Καβγάς για τον τάπητα του γηπέδου Πολιχνίτου
Διαφωνίες μερίδας κατοίκων του Πολιχνίτου με τη δημοτική αρχή για το έργο αναβάθμισης του σταδίου της περιοχής.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/3/2021
Προβληματισμό και διαφωνίες στην τοπική κοινωνία του Πολιχνίτου, έχει προκαλέσει η μελέτη για την ανάπλαση του δημοτικού σταδίου της περιοχής, ένα σημαντικό έργο για ολόκληρη τη δημοτική ενότητα το οποίο θα στηρίξει την αθλητική δραστηριότητα εκατοντάδων νέων και σωματείων.
Το έργο με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση είχε σχεδιαστεί από τη Δημοτική Αρχή Λέσβου ενώ η πρώην Περιφερειακή Αρχή είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού. Η αρχική μελέτη προέβλεπε τοποθέτηση συνθετικού τάπητα.
Μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, το έργο περιήλθε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο οποίος μετά από συζητήσεις με αυτοδιοικητικούς και τεχνικά στελέχη του Δήμου προχώρησε στην αλλαγή της μελέτης. Τα νέα δεδομένα, αυξάνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό του έργου, ενώ πλέον προβλέπεται η τοποθέτηση προβολέων τελευταίας τεχνολογίας και φυσικού χλοοτάπητα. Ήδη ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου στο μεγαλύτερο μέρος του.
Δεν θέλουν φυσικό τάπητα
Οι τροποποιήσεις της μελέτης ωστόσο, φαίνεται ότι προβληματίζουν μερίδα της τοπικής κοινωνίας του Πολιχνίτου που ασχολείται με τον αθλητισμό και η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ασύμφορη η τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα ο οποίος απαιτεί δαπανηρή συντήρηση και κυρίως χιλιάδες κυβικά νερού για πότισμα.
Μάλιστα όπως αναφέρουν οι διαφωνούντες κάτοικοι της περιοχής, ο Πολιχνίτος έχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας με αποτέλεσμα να γίνονται πολύωρες διακοπές νερού. Πως είναι δυνατόν λοιπόν, σημειώνουν, να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή ένα στάδιο σύγχρονων προδιαγραφών, το οποίο θα απαιτεί καθημερινό πολύωρο πότισμα για τη συντήρησή του, όταν δεν έχει εξασφαλισθεί η επάρκεια του νερού για τους οικισμούς.
Οι κάτοικοι της περιοχής, που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θέση σημειώνουν ακόμη ότι οι πληροφορίες που έχουν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Μηχανικό που προΐσταται , είναι ότι μπορεί να συνυπάρξει ο συνθετικός χλοοτάπητας με το ταρτάν, ώστε να γίνονται αγώνες στίβου και ότι τα μόνα αθλήματα που δεν ενδείκνυνται, δεν απαγορεύονται όμως κιόλας, είναι τα αγωνίσματα ρίψεων.
Για το θέμα αυτό, ζητήθηκε και η γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής το οποίος διχασμένο και μπερδεμένο προφανώς από τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονταν, έλαβε διαφορετικές και αντικρουόμενες αποφάσεις.
Αλλαγή πλεύσης από Τοπικό Συμβούλιο
Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά έλαβε απόφαση με 6 ψήφους υπέρ και 1 κατά για την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα. Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν επισημοποιήθηκε ούτε εστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση. Οι διαφωνούντες κάτοικοι, υποστηρίζουν ότι η Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της, πιέζουν έντονα το τοπικό συμβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να αποδεχθεί το γήπεδο με φυσικό τάπητα γιατί όπως λένε σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνει το έργο και το γήπεδο θα παραμείνει στη σημερινή του μορφή, δηλαδή σκέτο χώμα.
Λίγες μέρες αργότερα, αναφέρουν οι διαφωνούντες κάτοικοι, το τοπικό συμβούλιο συζήτησε εκ νέου το ίδιο θέμα και υπό το φόβο ακύρωσης του έργου, οι τοπικοί σύμβουλοι επέλεξαν να προχωρήσουν στη γνωμοδότηση υπέρ της δημιουργίας δημοτικού σταδίου με φυσικό τάπητα.
Το θέμα της έγκρισης της μελέτης του Δημοτικού Σταδίου Πολιχνίτου, συζητείται σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου όπου θα τεθεί υπόψη των συμβούλων και η επικαιροποιημένη απόφαση του τοπικού συμβουλίου.
«Έργο ανάπτυξης της περιοχής»
Στο θέμα και στις διαφωνίες που έχουν προκύψει αναφέρθηκε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού της Δυτικής Λέσβου Στρατής Αλεξίου.
Ο Στρατής Αλεξίου, μιλώντας στο «Ν» μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η αναβάθμιση του γηπέδου Πολιχνίτου, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή και κυρίως για τους νέους ανθρώπους.
«Ονειρευόμαστε, σημείωσε να δούμε τον Πολιχνίτο να αλλάζει. Η δημιουργία ενός σύγχρονου δημοτικού σταδίου, στο οποίο θα μπορούν να γίνονται αγώνες ποδοσφαίρου και επίσημες διοργανώσεις στίβου, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες ορισμένων κατοίκων του Πολιχνίτου. Θέλω όμως να τους διαβεβαιώσω ότι όταν με το καλό γίνει το έργο του γηπέδου και τοποθετηθεί φυσικός τάπητας, θα φροντίσει η Δημοτική Αρχή ώστε να εξασφαλίσει και τις αντίστοιχες ποσότητες νερού για τη συντήρηση και το πότισμα του. Άλλωστε και ο συνθετικός τάπητας χρειάζεται πότισμα, αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο. Αν χρειαστεί θα κάνουμε νέες γεωτρήσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Ούτε η παρούσα αλλά ούτε και η επόμενη δημοτική αρχή, όποια και αν είναι αυτή, θα απαξιώσει και θα αφήσει να ρημάξει ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Από εκεί και πέρα οι αθλητές, τα σωματεία και ερασιτέχνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Δημοτικό Στάδιο Πολιχνίτου θα είναι διαθέσιμο για τις προπονήσεις τους και τις αθλητικές τους δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα αποτελεί ένα κόσμημα για το δήμο μας και το νησί μας. Πλέον η Λέσβος θα διαθέτει τρία δημοτικά στάδια, της Μυτιλήνης, της Καλλονής και του Πολιχνίτου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας», καταλήγει ο Στρατής Αλεξίου