× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μνήμες και συνομιλίες με την Ιστορία»

Αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Ομάδας Μήθυμνας στη μνήμη του Κώστα Δούκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2021

«Μνήμες και συνομιλίες με την Ιστορία»

Η Κινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας στα πλαίσια της θεματικής «Μνήμες και συνομιλίες με την Ιστορία» πραγματοποιεί αφιέρωμα στον αείμνηστο Δήμαρχο Μήθυμνας Κώστα Δούκα (1929-2017).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το σχετικό σημείωμα της Κινηματογραφικής Ομάδας ο Κώστας Δούκας «υπήρξε ευφυής, χαρισματικός, διορατικός, αγωνιστής, επίμονος, εργατικός, ηθικός και αποτελεσματικός.

Μαθήτευσε δίπλα σε φωτισμένες προσωπικότητες, αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα των σκέψεων τους, διαμόρφωσε την ουτοπία του και πάλεψε σκληρά να την υλοποιήσει.Αξιοποίησε κάθε δυνατότητα να βοηθήσει τον τόπο του, άλλαξε τον προσανατολισμό και τη ρότα του Δήμου Μήθυμνας και της Λέσβου. Συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεων για την αυτοδιοίκηση.

Έλαβε σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις ως Πολίτης και Δήμαρχος, μετέτρεψε εμπράκτως το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, τα προβλήματα σε ευκαιρίες, δεν φοβήθηκε τις ρήξεις με ξεπερασμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, έψαξε διεξόδους για την περιοχή, αποδέχθηκε το προσωπικό κόστος, πέτυχε νίκες και υπέστη ήττες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξε ένας εκ των μακροβιότερων Δημάρχων, αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της αυτοδιοικητικής πολιτικής ενώ ταυτόχρονα ο Μόλυβος αναφέρονταν συχνά ως παράδειγμα προς μίμηση.

Πλήρωσε σοβαρότατο προσωπικό τίμημα, όμως το αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και καρτερία. Μετά το διωγμό του, βίωσε την απαξίωση των προσπαθειών του και τη διαστροφή των ιδεών του.

Προς το τέλος της ζωής του «ευτύχησε» να τιμηθεί και να τύχει καθολικής λεκτικής αναγνώρισης ακόμη και από αυτούς που στην πράξη ακύρωσαν το έργο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταγραφή των δύο πρώτων ταινιών έγινε την 21/05/2011 και συνεχίστηκε με μια ακόμη, καθ΄ επιθυμία του κ. Κώστα Δούκα, την 23/05/2011, με συμπληρωματικό, νέο και πιο προσωπικό υλικό.

Προλάβαμε να του παραδώσαμε τα δύο πρώτα μέρη το 2016 καθώς έπρεπε να μάθουμε τα πάντα από την αρχή για τη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών, χωρίς μέσα, υλικά και υποστήριξη. Το κάναμε όμως γιατί ένας από τους στόχους της Κινηματογραφικής Ομάδας Μήθυμνας ήταν να είναι χρήσιμη και να παράξει έργο με διαχρονική αξία.

Πρόκειται για ιστορικό υλικό που αποδίδεται για επιστημονική μελέτη, αξιοποίηση και αξιολόγηση. Ταυτόχρονα όμως είναι μια συναρπαστική προσωπική αφήγηση που αφορά τον κάθε Πολίτη που στοχάζεται, ερευνά, σέβεται τον εαυτό του και εκτιμά τον τόπο του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος ο Παναγιώτης Γεωργιάδης επισημαίνει : «Οφείλω λοιπόν σήμερα να δημοσιοποιήσω το 1ο μέρος της συνέντευξης – απολογισμό (όπως ακριβώς το παραδώσαμε στον ίδιο), τέσσερα χρόνια από την απώλεια του γιατί αυτή ήταν και η επιθυμία του, όπως μου την εξέφρασε ο ίδιος. Σε πρόσφορο χρόνο θα δημοσιοποιηθεί και το 2ο μέρος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες