× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δήμος Μυτιλήνης: Μια ακτινογραφία 44 ημέρες πριν

Τα ποσοστά των κομμάτων και οι αντιστοιχίες τους με τους συνδυασμούς

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 13/4/2019

Δήμος Μυτιλήνης: Μια ακτινογραφία 44 ημέρες πριν
' χρόνος ανάγνωσης

Καθώς τα ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμα κλείσει και με 44 μέρες να απομένουν μέχρι τις εκλογές τις 26η Μαΐου, το πάζλ των διεκδικητών του δημαρχικού θώκου για τον Δήμο Μυτιλήνης έχει συμπληρωθεί. Τις πολλές υποψηφιότητες, έξι τον αριθμό, ευνοεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον Κλεισθένη , καθώς για να επιτευχθεί πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει όποιος ή όποια εκλεγεί δήμαρχος να συνεργαστεί με δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί με άλλους συνδυασμούς.

Το δεδομένο αυτό, εκτός των θετικών παραμέτρων που υπάρχουν, δίνει τη δυνατότητα για εκ των προτέρων συμφωνίες για τις μετέπειτα συνεργασίες. Πολλές είναι οι φήμες που κυκλοφορούν με πιο χαρακτηριστική αυτή που θέλει να υπάρχει συμφωνία από τώρα δυο συνδυασμών για μετέπειτα συνεργασία. Μάλιστα λέγεται ότι έχουν μοιράσει και τις θέσεις με τον πρωτεργάτη της συμφωνίας και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο να έχει «κλείσει» τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών. Εκτός όμως από τις φήμες, τις εικασίες και τα «θέλω» της κάθε παράταξης και των ανθρώπων που την στηρίζουν υπάρχει μια πραγματικότητα. Αυτή των αριθμών.
Αν λάβουμε υπόψη τα ποσοστά των κομμάτων που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα δεδομένου ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Όμως μπορούμε να έχουμε μια ένδειξη για το εύρος που κινούνται οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εριφύλλη Χιωτέλλη
Το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 στις έξι δημοτικές ενότητες που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Μυτιλήνης που προέκυψε μετά τη διάσπαση είναι 28,78%. Το κυβερνών κόμμα επέλεξε να στηρίξει για τον δήμο την υποψηφιότητα της πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Εριφύλης Χιωτέλλη η οποία έχει καταφέρει να προσελκύσει ως υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και άτομα που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα για την κ. Χιωτέλλη είναι να συγκρατήσει το ποσοστό του κόμματος και να υπερκεράσει την όποια κυβερνητική φθορά.

Ο Στρατής Κύτελης
Στην αντίπερα όχθη η κομματική υποψηφιότητα του Στρατή Κύτελη που προέρχεται από τη ΝΔ και έχει την στήριξη της ΝΟΔΕ Λέσβου θα προσπαθήσει καταρχήν να καρπωθεί το 27,22% που έλαβε το κόμμα το Σεπτέμβριο του 2015 αλλά και να το ξεπεράσει. Έγκυρες πηγές από το χώρο της ΝΔ επεσήμαναν ότι η ένταξη στο ψηφοδέλτιο ακραίων στοιχείων που κινούνται περάν της ΝΔ, oι οποίοι σημειωτέον έχουν πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια διχασμού της τοπικής κοινωνίας και διατηρούν επαφές με στελέχη της Χρυσής Αυγής- έχει ως στόχο την προσέλκυση του ποσοστού 8,69 % που είχε αθροιστικά η Χ.Α. στις έξι δημοτικές ενότητες που απαρτίζουν τον νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νίκη Τσιριγώτη
Δυναμική δεύτερου γύρου έχει αναπτύξει η υποψηφιότητα της Νίκης Τσιριγώτη που στηρίζεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Η κ. Τσιριγώτη έχει ως βάση το σταθερό ποσοστό του κόμματος που ήταν 12,37 % στις περιοχές του νέου Δήμου. Το άνοιγμα που έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που δεν ανήκουν κομματικά στο ΚΚΕ με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις του Θοδωρή Μαγλογιάννη και της Μαρίας Γιαννίκου συνηγορούν στο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την Νίκη Τσιριγώτη.

Ο Κώστας Αστυρακάκης
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης φαίνεται ως συνεχιστής της παράταξης Γαληνού αφού μαζί του κατέρχονται ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι βασικά στελέχη της νυν δημοτικής αρχής όπως ο Γιώργος Κατζανός, η Αθηνά Ιωσήφελλη, ο Γιώργος Ψάνης. Η υποστήριξη στην υποψηφιότητα Αστυρακάκη από τον νυν δήμαρχο Σπύρο Γαληνό καθώς και ότι ο ίδιος απευθύνεται τόσο στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ του δίνει ελπίδες για να είναι ένας από εκείνους που θα επιχειρήσουν να μπουν στον δεύτερο γύρο. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μη κομματική υποψηφιότητα, χωρίς κάποιο χρίσμα δηλαδή- συνταγή που είχε πετύχει στις δύο προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές- τουλάχιστον ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Μιχάλης Μαμάκος
Με το επίσημο χρίσμα του ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Μυτιλήνης κατέρχεται ο Μιχάλης Μαμάκος πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου. Μαζί με τον κ. Μαμάκο είναι γνωστά αυτοδιοικητικά στελέχη που ήταν στην πρώτη γραμμή της δημαρχίας Βουνάτσου. Στοίχημα για τον κ. Μαμάκο είναι να ξεπεράσει το ποσοστό 6,95% που είχε το ΚΙΝΑΛ στις έξι δημοτικές ενότητες του νέου Δήμου.

Ένας ακόμα υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης που προέρχεται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ είναι ο Παναγιώτης Ζαφειρίου ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, και ήταν ο πρώτος που είχε δηλώσει παρών για τη δημαρχία, ανεξαρτήτως διάσπασης του Δήμου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μια διαφορετική Θεία Λειτουργία στον Αγιο Θεράποντα Μυτιλήνης

Η ακολουθία τελέστηκε στο μέσον του ναού, ώστε όσοι συμμετείχαν να μπορούν να παρακολουθήσουν πιο καθαρά τα όσα γίνονται κατά τη διάρκεια της
Μια διαφορετική Θεία Λειτουργία στον Αγιο Θεράποντα Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές γνώρισαν από κοντά τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Βιωματική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος GOV4ALL με συμμετοχή 5 σχολικών μονάδων και επισκέψεις σε ελαιοτριβείο και βιολογικό κτήμα
Μαθητές γνώρισαν από κοντά τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πεδίο ο Δήμαρχος για τα νέα δίκτυα στο κέντρο της Μυτιλήνης

Αυτοψία Παναγιώτη Χριστόφα και συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ για ένα έργο ουσίας στην καρδιά της πόλης
Στο πεδίο ο Δήμαρχος για τα νέα δίκτυα στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιστημονική «ασπίδα» για το ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη

Στη Λέσβο ο κορυφαίος καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Κωνσταντίνος Σπυράκος μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη– Δεν διαπιστώνονται άμεσα προβλήματα στον φέροντα οργανισμό
Επιστημονική «ασπίδα» για το ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοβαρές αιχμές Πολίτη για τη διαδικασία εκλογής συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ Λέσβου

Το στέλεχος του κόμματος σηκώνει το γάντι και θέτει αιχμηρά ερωτήματα για ΝΟΕΣ, υποψηφιότητες, κάλπες και εφορευτικές επιτροπές
Σοβαρές αιχμές Πολίτη για τη διαδικασία εκλογής συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Νέα πνοή στη Μόρια με υπογραφή Δήμου Μυτιλήνης

Η ανακατασκευή του πλακόστρωτου ανοίγει δρόμο ασφάλειας και αισθητικής από την αγορά έως το Αρχαίο Υδραγωγείο
Νέα πνοή στη Μόρια με υπογραφή Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πράξεις και όχι λόγια για τον δρόμο της Μελίντας

Πρωτοβουλία Μουτζούρη για ασφαλή νότια Λέσβο -Αυτοψία με τον Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα και ενεργοποίηση έργων εκατομμυρίων για να μειωθεί ο κατολισθητικός κίνδυνος
Πράξεις και όχι λόγια για τον δρόμο της Μελίντας
ΧΩΡΙΑ

Οχτώ προσφορές για τον δρόμο Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1.370.000 ευρώ και εκκίνηση το 2026 για μια οδική σύνδεση που αλλάζει τα δεδομένα στη νότια Λέσβο
Οχτώ προσφορές για τον δρόμο Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καρδάμυλα – Πλωμάρι ένα βήμα πιο κοντά

Αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας για νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση με κρατική στήριξη και αναπτυξιακή προοπτική
Καρδάμυλα – Πλωμάρι ένα βήμα πιο κοντά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

36 φωνές από τη Λέσβο στο συνέδριο των 4.000

Ο συντονιστής της ΝΟΕΣ Λέσβου Γιώργος Μήλιος απαντά στις καταγγελίες, εξηγεί τη διαδικασία και στέλνει μήνυμα συστράτευσης ενόψει του 4ου Συνεδρίου
36 φωνές από τη Λέσβο στο συνέδριο των 4.000
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο

Το βράδυ το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου
Λιακάδα και ήπιες θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς

Βρέθηκε στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας
Συλλήψεις ανήλικων αγοριών στη Μυτιλήνη για εμπόριο χασίς