× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο κόκκινο οι Νέες Κυδωνίες: 8 θετικά κρούσματα στα 56 Rapid Test

Διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού σε Ανεμώτια, Άγρα και Μανταμάδο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/12/2020

Στο κόκκινο οι Νέες Κυδωνίες: 8 θετικά κρούσματα στα 56 Rapid Test
Φωτο αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προβληματισμό στους δήμους και στις υγειονομικές αρχές του νησιού μας, προκαλεί η συνεχιζόμενη διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού σε όλο το νησί. Μάλιστα σε ορισμένες κοινότητες όπως για παράδειγμα στις Νέες Κυδωνίες της Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής, η κατάσταση φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολη.

Ειδικότερα στη διάρκεια ελέγχου  στο γενικό πληθυσμό  της Κοινότητας Νέων Κυδωνιών που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, από συνεργείο του ΕΟΔΥ  από τα 56 rapid test που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν 8 θετικά κρούσματα, ποσοστό αρκετά υψηλό σε σχέση με τον πληθυσμό και τα δεδομένα ενός μικρού χωριού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο θέμα ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Αλεξίου, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στο συγκεκριμένο χωριό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει έντονη επιδημιολογική δραστηριότητα. «Γενικότερα, σημειώνει ο Γιώργος Αλεξίου, μετά από 6 εβδομάδες καραντίνα θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη  βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων. Είμαστε βέβαια σε καλύτερη κατάσταση, συγκριτικά με τις πρώτες εβδομάδες του Νοέμβρη, όμως και πάλι υπάρχει διασπορά κρουσμάτων σε όλο το Δήμο Μυτιλήνης, την πόλη και τις κοινότητες. Τις επόμενες ώρες αναμένουμε εξάλλου  και τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε 100 αστυνομικούς που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Στο Πλωμάρι δυστυχώς, η προσπάθεια καταγραφής της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή με τυχαία τεστ στον πληθυσμό δεν πήγε πολύ καλά, αφού προσήλθαν μόλις 33 άτομα για να κάνουν rapid test. Φυσικά το δείγμα αυτό είναι πολύ μικρό και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση  της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας στην οποία έχουν εμφανισθεί αρκετά κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες», κατέληξε ο Γιώργος Αλεξίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντωμεταξύ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, μεγαλύτερη διασπορά εμφανίζεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις κοινότητες Άγρας και Ανεμώτιας.

Στην Κοινότητα Άγρας, αρχικά είχαν εντοπιστεί 2 κρούσματα σε κατοίκους του χωριού, ενώ προσφάτως ανακοινώθηκαν 8 ακόμη νέα κρούσματα που αποτελούν στενές επαφές των αρχικών ασθενών.

Στην περιοχή της Ανεμώτιας, η διασπορά του ιού ξεκίνησε πριν 10 ημέρες περίπου από επιχείρηση της περιοχής και μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 11 θετικά κρούσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα το πρωί μετέβη στην περιοχή συνεργείο του ΕΟΔΥ το οποίο πραγματοποίησε μοριακά τεστ  σε κατοίκους του χωριού. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή, έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν 40 τεστ, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έως την Πέμπτη.

«Ευτυχώς σημειώνει ο Ανδρ. Αξής, έχει μειωθεί σημαντικά η δραστηριότητα του ιού και αυτό οφείλεται κυρίως στην καραντίνα και στο γεγονός ότι έκλεισαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καφενεία και οι χώροι ψυχαγωγίας. Αυτό κάνει και τη δική μας δουλειά πιο εύκολη στη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών, διότι μπορούμε να οριοθετήσουμε το πρόβλημα στις επαφές της οικογένειας του ασθενή και στον εργασιακό του χώρο, εάν εργάζεται.

Αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας έχουμε δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα σε Άγρα και Ανεμώτια ενώ εντοπίστηκαν και δύο θετικά κρούσματα στο Μανταμάδο. Στην περίπτωση του Μανταμάδου, δεν έχουμε εικόνα πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και αν υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο χωριό συνεργείο του ΕΟΔΥ για την εξέταση των στενών επαφών των ασθενών και από εκεί και πέρα θα δούμε τι ακριβώς συμβαίνει», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ανδρέας Αξής

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δημιουργικός Μάιος στο εργαστήριο tortuguita με βιβλιοδεσία και χαρακτική

Νέος κύκλος εργαστηρίων από τη Δέσποινα Αναστασοπούλου με μαθήματα κάθε Δευτέρα και Σάββατο
Δημιουργικός Μάιος στο εργαστήριο tortuguita με βιβλιοδεσία και χαρακτική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Λέσβο

«Εξερευνώντας τη φύση της Λέσβου»
Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος στη θέση “Μπαλή Αλώνια”

Το Σάββατο 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος στη θέση “Μπαλή Αλώνια”
ΓΕΥΣΗ

3ο ELIA Lesvos Confest: Η Λέσβος στο επίκεντρο της διεθνούς ελαιοκομίας

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου υλοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος»
3ο ELIA Lesvos Confest:  Η Λέσβος στο επίκεντρο της διεθνούς ελαιοκομίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή της μητέρας με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά και γονείς την Παρασκευή 8 Μαΐου
Γιορτή της μητέρας με τον Δήμο Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δράση Περιβάλλοντος από τους Προσκόπους Μολύβου

Δεκάδες δέντρα φυτεύτηκαν από τα παιδιά το Σάββατο 25 Απριλίου
Δράση Περιβάλλοντος από τους Προσκόπους Μολύβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Δεν αντέχω, θα πάθω κατάθλιψη!

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΣΕΛΑΧΑ, Ψυχολόγος
Δεν αντέχω, θα πάθω κατάθλιψη!
ΤΑΞΙΔΙΑ

Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά

Αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις και αυξάνουν το κόστος των εισιτηρίων και τα τέλη αποσκευών.
Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Πάρκο του απολιθωμένου δάσους

Το Σάββατο 2 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στη θέση “Μπαλή Αλώνια” από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Ανοιξιάτικη περιήγηση στο Πάρκο του απολιθωμένου δάσους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δυναμική παρουσία της Λέσβου στο Goulinas Volcano Enduro

10η θέση για τον Δημήτρη Μοσχόβη στην κατηγορία Veterans σε έναν απαιτητικό αγώνα επτά ειδικών διαδρομών
Δυναμική παρουσία της Λέσβου στο Goulinas Volcano Enduro
ΓΕΥΣΗ

Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση ελαιοκομίας
Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο στίβο η νέα γενιά με τους αγώνες Κ16 σε Λέσβο και Λήμνο

Διήμερη δράση σε Μυτιλήνη και Μύρινα με στόχο τα όρια για το Πανελλήνιο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα Κ16
Στο στίβο η νέα γενιά με τους αγώνες Κ16 σε Λέσβο και Λήμνο