× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην Αθήνα έφτασε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ξεκινούν την Kυριακή 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί-Αναλυτικά η διαδικασία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/12/2020

Στην Αθήνα έφτασε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
' χρόνος ανάγνωσης

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80 ° C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Συμβολικά την ίδια μέρα θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca. Σταδιακά αναμένεται αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο

Αγώνες, δράσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης

Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Βόλτα» στην Πελόπη, ένα στολίδι της Λέσβου

Η εκπομπή «Βόλτα» εξερευνά το γραφικό χωριό της βόρειας Λέσβου, αποκαλύπτοντας τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και τη φυσική του ομορφιά
«Βόλτα» στην Πελόπη, ένα στολίδι της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι «Πανελλήνιες»... είναι ευκαιρία να ωριμάσουμε

Η κλινική ψυχολόγος Στέλλα Σπύρου μιλά στο «Ν» 99 fm για την ανοικτή ημερίδα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου
Οι «Πανελλήνιες»... είναι ευκαιρία να ωριμάσουμε
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Διαδίκτυο και παιδική ηλικία» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου
«Διαδίκτυο και παιδική ηλικία» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πρωτοβουλία πρόληψης και ενδυνάμωσης από το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Επιστημονική ενημέρωση για μαθητές και γονείς με στόχο τη δημιουργική διαχείριση του άγχους των εξετάσεων
Πρωτοβουλία πρόληψης και ενδυνάμωσης από το Βοστάνειο Νοσοκομείο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»

Ο απολογισμός και οι προκλήσεις που έθεσε ο πρόεδρος Ιωάννης Φράγκος
Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου

Και απολογισμός δράσεων
Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη

Ξεκινά τον Φεβρουάριο το «Εργαστήρι έκφρασης μέσω της γραφής»
Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη

Αν και η έκταση έχει χαρακτηρισθεί δασική εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχει τμήμα σε αυτή που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη

'Ενα πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης που αποτελεί «στολίδι» για την Πελοπόννησο και ολόκληρη την χώρα
Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη