× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Στήριξη και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου»

Τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ, Μεταφορικό Ισοδύναμο στους επισκέπτες και Ειδικό Ταμείο Χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις των νησιών μας, ζητά το Επιμελητήριο Λέσβου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/4/2021

«Στήριξη και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου»

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν την επόμενη μέρα της αγοράς και της επιχειρηματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο, έθεσε επί τάπητος το Επιμελητήριο Λέσβου και ο πρόεδρος του Βαγγέλης Μυρσινιάς στις δύο τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο με τον Υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα και τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», οι φορείς του Βορείου Αιγαίου ζήτησαν να υπάρξει εξειδικευμένο πακέτο μέτρων για τη δική μας περιοχή με δεδομένο ότι εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν πολλά ακόμη ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία και στην ανάπτυξη των νησιών μας.

«Να τελειώνουμε με το ΦΠΑ»

«Το πρώτο ζήτημα, που όλοι οι φορείς έθεσαν επί τάπητος, είναι η αποσύνδεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Όπως εξηγήσαμε ο μειωμένος ΦΠΑ, αποτελεί κατάκτηση των νησιωτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο σύνδεσης με το μεταναστευτικό. Τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας βιώνουν κυριολεκτικά το μαρτύριο της σταγόνας, περιμένοντας κάθε εξάμηνο  την ανανέωση της παράτασης. Εξηγήσαμε στον Υπουργό πως είναι απαράδεκτο αυτή τη στιγμή να έχουμε τον Άη Στράτη, τη Λήμνο, τα Ψαρά και άλλα μικρά νησιά με ΦΠΑ 24%. Σε παρέμβαση που έκανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Οικονομικών, μας είπε ότι γίνεται προσπάθεια αποσύνδεσης των μειωμένων συντελεστών και ότι γενικότερα έχει ανοίξει η συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για την επανεξέταση του ΦΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταφορικό ισοδύναμο και στους τουρίστες 

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσαν οι φορείς του Βορείου Αιγαίου στο τραπέζι της συζήτησης τόσο με τον Χρ. Σταϊκούρα όσο και με τον Αλέξη Χαρίτση είναι το ζήτημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου και της επέκτασης του σημαντικού αυτού μέτρου και στους επισκέπτες των νησιών μας. «Εξηγήσαμε ότι η επέκταση του ευεργετικού αυτού μέτρου, στους επισκέπτες – τουρίστες των νησιών μας, θα βοηθούσε σημαντικά στην αύξηση της κίνησης και του λεγόμενου εσωτερικού τουρισμού. Δυστυχώς λόγω της απόστασης και του κόστους μετακίνησης, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή των συμπολιτών μας από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Εάν ωστόσο δοθεί το επιπλέον κίνητρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις μετακινήσεις για τουρισμό, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον. Στο ζήτημα αυτό ζητήσαμε τη στήριξη και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και Νεκτάριο Σαντορινιό κατά τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη που έγινε το Σάββατο. Γνωρίζουμε ότι ο Αλ. Χαρίτσης και ο Ν. Σαντορινιός, γνωρίζουν καλά το ζήτημα του Μεταφορικού  Ισοδύναμου, το οποίο εφάρμοσε η δική τους κυβέρνηση».

Ειδικό Ταμείο Χρηματοδότησης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τρίτο ζήτημα που τέθηκε στον Υπουργό Οικονομίας από το Επιμελητήριο Λέσβου και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου είναι η δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου χρηματοδότησης επιχειρήσεων για την περιοχή μας. «Το αίτημα αυτό εξηγεί ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, είναι μία πάγια διεκδίκηση για το Επιμελητήριο Λέσβου – Λήμνου. Ζητάμε να γίνει μία ανάλογη ενέργεια στα πρότυπα του ταμείου που έγινε στη Δυτική Μακεδονία.

Εάν υλοποιηθεί αυτή πρόταση θα βοηθήσει σημαντικά τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία διότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του Βορείου Αιγαίου και τα προβλήματα που υπάρχουν. Όλα λοιπόν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι ενισχύσεις θα γίνονται και θα σχεδιάζονται με βάση τη διαφορετικότητα της περιοχής μας. Μία επιχείρηση της Λέσβου δραστηριοποιείται σε εντελώς διαφορετικό οικονομικό και αναπτυξιακό περιβάλλον από ότι μία επιχείρηση της Ηπειρωτικής Ελλάδας».

Κοστολογημένες προτάσεις 

Όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας άκουσε τα αιτήματα των φορέων και ζήτησε να κατατεθούν γραπτές και κοστολογημένες προτάσεις από τα Επιμελητήρια. «Ο Υπουργός μας εξήγησε βέβαια ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι αρκετά περιορισμένα, πρόσθεσε όμως ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά την περίοδο επανεκκίνησης της δραστηριότητάς τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή