× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση Σηφουνάκη για το Πολύκεντρο Πλωμαρίου

Τα έργα συντήρησης «να γίνουν στο πνεύμα της πρωτογενούς παρέμβασης στο Σαπωνοποιείο Μνημείο» σημειώνει ο πρώην βoυλευτής και Υπουργός με επιστολή του στη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2021

Παρέμβαση Σηφουνάκη για το Πολύκεντρο Πλωμαρίου

Επιστολή του Νίκου Σηφουνάκη στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη με αφορμή της αναφοράς σε μέσα ενημέρωσης της εξαγγελίας του έργου συντήρησης του Πολύκεντρου Πλωμαρίου από το Δήμο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την επιστολή του ο κ. Σηφουνάκης σημειώνει την ανάγκη 38 χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση στο μνημείο «οι εργασίες συντήρησης «να γίνουν στο πνεύμα της πρωτογενούς παρέμβασης στο Σαπωνοποιείο Μνημείο». Όπως τονίζει «ένα τέτοιο σπουδαίο αρχιτεκτονικό κτήριο, με το μοναδικό μικρό Μουσείο του, πρέπει να αποκτήσει καθημερινή ζωή». Και όπως λέει «μια πιθανή λύση είναι η στέγαση κάποιας υπηρεσίας του Δήμου στον χώρο του ξενώνα, και βεβαίως το Μουσείο να εμπλουτιστεί και να προστεθεί σε αυτό ο χώρος του φουαγιέ στον ημιώροφο».


Ο πρώην βουλευτής και Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης εκπροσωπώντας και τα άλλα μέλη της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στην οποία είναι Πρόεδρος δηλώνουν «πρόθυμοι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» ενώ σημειώνεται και η ανάγκη «όλα τα εκθέματα του Μουσείου να φυλαχτούν με προσοχή πριν την έναρξη των εργασιών».

Παρατημένο «Ταραμησί» από το 2004
Με την ευκαιρία ο Νίκος Σηφουνάκης αναφέρεται «και σε ένα άλλο μοναδικό Μνημείο το κτήριο Ταραμησί το οποίο αγοράστηκε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου προς τον τότε Δήμο Πλωμαρίου την περίοδο 2000-2004. Ο προγραμματισμός προέβλεπε εκεί να στεγαστεί το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης. Υπάρχει κτηριολογικό πρόγραμμα (προμελέτη) από τον αρχιτέκτονα Κώστα Δαμιανίδη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιστορία και πρόταση
Ο Νίκος Σηφουνάκης στην ίδια επιστολή προτείνει στο Δήμο Μυτιλήνης να τιμηθεί η προσφορά στη δημιουργία του Πολυκέντρου Πλωμαρίου του Χρύσανθου Γαλέτσα και της Ρούρας Σιφναίου. Και παραθέτει ένα ιστορικό της [πρώτης αναστήλωσης του μνημείου και της δημιουργίας της πρώτης έκθεσης.
Σύμφωνα με αυτήν:

«Το 1983 η Νομαρχία Λέσβου δημιούργησε ένα πρόγραμμα διάσωσης του υπάρχοντος Βιομηχανικού και Μηχανολογικού πλούτου της Λέσβου.
Επιλέγηκαν οι περιοχές Μανταμάδου, Πολυχνίτου, Αγίας Παρασκευής, που διέθεταν παλαιά ιδιόκτητα εγκαταλειμμένα Ελαιοτριβεία, προκειμένου να στεγαστούν πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, της ευρύτερης περιοχής τους.
Ο μόνος Δήμος που δεν διέθετε ιδιόκτητο παλαιό Εργοστάσιο ήταν ο Δήμος Πλωμαρίου.


Ο αείμνηστος Δήμαρχος Χρύσανθος Γαλέτσας μου ζήτησε να μην εξαιρεθεί ο δήμος Πλωμαρίου από αυτό το πρόγραμμα.Τον ρώτησα αν μπορούσαμε να βρούμε και να αγοράσει η Νομαρχία κάποιο ιδιωτικό Ελαιοτριβείο ή Σαπωνοποιείο.
Περιηγηθήκαμε περιπατητικά την πόλη και τα εν αφθονία υπάρχοντα Βιομηχανικά κουφάρια.Στάθηκα στην όχθη του Σεδούντα στο γεφύρι του δρόμου προς το Μεγαλοχώρι, θαύμαζα το τριώροφο εγκαταλειμμένο συγκρότημα για το οποίο με πληροφόρησε ότι είναι το Σαπωνοποιείο Ι. Πούλια και πωλείται.Βρήκαμε τα κλειδιά, μπήκαμε μέσα, εντυπωσιάστηκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Μετά από λίγες μέρες υπέγραψα το συμβόλαιο αγοράς εκ μέρους της Νομαρχίας, έναντι δυο εκατομμυρίων δραχμών, ποσό πολύ χαμηλό για εκείνη την εποχή.
Στον αείμνηστο αρχιτέκτονα Μιχάλη Τυλιανάκη, που υπήρξε δρυτικό μέλος της ‘Εταιρείας Αρχιπέλαγος’, ανετέθη μετά από διακήρυξη η μελέτη αναστήλωσης και μετατροπής του σε Πολύκεντρο.


