× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Γιόχανσον

Στο επίκεντρο της συζήτησης το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και το Άσυλο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2021

Συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Γιόχανσον
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο βρέθηκε στο επίκεντρο την συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ιλβα Γιόχανσον. Η πρόταση αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, δυσανάλογο βάρος του οποίου σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μετακυλίεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Συζητήθηκαν, τέλος, οι εξελίξεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συνάντησής του με την Επίτροπο Γιόχανσον και αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και το 'Ασυλο μίλησε για μια συμβιβαστική λύση που θα εφαρμόσει τη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για εμάς είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ουσιαστικά έναν χρόνο μετά το συμβάν στη Λέσβο, τη φωτιά στη Μόρια, και μετά από αυτή τη μεγάλη αίσθηση ανασφάλειας που ήταν έκδηλη σε όλα τα νησιά, ότι πλέον έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όρους αποσυμφόρησης των νησιών. Προχωράμε μπροστά με τη βοήθεια της ΕΕ, με την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων στα νησιά, κάτι που αποτελεί καθοριστική αλλαγή, σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΕ για τη συνολική στήριξη που παρέχει στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου προβλήματος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε πολλά ζητήματα και θεωρώ, είπε, ότι τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε πολλά από κοινού, όπως την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια, την κατασκευή νέων δομών. «Είναι καλό που έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε επί τόπου και να συζητάμε με τους κατοίκους, με τους μετανάστες, με τους δημάρχους, με ΜΚΟ. Ήταν, λοιπόν, μια καλή μέρα» είπε και πρόσθεσε «έχουμε μια ομάδα δράσης, με την Beate Gminder, πολλούς ανθρώπους εδώ. Ανακοίνωσα χθες ότι υπογράψαμε για τη διάθεση 276 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων δομών», επισήμανε.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Πρεσβείας Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Επίσης, συμμετείχαν η αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της ΕΕ για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής της Task Force της ΕΕ, Beate Gminder και από το επιτελείο της Επιτρόπου, η Gosia Pearson.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη

Έως τις 19 Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής – Οι κατηγορίες και όλα τα στοιχεία της διοργάνωσης
Στις 21–23 Αυγούστου το τουρνουά μπάσκετ 3x3 στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι

Η ομάδα «Παραμυθοκαμώματα» παρουσιάζει μια παράσταση αφήγησης και μουσικής για μικρούς και μεγάλους
Παραμύθια του Αιγαίου ταξιδεύουν στο Παλαιοχώρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής σε κτίριο που βρίσκεται υπό ανακαίνιση
Συναγερμός για φωτιά σε σπίτι στην Επάνω Σκάλα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης

Στο σημείο μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις
Φωτιά στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης