× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κουτοπονηριές υπουργείου πολιτισμού εναντίον πολιτισμού

Χάθηκε η ευκαιρία να περάσει στο Ελληνικό δημόσιο το μοναδικής αξίας «Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Παπάδο λόγω της επιμονής της Υπουργού να... ελέγχει τη Διοίκηση του!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2020

Κουτοπονηριές υπουργείου πολιτισμού εναντίον πολιτισμού

Η επιμονή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ελέγχει τη Διοίκηση του εμβληματικού για τη Λέσβο και τον πολιτισμό της Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, οδήγησε στην απώλεια μιας μεγάλης δωρεάς προς το Ελληνικό κράτος και τον τόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο συμπεριλάμβανε διατάξεις Ίδρυσης Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου του «Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά». Χωρίς όμως να συζητηθεί καν το θέμα αφού η δωρήτρια «Εταιρεία Αρχιπέλαγος» με έγγραφό της, ζήτησε να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς της 13ης Μαρτίου 2018, που είχαν γίνει αποδεκτές από την τότε ηγεσία του Υπουργείου ειδάλλως η δωρεά ακυρώνεται.
Κάπως έτσι η διάταξη ελλείψει δωρεάς αποσύρθηκε.

Μεταξύ των όσων περιλάμβανε η Συμβολαιογραφική Πράξη τη οποία η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι.... δεν βρήκε στο πρωτόκολλο του υπουργείου:

- Στο Νομοσχέδιο έπρεπε να υπάρχει πλήρη αναφορά της Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς και των όρων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρός του Νομικού προσώπου θα έπρεπε να έχουν θεσμική εκπροσώπηση. Θα συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH).

«Το Νομοσχέδιο δυστυχώς, καταρτίστηκε ερήμην της Δωρήτριας Εταιρείας, δε γινόταν καμία αναφορά στον αριθμό Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς, ούτε των όρων της, και απουσίαζαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το TICCIH, στα δε μέλη που τοποθετούσε ο Υπουργός δε προσδιοριζόταν καμία επαγγελματική τους ιδιότητα, και κανένας θεσμός που εκπροσωπούσαν» σημειώνει ο Πρόεδρος της Εταιρεάις Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης τονίζοντας πως «ο υπουργός και τώρα και στο μέλλον μπορούσε να τοποθετήσει όποιον ήθελε χωρίς κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κριτήριο».

Η συμφωνία και η υπαναχώρηση
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου θα αποτελείτο από:
- Τον εκάστοτε Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Παπάδου της Δημοτικής ενότητας του Δήμου Λέσβου, με αναπληρωτή τον εκάστοτε Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τον εκάστοτε Πρόσεδρο του Τμήματος Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Αναπληρωτή τον εκάστοτε πρόεδρο του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

- Τον εκάστοτε πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς –TICCHI- με αναπληρωτή τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Τον Προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και δύο μέλη, με τους αναπληρωτές τους, που υποδεικνύονται από την αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Αρχιπέλαγος, δυο τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήταν ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δωρήτριας «Εταιρείας Αρχιπέλαγος».

Στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο που κατέθεσε η κ. Μενδώνη και αποσύρθηκε με αίτημα της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελούνταν από:
- τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του, τους οποίους επιλέγει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,
- δύο μέλη με τους αναπληρωτές τους, τους οποίους επιλέγει ο Υπουργός Πολιτισμού
και Αθλητισμού,
- τον Προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
- τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Παπάδου της Δημοτικής ενότητας Γέρας του Δήμου Λέσβου, με αναπληρωτή τον Αντιπρόεδρο του ίδιου Δημοτικού Διαμερίσματος,
- και δύο μέλη της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», με τους αναπληρωτές τους, που υποδεικνύονται από την Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», ως μέλη.
Μετά την υπαναχώρηση του Υπουργείου Πολιτισμού η δωρήτρια Εταιρεία με σχετική γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου που κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το νομοσχέδιο ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούσαν το Μουσείο πράγμα που έγινε αποδεκτό.

Σε δήλωση της Εταιρείας Αρχιπέλαγος μετά το ναυάγιο της δωρεάς σημειώνονται τα παρακάτω:

«Με αίσθημα ευθύνης, εγκαίρως, πριν σταλεί στην ολομέλεια της Βουλής, ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων, διότι ο Φορέας μας δεν επιθυμεί να εμπλακεί το Μουσείο σε άγονους διαξιφισμούς διότι ο Πολιτισμός πρέπει να ενώνει, αναδεικνύει, και να σηματοδοτεί την ομοψυχία. Ευχαριστούμε τους Βουλευτές Λέσβου για τη συνεργασία τους».

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή ασκήθηκε έντονη κριτική κατά της κυβερνητικής – υπουργικής κριτικής από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την απώλεια για μικροπολιτικού λόγους μιας σημαντικής αξίας και κυρίως πολιτιστικής αξίας δωρεάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι