× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δραστική αλλαγή σε όλους τους τομείς του Μεταναστευτικού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια»

Συνέντευξη τύπου με θέμα την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020 -2021 παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/11/2020

«Δραστική  αλλαγή σε όλους τους τομείς του Μεταναστευτικού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια»

Στην τοποθέτησή του ο Ν. Μηταράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη  συνολική, όπως είπε  πολιτική, με στόχους τον ουσιαστικό περιορισμό των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. «Μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, τόνισε  με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες. Δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στους πρώτους 10 μήνες του Υπουργείου, ο Ν. Μηταράκης σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν σαφή, ουσιαστική και δραστική αλλαγή στο Μεταναστευτικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Ανακτούμε τον έλεγχο, είπε, δεν υποτιμούμε τα προβλήματα, έχουμε αποφασιστικότητα και σχέδιο». 

Φύλαξη συνόρων - μείωση ροών 

Σε ότι αφορά στη  φύλαξη των συνόρων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι η χώρα  ακολουθεί  πολιτική στοχοπροσηλωμένη στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες εμπλοκής σε θάλασσα και στεριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καλή επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων είναι συμφυής με την με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αποδεικνύουν οι χιλιάδες διασώσεις που έχει πραγματοποιήσει το Λιμενικό Σώμα. Αποστολή μας και αποστολή της Frontex, είναι η αποτελεσματική προστασία των κοινών  μας συνόρων. Ειδικά σε εποχές που η ασφάλεια είναι βασικό ζητούμενο στην Ευρώπη».  

Αποσυμφόρηση νησιών 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Μηταράκης στο ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών σημειώνοντας ότι το Υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν κινητροδοτείται  οικονομικά η άφιξη ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή επιλέγουν συνειδητά να μην ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. «Σήμερα, είπε ο Υπουργός,  τα νέα δεδομένα (μας επιτρέπουν να μιλάμε για διατηρήσιμη αποσυμφόρηση. Η αύξηση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου σε σύγκριση με το 2019 είναι στο 73% και η μείωση των εκκρεμών αποφάσεων Ασύλου στο - 38%. Η μείωση των ροών στα νησιά είναι σχεδόν καθολική και κινείται στο - 97%, ενώ κατά - 97%, πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα εξέλιξη, μειώθηκε και ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προστασία από τον κορονοϊό 

Για την προστασία από την πανδημία του Covid 19, ο Ν. Μηταράκης σημείωσε ότι από την  την πρώτη στιγμή ελήφθησαν  ισχυρά μέτρα προστασίας εντός και εκτός δομών. «Το σχέδιο  «Αγνοδίκη», σημείωσε  περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά των νέων αφίξεων σε ειδικά σχεδιασμένες δομές υγειονομικής απομόνωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 950 κρούσματα μεταναστών και προσφύγων  σε όλη τη χώρα και 1 απώλεια ανθρώπινης ζωής. 

Εκσυγχρονισμός δομών 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Μετανάστευσης στον  εκσυγχρονισμό των δομών και την ψηφιοποίηση του συστήματος: «Δημιουργούμε, υπογράμμισε,  νέες δομές με σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου-εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων, με διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ και δρόμο ανάμεσα, με συστήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που δε θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μία δυνατή βροχή. Ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο έχουν αρχίσει τα έργα και το 2021 τα νέα κέντρα θα είναι έτοιμα και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας».  

Ομαλή ένταξη στην κοινωνία 

Για το ζήτημα της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στην κοινωνία, ο Υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πραγματοποιούνται  τολμηρές μεταρρυθμίσεις, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

« Υλοποιούμε, με  το ΔΟΜ, το πρόγραμμα “Helios” για την αναζήτηση και επιδότηση στέγης για 12 μήνες, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων μέσω σεμιναριακών μαθημάτων, με σκοπό την ομαλή πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Έχουν εγγραφεί ως σήμερα και λαμβάνουν υποστήριξη για την αυτόνομη διαβίωσή τους 21.069 δικαιούχοι, 7630 εκ των οποίων έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου. Επίσης σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, υλοποιούμε το μεταβατικό πρόγραμμα στέγασης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα τύπου πλατείας Βικτωρίας». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχισε η αποστολή των φακέλων στους εκλογείς της επιστολικής ψήφου

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που λαμβάνουν οι 202.556 ψηφοφόροι για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασε η Μαρίνα Σάττι, 11η στη Eurovision

To Νέμο από την Ελβετία έσπασε τα κοντέρ του διαγωνισμού καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 591 βαθμούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Τι ώρα εμφανίζεται η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι είναι έτοιμη να ρίξει το «Ζάρι» της για την Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΕΛΛΑΔΑ

Η στιγμή που ο πατέρας πετάει στα σκουπίδια το βρέφος

Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»