× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έξι μήνες προθεσμία για την απομάκρυνση των Ρομά του Παπάδου

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, για Διοικητική αποβολή 28 μόνιμων κατοίκων Ρομά του Παπάδου, από οικόπεδο της περιοχής, που ζούνε από το 1998.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/1/2021

Έξι μήνες προθεσμία για την απομάκρυνση των Ρομά του Παπάδου
Φωτο αρχείου

Ένα πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις συζήτησε την Τετάρτη το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Τοπική Κοινότητα Παπάδου με τη στήριξη της Δημοτικής Ενότητας Γέρας και του αρμόδιου αντιδημάρχου.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα αφορά επί της ουσίας την παρουσία καταυλισμού Ρομά στην περιοχή της Γέρας, πολύ κοντά στο Μουσείο Βρανά και της κατάστασης που επικρατεί στο χωριό όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά παραβατικότητας, όπως κλοπές, διαρρήξεις εμπρησμοί, φθορές περιουσίας των πολιτών κ.λπ.

Παραβατικότητα και προβλήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την κατάσταση περιέγραψε με μελανά χρώματα ο πρόεδρος της Κοινότητας Παπάδου Στρατής Καμάτσος, ο οποίος σημείωσε ότι πέρυσι την άνοιξη, σημειώθηκαν 32 κλοπές σε διάστημα 60 ημερών.

«Ουσιαστικά πρόκειται για 28 ανθρώπους οι οποίοι ζούνε σε ένα οικόπεδο 12 στρεμμάτων κοντά στο Μουσείο Βρανά. Όλες οι συνδέσεις ρεύματος, και οι παροχές νερού το χώρο αυτό είναι παράνομες, όπως παράνομες είναι και όλες οι κατασκευές και παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο χώρο αυτό. Έχουν γίνει αυτοψίες πολλές φορές από υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πολιτείας γενικότερα και υπάρχουν πολυσέλιδες εκθέσεις για τις παρανομίες αυτές καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία ο τρόπος και οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.

Οι κάτοικοι του Παπάδου και όλων των χωριών της Γέρας, είναι αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών οι οποίοι έχουν παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα χωριά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Το πρόβλημα οξύνεται κυρίως το καλοκαίρι όταν στον καταυλισμό έρχονται Αθηναίοι Ρομά, συγγενείς φίλοι και γνωστοί των ντόπιων Ρομά του καταυλισμού. Τότε ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά και μαζί με αυτόν πολλαπλασιάζονται και τα περιστατικά παραβατικότητας. Οφείλουμε δε, να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από τους Αθηναίους Ρομά και όχι από τους ντόπιους μόνιμους κατοίκους.

Η Τοπική κοινωνία, φορείς και κάτοικοι των χωριών μας, καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο Παπάδου, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και μάλιστα έχει καταθέσει μηνύσεις και αναφορές κατά παντός υπευθύνου. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχουμε κληθεί να καταθέσουμε ως Τοπικό Συμβούλιο για την κατάσταση αυτή στον ίδιο τον Εισαγγελέα».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε οικόπεδο από το ’98 με παραχώρηση της κοινότητας

Εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης ο αντιδήμαρχος Γέρας Παράσχος Μανούσος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το 1998 η τοπική κοινότητα Παπάδου, παραχώρησε ένα οικόπεδο σε μία οικογένεια τσιγγάνων προκειμένου να εγκατασταθεί στην περιοχή.

«Το 2007 έμεναν στο οικόπεδο αυτό, 8 οικογένειες και για να είμαστε ειλικρινείς, επειδή τότε ήμουν αντιδήμαρχος και γνωρίζω την υπόθεση, δεν δημιουργούσαν ιδιαίτερα προβλήματα.  Μάλιστα είχαμε εγκρίνει τότε την παροχή ρεύματος και νερού επειδή ο αρχηγός του καταυλισμού, ένας σοβαρός άνθρωπος με τον οποίον μπορούσαμε να συνεννοηθούμε καλά, είχε προβλήματα υγείας και χρειαζόταν αναπνευστική υποστήριξη με μηχανήματα οξυγόνου.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2009 όταν πέθανε ο αρχηγός τους και σταδιακά η κατάσταση στον καταυλισμό έγινε ανεξέλεγκτη. Σήμερα δυστυχώς η παραβατικότητα κυρίως από τους Αθηναίους Ρομά που έρχονται στην περιοχή, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και χωρίς υπερβολές η ζωή των κατοίκων του Παπάδου έχει γίνει αφόρητη».

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του Δήμου Μυτιλήνης, έθεσαν πολλές παραμέτρους δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοινωνικές προεκτάσεις της υπόθεσης και στην ανάγκη να προστατευθούν οι Ρομά και οι οικογένειες που δεν δημιουργούν προβλήματα.

Πολυσύνθετο πρόβλημα

Τις διαστάσεις του θέματος έβαλε στο τραπέζι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος πρότεινε σε πρώτη φάση τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα και θα αναλάβει να έρθει σε συνεννόηση με τους Ρομά οι οποίοι σε εύλογο χρονικό διάστημα, 6 μηνών τουλάχιστον, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Σε διαφορετική περίπτωση πρότεινε ο Δημ. Χατζηγιάννης θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση Διοικητικής Αποβολής από το οικόπεδο το οποίο ανήκει στο Δήμο.

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Υπέρ των συναινετικών και ήπιων λύσεων τάχθηκε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Εθελοντισμού Δήμητρα Αλεξανδρή η οποία σημείωσε ότι ανεξαρτήτως των παραβατικών πράξεων που γίνονται, το Δημοτικό Συμβούλιο και η κοινωνία οφείλει να προστατεύσει τους ανθρώπους που ζούνε στον καταυλισμό και δεν δημιουργούν προβλήματα.

Μάλιστα η ίδια δεσμεύτηκε να τρέξει τη συμμετοχή του Δήμου σε χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την στέγαση των ανθρώπων αυτών σε σπίτια, ώστε να φύγουν από τον καταυλισμό και να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.

Σημείωσε δε, πως ήδη το Κέντρο Κοινότητας Μυτιλήνης κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Έως τότε όμως, τόνισε η Δήμητρα Αλεξανδρή, η τοπική κοινωνία οφείλει να βοηθήσει τις οικογένειες των τσιγγάνων και να βρεθεί χώρος για να μείνουν.

Στήριξη των οικογενειών

Υπέρ της στήριξης των ευάλωτων οικογενειών τάχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκη Τσιριγώτη, «Με πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη και Επανεκκίνηση Κώστας Αστυρακάκης. Οι επικεφαλής των παρατάξεων αυτών, ζήτησαν από το Δημοτική Αρχή να υποστηρίξει ενεργά την προσπάθεια εύρεσης στέγης για τις οικογένειες των τσιγγάνων της Γέρας καθώς και της ένταξής τους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Όχι βιαστικές αποφάσεις

Από την πλευρά της η Ν. Τσιριγώτη, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην λάβει βιαστικές αποφάσεις για τη Διοικητική Αποβολή των τσιγγάνων από το οικόπεδο και να εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και σε σχέση με την προσφυγή των φορέων και του Τοπικού Συμβουλίου στη Δικαιοσύνη. Πρόσθεσε δε, ότι το θέμα ήρθε χωρίς εισήγηση και χωρίς την παραμικρή προετοιμασία από τις υπηρεσίες

Κοινωνικές προεκτάσεις

Η Εριφύλη Χιωτέλλη και ο Κώστας Αστυρακάκης πρόταξαν τον ανθρωπιστικό  χαρακτήρα του προβλήματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ακραία φτώχεια, το χαμηλό βιωτικό και μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων αυτών καθώς και οι κοινωνική απομόνωση που βιώνουν είναι εκείνα που προκαλούν τα προβλήματα και την παραβατικότητα.

Από την άλλη πλευρά απόλυτοι στις απόψεις τους και πιεστικοί ώστε να ληφθεί άμεσα απόφαση υπό το βάρος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας,  ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γέρας Παράσχος Μανούσος, Μιχάλης Φραντζέσκος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης. Μάλιστα ο Στρατής Κύτελης, ζήτησε να υιοθετηθούν πλήρως οι θέσεις του τοπικού συμβουλίου και να ληφθεί άμεσα απόφαση για Διοικητική αποβολή των Ρομά από το οικόπεδο.  

Δύο προτάσεις

Μετά από πολύωρη συζήτηση κατατέθηκαν δύο προτάσεις προς ψήφιση, μία από τη Δημοτική Αρχή και μία από  την Εριφύλη Χιωτέλλη.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, υποστήριζε να ληφθεί άμεσα απόφαση για Διοικητική Αποβολή η οποία ωστόσο δεν θα εφαρμοσθεί τις επόμενες ημέρες. Η Διοικητική Αποβολή θα προχωρήσει μετά από 6 μήνες και αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες επαφές και συζητήσεις με τους Ρομά του Παπάδου. Παράλληλα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα προχωρήσουν ενέργειες για την εγκατάστασή τους σε σπίτια και την ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Η  Δημοτική Αρχή πρότεινε, ακόμη  να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή Επιτροπή η οποία θα αναλάβει όλες τις συζητήσεις και επαφές με τους Ρομά.

Η πρόταση της Εριφύλης Χιωτέλλη, ζητούσε την καλύτερη εξέταση του ζητήματος, από διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, πριν ληφθεί απόφαση διοικητικής αποβολής. Παράλληλα ζητούσε την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταστέγασης των Ρομά και ένταξής τους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ενίσχυσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ενώ η πρόταση της κ. Χιωτέλλη στηρίχθηκε από την παράταξή της και την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα