέρω από την πίεση που θα ασκήσουν οι ΜΚΟ, με την εμπλοκή τους στην έρευνα και διάσωση που προβλέπεται από το Σύμφωνο, ώστε να σταματήσουν να φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα με τον αποτελεσματικό τρόπο που φυλάσσονται τα τελευταία χρόνια.

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι μια ιδιαίτερη συμμαχία είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Η Ευρώπη αποφάσισε να θυσιάσει τα νησιά μας ώστε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα πάνω σε αυτά. Και δίνει ανέλπιστο δώρο εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών στοχεύσεων της Τουρκίας μέσω της δημιουργίας μόνιμων, συμπαγών και γκετοποιημένων μουσουλμανικών πληθυσμών σε αυτά. Δίνουν την δυνατότητα στην Τουρκία μέσω της εκμετάλλευσής του θρησκεύματος των εγκλωβισμένων πληθυσμών να επιδιώξει τον πολιτικό έλεγχο (και όχι μόνο) των νησιών μας μεσοπρόθεσμα.

Οδηγούμαστε δηλαδή σε αυτό που η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν δέχθηκε για δεκαετίες αντιλαμβανόμενη ότι ο Έβρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελούν ζωτικό χώρο της πατρίδας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρόσφατες εξελίξεις και τα γεγονότα μαρτυρούν την παραπάνω αλήθεια. Η κ. Γιόχανσον ήρθε στην Λέσβο να ανακοινώσει ειλημμένες αποφάσεις για την δημιουργία μόνιμης και ανοιχτής δομής και να μας κουνήσει επιδεικτικά 250 εκατομμύρια για να κάνει τους αφελείς να πιστεύουν ότι αυτά τα λεφτά θα στηρίξουν και θα οδηγήσουν τα νησιά μας σε οικονομική ανάπτυξη. Δεν μας είπε όμως ότι το μέλλον της οικονομίας μας θα είναι επιδοματικό και παρασιτικό παράλληλα, με κύριο άξονα του το θεσμικά κατοχυρωμένο σύγχρονο δουλεμπορίο.

Επίσης η κ. Γιόχανσον κούνησε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, επικαλούμενη την δήθεν ανθρωπιστική ευαισθησία της Ευρωπαϊκής ένωσης και της ίδιας, ώστε να πιέσει την Ελλάδα να μην φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα μας. Καμία κουβέντα όμως από την κ. Γιόχανσον για την θρασύτατη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, μέσω των προωθήσεων τους με χρήση της τουρκικής ακτοφυλακής, που εκτός από τα άλλα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Ο κ. Μηταράκης, ανερυθρίαστα, αντί για υπουργός μιας κυρίαρχης χώρας που θέτει κανόνες σε θέματα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, εμφανίζεται σαν επιστάτης ενός αφεντικού που τον επιπλήττει για τις παραλείψεις του. Τον είδαμε ακόμα και να δικαιολογείται για τα παραμύθια που πούλαγε στον Ελληνικό λαό ότι οι δομές θα είναι κλειστές και να λέει, σε άπταιστα αγγλικά ομολογουμένως, ότι εννοούσε ότι οι νέες δομές θα έχουν ελεγχόμενη είσοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευτυχώς η αντίδραση του Λεσβιακού λαού σε αυτή την επικοινωνιακή παράσταση ήταν άμεση και αποτελεσματική ώστε η φωνή του και τα δίκαια αιτήματα του να ακουστούν στα αποστειρωμένα γραφεία των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, όπως φάνηκε από την κάλυψη των διεθνών μέσων στο θέμα.

Και φυσικά, μόλις λίγες μέρες μετά το ιλαροτραγικό φιάσκο Γιόχανσον- Μηταράκη, η Τουρκία δοκίμασε τις αντοχές του Ελληνικού Λιμενικού επιχειρώντας μεγάλης έκτασης απόβαση φουσκωτών λέμβων με μετανάστες. Περίεργη σύμπνοια συμφερόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Τι λέτε κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι; Και φυσικά στοχοποιημένη σε αυτή την διαδικασία είναι η Λέσβος, όπως παραδέχονται κύκλοι του Λιμενικού σώματος σε χθεσινό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, όπου γίνεται λόγος και για τον σκιώδη ρόλο κάποιων ΜΚΟ

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, όσες πιέσεις και αν έχετε δεχθεί, ότι και να σας έχουν τάξει, αντισταθείτε.

Δεν είναι θέμα κομματικό η μικροπολιτικό. Είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό με ιστορικές διαστάσεις. Μην αναλάβετε την ευθύνη της «Φιλανδοποίησης» του νησιού μας. Τίποτα δεν θα έχει σημασία την επόμενη μέρα γιατί δεν θα είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα αποφασίζουμε για τις τύχες μας. Θυμηθείτε ότι πολλοί από τους πολιτικούς συνεργάτες των Γερμανών την περίοδο της Κατοχής, πίστευαν ότι λειτουργούσαν προς όφελος της Ελλάδας. Η ιστορία όμως τους δίκασε και τους καταδίκασε στη συνείδηση των Ελλήνων.

Μην μετατραπείτε σε χρήσιμους ηλιθίους ενός σχέδιού του οποίου δεν μπορείτε να είστε παίκτες αλλά πιόνια. Μην παρασυρθείτε από ψευτοδιλήμματα. Μη θεωρήσετε ότι η άρση αυτού του βάρους από την πατρίδα μας δεν είναι εφικτή. Είναι εφικτή. Δεν μπορούμε να τους πείσουμε. Μπορούμε να τους αναγκάσουμε. Γνωρίζουν καλά ότι το σχέδιο τους προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Αν δεν στηθεί δομή στον τόπο μας, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ρόδο, αν ελεγχθούν οι ΜΚΟ, αν συνεχίσουν να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα μας, αν τους δείξουμε ότι ο τόπος μας είναι αφιλόξενος για τα ύπουλα σχέδια τους, τότε θα αναγκαστούν να βρουν άλλους δρόμους να διεξάγουν το δουλεμπόριο τους. Ας μην εγκρίνουμε την μονιμοποίηση αυτής της ζοφερής κατάστασης αλλά αντίθετα ας τους ενημερώσουμε ότι ο χρόνος τελείωσε και ότι το νησί μας πρέπει να αποσυμφορήθει σήμερα. Θα πρέπει να γνωρίζετε κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι ότι αν δεν ακυρωθεί η κατασκευή μόνιμης υπερδομής στην Βάστρια με την ψήφο σας, αυτή θα ακυρωθεί στο πεδίο όπως έγινε και πέρυσι στην Καράβα.

Οπότε θετική ψήφος στο δημοτικό συμβούλιο θα συνεπάγεται μόνο αποδοχή των ανωτέρω σχεδιασμών και ενδεχομένως την μονιμοποίηση της δομής του Μαυροβουνίου. Εμείς σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να κλείσει και αυτή η προσωρινή δομή και σας θέλουμε δίπλα μας στον αγώνα αυτό.

Με λύπη διαπιστώνουμε όμως ότι κάποιοι, που έχουν κεντρικό θεσμικό ρόλο στο δήμο Μυτιλήνης, δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα από τα παραπάνω. Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης ο οποίος έβαλε να συζητηθεί το θέμα της νέας δομής ενδέκατο και τελευταίο στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου. Τόσο ασήμαντο θέμα το θεωρεί ο κ. Χατζηγιάννης. Αυτή η κίνηση, αν και νομότυπη, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη. Προσπαθεί να κοιμίσει και να αποπροσανατολίσει τον Λεσβιακό λαό. Ο λαός μας όμως έχει πλέον ξυπνήσει και θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από κοντά.

Ο κ. Χατζηγιάννης ήταν ο ίδιος που δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της κοινότητας Ν. Κυδωνιών να ψηφίσει, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε που θα γίνει η νέα δομή, την θέση της οποίας ο κ. Κύτελης είχε ήδη υποδείξει στον πρωθυπουργό. Διέπραξε πολιτική απάτη τότε ο κ. Χατζηγιάννης.

Πολιτική απάτη ετοιμάζεται να διαπράξει και την Τετάρτη όπως ακούγεται. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι εμείς θα παρακολουθήσουμε την διαδικασία και νομικά και θα τον ξεσκεπάσουμε.

 Όλοι οι αιρετοί που θα συμμετάσχουν στο δημοτικό συμβούλιο της Τέταρτης θα είναι υπεύθυνοι για τα λόγια και τις πράξεις τους απέναντι στην ιστορία. Έρχονται κάποιες στιγμές στην ιστορία ενός τόπου, που η ιστορική συγκυρία αναδεικνύει ήρωες ανθρώπους που τον εκπροσωπούν. Αυτή είναι ύψιστη τιμή για ένα άνθρωπο. Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι ο λαός του τόπους σας περιμένει από εσάς να γίνεται οι ήρωες του.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χώρους εργασίας και χωριά η Μαρία Κομνηνάκα

Συναντήσεις και περιοδείες του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλεύτρια Ν. Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Εξηγήσεις για το «Πράσινο σημείο» ζητούν οι Δαφιώτες

Διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες δημιουργίας χώρου αποβλήτων και για το ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το μερίδιο των Αγγέλων» από το Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας φρέσκων και παλαιών κρασιών τη Δευτέρα 6 Μαίου στην Ανεμώτια
ΧΩΡΙΑ

«Τρέχουν» για τη στέγη του Αναγνωστηρίου

Συναντήσεις του Κλεάνθη Κορομηλά με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου