× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κουτοπονηριές υπουργείου πολιτισμού εναντίον πολιτισμού

Χάθηκε η ευκαιρία να περάσει στο Ελληνικό δημόσιο το μοναδικής αξίας «Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Παπάδο λόγω της επιμονής της Υπουργού να... ελέγχει τη Διοίκηση του!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2020

Κουτοπονηριές υπουργείου πολιτισμού εναντίον πολιτισμού

Η επιμονή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ελέγχει τη Διοίκηση του εμβληματικού για τη Λέσβο και τον πολιτισμό της Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, οδήγησε στην απώλεια μιας μεγάλης δωρεάς προς το Ελληνικό κράτος και τον τόπο.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο συμπεριλάμβανε διατάξεις Ίδρυσης Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου του «Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά». Χωρίς όμως να συζητηθεί καν το θέμα αφού η δωρήτρια «Εταιρεία Αρχιπέλαγος» με έγγραφό της, ζήτησε να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς της 13ης Μαρτίου 2018, που είχαν γίνει αποδεκτές από την τότε ηγεσία του Υπουργείου ειδάλλως η δωρεά ακυρώνεται.
Κάπως έτσι η διάταξη ελλείψει δωρεάς αποσύρθηκε.

Μεταξύ των όσων περιλάμβανε η Συμβολαιογραφική Πράξη τη οποία η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι.... δεν βρήκε στο πρωτόκολλο του υπουργείου:

- Στο Νομοσχέδιο έπρεπε να υπάρχει πλήρη αναφορά της Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς και των όρων της.

- Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρός του Νομικού προσώπου θα έπρεπε να έχουν θεσμική εκπροσώπηση. Θα συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH).

«Το Νομοσχέδιο δυστυχώς, καταρτίστηκε ερήμην της Δωρήτριας Εταιρείας, δε γινόταν καμία αναφορά στον αριθμό Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς, ούτε των όρων της, και απουσίαζαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το TICCIH, στα δε μέλη που τοποθετούσε ο Υπουργός δε προσδιοριζόταν καμία επαγγελματική τους ιδιότητα, και κανένας θεσμός που εκπροσωπούσαν» σημειώνει ο Πρόεδρος της Εταιρεάις Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης τονίζοντας πως «ο υπουργός και τώρα και στο μέλλον μπορούσε να τοποθετήσει όποιον ήθελε χωρίς κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κριτήριο».

Η συμφωνία και η υπαναχώρηση
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου θα αποτελείτο από:
- Τον εκάστοτε Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Παπάδου της Δημοτικής ενότητας του Δήμου Λέσβου, με αναπληρωτή τον εκάστοτε Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος.

- Τον εκάστοτε Πρόσεδρο του Τμήματος Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Αναπληρωτή τον εκάστοτε πρόεδρο του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

- Τον εκάστοτε πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς –TICCHI- με αναπληρωτή τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Τον Προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Βορείου Αιγαίου.

- Τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και δύο μέλη, με τους αναπληρωτές τους, που υποδεικνύονται από την αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Αρχιπέλαγος, δυο τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήταν ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δωρήτριας «Εταιρείας Αρχιπέλαγος».

Στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο που κατέθεσε η κ. Μενδώνη και αποσύρθηκε με αίτημα της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελούνταν από:
- τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του, τους οποίους επιλέγει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,
- δύο μέλη με τους αναπληρωτές τους, τους οποίους επιλέγει ο Υπουργός Πολιτισμού
και Αθλητισμού,
- τον Προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
- τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Παπάδου της Δημοτικής ενότητας Γέρας του Δήμου Λέσβου, με αναπληρωτή τον Αντιπρόεδρο του ίδιου Δημοτικού Διαμερίσματος,
- και δύο μέλη της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», με τους αναπληρωτές τους, που υποδεικνύονται από την Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», ως μέλη.
Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργείου Πολιτισμού η δωρήτρια Εταιρεία με σχετική γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου που κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούσαν το Μουσείο πράγμα που έγινε αποδεκτό.

Σε δήλωση της Εταιρείας Αρχιπέλαγος μετά το ναυάγιο της δωρεάς σημειώνονται τα παρακάτω:

«Με αίσθημα ευθύνης, εγκαίρως, πριν σταλεί στην ολομέλεια της Βουλής, ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων, διότι ο Φορέας μας δεν επιθυμεί να εμπλακεί το Μουσείο σε άγονους διαξιφισμούς διότι ο Πολιτισμός πρέπει να ενώνει, αναδεικνύει, και να σηματοδοτεί την ομοψυχία. Ευχαριστούμε τους Βουλευτές Λέσβου για τη συνεργασία τους».

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή ασκήθηκε έντονη κριτική κατά της κυβερνητικής – υπουργικής κριτικής από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την απώλεια για μικροπολιτικού λόγους μιας σημαντικής αξίας και κυρίως πολιτιστικής αξίας δωρεάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα ρατσιστικά συνθήματα καλλιεργούν το μίσος στους λαούς»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τα συνθήματα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεύτερο επικίνδυνο ξέσπασμα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη»

Δήλωση της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐας Κυρίτση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το εθνικιστικό ντελίριο βαφτίζεται εμψύχωση ηθικού»

Δήλωση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα για το περιστατικό στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ρουσφέτια συγγενών και ημετέρων καταγγέλλει ο Κατζανός

Ως συνυπεύθυνη σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, ο πρώην αντιδήμαρχος κατονομάζει τη Δήμητρα Αλεξανδρή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράτησαν πέτρες και υλικά στην οδό Καραντώνη

Καταγγελία κατοίκου της περιοχής για την εγκατάλειψη εδώ και 3 εβδομάδες υλικών στην άκρη του δρόμου από συνεργείο τηλεφωνικής εταιρείας και την αδιαφορία του Δήμου
ΑΓΟΡΑ

Επί τάπητος τα μέτρα του λοκντάουν με τους καταστηματάρχες

Συνάντηση Αστυνομίας και Εμπορικού Συλλόγου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έσβησαν τη φωτιά στη Χρυσομαλλούσα

Μικρή εστία σε κάδο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

90.000 ευρώ για την υποστύλωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας

Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση υποστύλωση του μνημείου ώστε να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση του
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Πήρε εξιτήριο και τον παράτησαν στο κέντρο της Αγιάσου

Ηλικιωμένο που είχε νοσηλευτεί με κορονοϊό στο Νοσοκομείο παράτησε ο ΕΟΔΥ στη μέση του χωριού, μακριά από το σπίτι του. Σοβαρές καταγγελίες από την Πρόεδρο της Κοινότητας Διαμάντω Ρουγκέλλη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να μεταφερθούν όλοι σε δομή 3.000 ατόμων»

Τι λέει ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας, και όμορων Κοινοτήτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η φασιστική κατήχηση καλλιεργεί το μίσος»

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου για περιστατικό σε στρατόπεδο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για τη μέρα της Γυναίκας

Online συζήτηση από το ΚΚΕ