Εργολάβος του έργου ανέλαβε ο Ν. Μπαζίκος καλός επαγγελματίας, πρόθυμος, εργατικός.Κάθε βδομάδα με τους επιβλέποντες αρχιτέκτονες Βίκυ Κουτσκουδή, Στρατή Φραντσέσκο πηγαίναμε επιτόπου στα τέσσερα εργοτάξια των Ελαιοτριβείων Μανταμάδου, Πολυχνίτου, Αγίας Παρασκευής, και του Σαπωνοποιείου Πλωμαρίου, που γοργά προχωρούσαν τα έργα μετατροπής τους σε κέντρα πολλαπλών χρήσεων.


Το έργο ολοκληρώθηκε και το Πολύκεντρο ήταν έτοιμο, και ήδη με απόφασή μου είχε δωριθεί στο Δήμο Πλωμαρίου.Στο ωραίο Νεοκλασικό καφενείο στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση, Δημόσιος Απολογισμός του έργου, όπως τότε συνηθιζόταν. Κόσμος πολύς, συζητήσαμε για όλα τα έργα που επίσης βρίσκονταν σε εξέλιξη όπως: Το Κέντρο Υγείας, ο Δρόμος προς το Μεγαλοχώρι, η Προστασία του Λιμανιού, το έργο της Αποχέτευσης, η λιθόστρωση των κατεστραμμένων από τις τσιμεντοστρώσεις δρόμων στο κέντρο του οικισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πριν την ολοκλήρωση του έργου προτείναμε με τη αείμνηστη Ρούρα Σιφναίου, και τον Νίκο Νικολαΐδη, τη δημιουργία στο ισόγειο του Πολύκεντρου, ενός μικρού Μουσείου Σαπωνοποιίας δίπλα στο καφενείο που αργότερα έγινε ΚΑΠΗ.
Δεδομένου ότι οι δύο τούβλινες βάσεις των χοανών κάλυπταν μεγάλο μέρος του χώρου στο ισόγειο, την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση της έκθεσης των αντικειμένων την προσαρμόσαμε στο ελάχιστο.

Εκτέθηκαν διάφορα αντικείμενα Σαπωνοποιίας όπως ξύλινες Σφραγίδες, κόφτες, που είχαν συλλέξει οι Μπάμπης Πετρέλης και Μανώλης Γαλέτσας, αλλά και άλλα αντικείμενα τα οποία δώρισαν απλοί πολίτες.Για να δούμε και να καταλάβουμε πως στήνεται ένα τέτοιο Μουσείο, η ‘Εταιρεία Αρχιπέλαγος’ οργάνωσε μια επίσκεψη στη Μασσαλία, την Μητέρα του Σαπουνιού «Savonedu Marseille», στην οποία συμμετείχα μαζί με τη Ρούρα Σιφναίου, το Νίκο Νικολαΐδη,και το Γιώργο Ισηγόνη.
Εκεί οριστικοποιήσαμε τη συνεργασία μας με το ‘Εμπορικό Επιμελητήριο Μασσαλίας’, μετά από συνάντησή μας με τον Διευθυντή Ιστορίας του Επιμελητηρίου.


Έτσι η ‘Εταιρεία Αρχιπέλαγος’ με τον Δήμο διοργανώσαμε την πρώτη εκδήλωση που ήταν η: ’Έκθεση Εικονογραφημένων Αφισών Μασσαλίας 19ος-20οςαιώνας’, η οποία διήρκησε από τις 26 Ιουλίου- 26 Σεπτεμβρίου 1999. Αρκετές από αυτές τις καδραρισμένες Αφίσες αποτελούσαν μέρος της έκθεσης του Μουσείου και ελπίζω παραμένουν. Καλεσμένος μας ο Patrick Boulanger, Διευθυντής ιστορίας του Μασσαλιώτικου Επιμελητηρίου.Στις 2 Οκτωβρίου 1999 έγιναν τα εγκαίνια και ακολούθησε μεγάλο γλέντι στην πλατεία με μουσικές και χορούς.


Μίλησε η Ρούρα Σιφναίου, ο Νίκος Νικολαΐδης, η αφεντιά μου, ο Δήμαρχος, και ο Patrick Boulanger.Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια ο χώρος του Πολύκεντρου παρέμενε ανοιχτός μόνο όταν πραγματοποιούταν κάποια εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δεύτερου ορόφου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια