ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πραξικόπημα» υπέρ... αόρατης δομής!
Με 16 μόλις ψήφους υπέρ και 15 κατά, ψηφίστηκε η γενικόλογη ανάγκη «μικρής κλειστής δομής». Απαγόρευση ψήφου στον πρόεδρο Νέων Κυδωνιών!
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2021
Με προμελετημένη μεθόδευση ώστε να μην ψηφίσει ο πρόεδρος των νέων Κυδωνιών,η Δημοτική Αρχή είχε μια πύρρεια νίκη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Με 16 μόλις ψήφους υπέρ και 15 κατά, ψηφίστηκε η γενικόλογη ανάγκη «μικρής κλειστής δομής»... χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό!
Η μη αναφορά στη θέση που έχει αποφασιστεί να γίνει η νέα δομή και γνωρίζει ακόμα και η ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιήθηκε σαν δικηγορικό τρικ της Δημοτικής Αρχής, ώστε η άμεσα εμπλεκόμενη κοινότητα να μην μπορεί να ψηφίσει!
Ειδικότερα το μεγάλο ΝΑΙ είπαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα τα μέλη της πλειοψηφίας, πλην των τεσσάρων διαφωνούντων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μαμάκου, πλην του Παναγιώτη Ανδριώτη και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Παναγιώτη Ζαφειρίου.
Οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι που χάρη στις υπογραφές τους έγινε δημοτικό συμβούλιο φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν από τον τακτικισμό της Δημοτικής Αρχής και ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον υπουργό Μετανάστευσης και ερωτο-απαντήσεις με δημοτικούς συμβούλους που θα έπρεπε να είχαν γίνει προ μηνών... αλλά και παρεμβάσεις του κυβερνητικού βουλευτή μέχρι και λίγο πριν το σημείο της ψηφοφορίας, οι διαφωνούντες έμειναν με ανοιχτό το στόμα!
Αναλυτικά:
Τη λογική επίλυση για το προσφυγικό που είναι η κατασκευή ενός κλειστού ελεγχόμενου και προσωρινού κέντρου υποδοχής μεταναστών, κατά τη γνώμη του, προκρίνει ο Στρατής Κύτελης, δήμαρχος Μυτλήνης στην εισήγησή του, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι έξω από τον αστικό ιστό.
Στη συνέχεια μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έφυγαν από τη Λέσβο πάνω από 16.000 πρόσφυγες. Ανέφερε ότι το Μαυροβούνι, η προσωρινή δομή είναι κατάλληλη δομή, αλλά ότι αντιλαμβάνεται ότι έχει επιπτώσεις για την πόλη. Εξήγγειλε το κλείσιμο του δημοτικού Καρά Τεπέ και δεσμεύτηκε ότι η νέα δομή δεν θα είναι μία νεα Μόρια.
Η νέα δομή, πρόσθεσε θα είναι 3.500 θέσεων.
Τοποθέτηση έκανε και ο κυβερνητικός βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς και η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.
Σύμμαχοι Μαμάκος και Ζαφειρίου
Οι παρατάξεις του Μιχάλη Μαμάκου και του Παναγιώτη Ζαφειρίου, ήταν οι αποψινοί βασικοί σύμμαχοι της Δημοτικής Αρχής στη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή Βαστριά του Δήμου Λουτρόπολης Θερμής.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Μαμάκος σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αρχική αντίδραση της παράταξής του και όλης της κοινωνίας πέρυσι το χειμώνα όταν η Μόρια ξεπέρασε τα 20 χιλιάδες άτομα, χωρίς να υπάρχει προοπτική αποσυμφόρησης, ήταν μια αντίδραση δίκαιης αγανάκτησης, όμως σημείωσε τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οφείλει ως υπεύθυνος αυτοδιοικητικός με μεγάλη εμπειρία να δει ότι το συμφέρον του τόπου είναι η δημιουργία μίας μικρής κλειστής – ελεγχόμενης δομής μακριά από κατοικημένη περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση λίγο αργότερα του επικεφαλής της παράταξης, «Η Λέσβος όπως της Αξίζει», Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο οποίος σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια η πόλη της Μυτιλήνης και τα γύρω χωριά έχουν ταλαιπωρηθεί όσο καμία άλλη περιοχή του νησιού από το μεταναστευτικό. Πρόσθεσε δε, ότι μια νέα δομή, κλειστού τύπου μακριά από κατοικημένη περιοχή είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Την αντίθεσή τους στη δημιουργία της νέας δομής εξέφρασαν από την πλευρά τους, οι παρατάξεις της «Με Πυξίδα τον Πολίτη», «Επανεκκίνηση» και «Λαϊκή Συσπείρωση», οι επικεφαλής των οποίων έδωσαν το στίγμα των ζητημάτων, των ερωτημάτων και των διλημάτων που μπαίνουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης σε μια ιστορική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί, όπως είπαν.
Απέναντι Χιωτέλλη, Αστυρακάκης και Τσιριγώτη
Η πρόταση που κατέθεσε η Εριφίλη Χιωτέλλη είναι να συζητηθεί η προοπτική δημιουργίας ενός μικρού – ολιγάριθμου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αν και εφόσον γίνει αποσυμφόρηση του νησιού. Όπως τόνισε δεν μπορεί να ανοίξει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση με 7,5 χιλιάδες ανθρώπους στο νησί. «Σήμερα σημείωσε, αποφασίζουμε για το μέλλον του νησιού μας και οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας.
Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως όσο ισχύει η σύμβαση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας τα νησιά μας θα μετατρέπονται σε φυλακές. Γνωρίζουμε τους λόγους που η Τουρκία και η Ευρώπη θέλει τα νησιά να είναι τόποι εγκλωβισμένων και απελπισμένων. Δεν καταννοούμε όμως για ποιο λόγο θέλει η ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο.
Σήμερα πρέπει να αρνηθούμε όλοι τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Επανεκκίνησης, Κώστας Αστυρακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να επιδείξουν μεγάλη υπευθυνότητα διότι εξελέγησαν από τους πολίτες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του τόπου μας και του νησιού μας.
Η αγωνία των προέδρων της Λουτρόπολης Θερμής
Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή της Λουτρόπολης Θερμής εξέφρασαν οι πρόεδροι της Δημοτικής Ενότητας που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Οι κύριοι Αντώνης Κόμλος, Μιλτιάδης Αντωνίου, Αντώνης Κατζανός, Φραγκούλης Αλμπανέλλης, Χρήστος Τσιβγούλης και ο Δημήτρης Σγουρέλλης, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα κατά της νέας δομής, υπογραμμίζοντας ότι το νησί έχει περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια και παρολ’ αυτά άντεξε και έδειξε αλληλεγγύη. Οι κινήσεις που έχουν γίνει σήμερα, υπογράμμισε ο άμεσα ενδιαφερόμενος, πρόεδρος των Νέων Κυδωνιών Αντώνης Κόμλος, από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει χωρίς τη συναίνεση και τη συμφωνία της τοπικής κοινωνίας, η οποία θεωρεί ότι σε περίπτωση που γίνει αυτή η δομή μπαίνει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχή και ολόκληρου του νησιού.
Οι διαφωνούντες της παράταξης Κύτελη
Την προσήλωσή του στις θέσεις που είχε εκφράσει η παράταξη του Στρατή Κύτελη προεκλογικά για το μεταναστευτικό, με βασικό σύνθημα να σταματήσει η Λέσβος να είναι αποθήκη ψυχών, εξέφρασε μέσα από την τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Παναγιώτης Βάλεσης ο οποίος διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση του από την επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής. «Ατομικά δεν έχω κανέναν ενδοιασμό, είμαι μετην κοινωνία και τους συμπολίτες μας και εμμένω στις θέσεις που εκφράσαμε προεκλογικά και τιμηθήκαμε για αυτές με πρωτόγνωρο ποσοστό στην κάλπη».
«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά μας να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών με την παρουσία προσφύγων και μεταναστών περισσότερο από όσο αντέχει η τοπική κοινωνία και οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος και εντεταλμένος σύμβουλος Λουτρόπολης Θερμής Κώστας Κουνέλλης.
Στις ασάφειες της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πληθυσμό του νέου ΚΥΤ, αναφέρθηκε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κύτελη Εριφύλη Γιαννάκα η οποία τάχθηκε και αυτή με τη σειρά της απέναντι στην επιλογή της δημοτικης αρχής για τη δημιουργία δομής στη Λουτρόπολη Θερμής. «Βλέπω ένα δυσοίωνο μέλλον για το νησί μας, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τώρα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να συζητά για αποσυμφόρηση.
Αντίθετη και η Βάσω Χοχλάκα
Κάποιοι αποφάσισαν καταχρηστικά για μια υπόθεση που αφορά το κοντινό και το μακρινό μας μέλλον, σημείωσε στην τοποθέτησή της η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέας δομής. «Αυτό το Συμβούλιο πραγματοποιείται επειδή 11 δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν επιστολή με την οποία ζητούσαν τη σύγκλισή του. Το γεγονός αποτελεί απόδειξη πως αυτή τη δημοτική αρχή, θεωρεί τσιφλίκι της το Δημοτικό Συμβούλιο και πιστεύει ότι η βούλησή της, εκφράζει τη βούληση των πολιτών».
Οριακή πλειοψηφία ...για το ψήφισμα
Σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης, δεν μπήκε η λήψη κάποιας ουσιαστικής απόφασης, αλλά ένα γενικόλογο ψήφισμα που πρότεινε η πλειοψηφία.
Το ψήφισμα ήταν υπέρ της δημιουργίας νέας κλειστής-ελεγχόμενης δομής, αόρατης όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό όπως υποστήριξαν. Ειδικότερα το μεγάλο ΝΑΙ είπαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα τα μέλη της πλειοψηφίας, πλην των τεσσάρων διαφωνούντων, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μαμάκου, πλην του Παναγιώτη Ανδριώτη και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Παναγιώτη Ζαφειρίου.
Το μεγάλο ΟΧΙ στο ψήφισμα της δημοτικής Αρχής είπαν 15 δημοτικοί σύμβουλοι και ειδικότερα: οι Παναγιώτης Βάλεσης, Συμεών Χαραλάμπους, Εριφύλη Γιαννάκα και Κώστας Κουνέλλης από την παράταξη Κύτελη, ο Παναγιώτης Ανδριώτης από την παράταξη Μαμάκου, και σύσωμες οι παρατάξεις της Εριφύλης Χιωτέλλη, του Κώστα Αστυρακάκη και της Νίκης Τσιριγώτη και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα.
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος ψήφισε λευκό, αναφέροντας ότι τηρεί την ίδια στάση που είχε τηρήσει σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις με αντίστοιχο θέμα συζήτησης.
Πέταξαν εκτός ψηφοφορίας τους προέδρους
Ένταση επικράτησε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, όταν με απόλυτο τρόπο και χωρίς να αφήσει περιθώρια συζήτησης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, πέταξε εκτός ψηφοφορίας τους προέδρους της Λουτρόπολης Θερμής, με το αιτιολογικό ότι ο Υπουργός στην τοποθέτησή του δεν αναφέρθηκε με σαφήνεια σε κάποια περιοχή. Μάλιστα είπε ότι δεν υπάρχουν επίσημα συμβόλαια μίσθωσης. Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κοινοτάρχες, και στην αντιπολίτευση οι οποίοι χαρακτήρισαν την όλη διαδικασία αυθαίρετη.