× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σάμος: Πνίγηκε το παιδί του και βρίσκεται φυλακισμένος

Πώς πνίγεις το δικαίωμα στο άσυλο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/11/2020

Σάμος: Πνίγηκε το παιδί του και βρίσκεται φυλακισμένος

Στις 8 Νοεμβρίου, ένα ανήλικο προσφυγόπουλο πνίγηκε στην προσπάθεια, μαζί με τον πατέρα του και περίπου 20 άτομα, να φτάσουν με βάρκα στη Σάμο. Στον πατέρα ασκήθηκε δίωξη για έκθεση σε κίνδυνο. Δύο εικόνες. Από τη μία, ένας γονιός που έβαλε το παιδί του σε μια βάρκα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και καταλήγει θρηνώντας να βρίσκεται φυλακισμένος και αντιμέτωπος με έως και δέκα έτη κάθειρξης. Από την άλλη, μία δίωξη με ένα μήνυμα και πολλούς αποδέκτες: Όποιος επιχειρεί να έρθει, διεκδικώντας ασφάλεια για αυτόν και την οικογένεια του, το κάνει από επιλογή και τους θέτει ηθελημένα σε κίνδυνο. Για τις επαναπροωθήσεις, για τους πνιγμούς, για τα ναυάγια δεν ευθύνεται καμία εγκληματική πολιτική, παρά μόνο οι πρόσφυγες. Μιλήσαμε με τη Μαρτίνα, από την οργάνωση Help Refugees| Choose Love και τον δικηγόρο του πατέρα.

Μία ακόμη τραγωδία σημειώθηκε την Κυριακή στο Αιγαίο. Μετά από ναυάγιο στα ανοιχτά της Σάμου εντοπίστηκε νεκρό ένα ανήλικο προσφυγόπουλο. Στη βάρκα επέβαιναν -σύμφωνα με το λιμενικό- 25 άτομα. Το παιδί ήταν με τον πατέρα του.

Μετά από αρκετές ώρες, κατά τις οποίες οι άνθρωποι οι οποίοι επέβαιναν στη βάρκα προσπαθούσαν να σωθούν και να φτάσουν στις κοντινότερες ακτές, οι αρχές στη Σάμο τούς εντόπισαν και έπειτα προχώρησαν σε δύο συλλήψεις. Ο ένας είναι αυτός που, κατά τις λιμενικές αρχές, αναγνωρίστηκε ως ο χειριστής της λέμβου, ο άλλος είναι ο πατέρας του προσφυγόπουλου που βρέθηκε νεκρό.

Στον 25χρονο πατέρα του προσφυγόπουλου με καταγωγή από το Αφγανιστάν ασκήθηκε δίωξη για έκθεση σε κίνδυνο (άρθρο 306 – Νόμος 4619/2019), πράξη για την οποία έρχεται αντιμέτωπος μέχρι και με 10 χρόνια κάθειρξη.

«Έχει χάσει το παιδί του και είναι κρατούμενος, αντί να βλέπει κάποιον ψυχολόγο»

Τις τελευταίες δύο ημέρες εκτυλίσσεται μια τραγωδία μέσα σε μία άλλη τραγωδία με φόντο μια απάνθρωπη δίωξη. «Με την άσκηση της ποινικής δίωξης στον πατέρα που τον έχουν κρατήσει δύο μέρες μέσα, δεν έχει καταλάβει τι γίνεται. Έχει χάσει το παιδί του και είναι κρατούμενος, αντί να βλέπει κάποιον ψυχολόγο» περιγράφει στο TPP ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του πρόσφυγα.

Σήμερα το μεσημέρι και όσο ήταν ακόμα κρατούμενος, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του, το λιμενικό τον πήγε στο νοσοκομείο για να δει το παιδί του. «Κανονικά με χειροπέδες γιατί ήταν ακόμα κρατούμενος» επισημαίνει ο δικηγόρος, προσθέτοντας πως κατά την επιστροφή τού είχαν βγάλει τις χειροπέδες. Ο άνθρωπος αυτός τελικά, λίγες ώρες αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι «επιλογές» των προσφύγων σκεπάζουν την εγκληματική πολιτική

Η συγκεκριμένη δίωξη θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, δημιουργώντας ένα απάνθρωπο προηγούμενο για τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο, βάζοντας την οικογένεια τους σε μια βάρκα, όχι προφανώς από επιλογή.

«Τρέχουν στα δικαστήρια έναν πατέρα που είναι στο πένθος. Είναι πολύ μεγάλο θέμα που δε θέλουμε να χαθεί. Δε θέλουμε αυτό να γίνει μία νέα πρακτική στα χέρια των αρχών» αναφέρει στο TPP η Μαρτίνα από την οργάνωση Help Refugees| Choose Love, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κατηγορίες αποτελούν άμεση επίθεση στο δικαίωμα αναζήτησης ασύλου.

«Πώς κάποιος θα καταφέρει να έρθει εδώ που είναι τα Κέντρα Ταυτοποίησης για να ζητήσει άσυλο, αν θέλουν να αφήσει το παιδί του πίσω;» αναρωτιέται ο Δ. Χούλης, προσθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με την κατάργηση του ασύλου, του δικαιώματος να αναζητήσει άσυλο κάποιος με οικογένεια.

Η ποινικοποίηση της αναζήτησης ασφάλειας και προστασίας για την οικογένειά τους, είναι απ’ ότι φαίνεται ένα νέο μέρος της αλυσίδας στην οποία συνυπάρχουν οι επαναπροωθήσεις, οι πνιγμοί, τα ναυάγια και με την οποία αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο η μετατροπή της (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής σε αντεγκληματική.

«Εγκληματικές εντολές»

Ενδιαφέρον πάντως φαίνεται να έχει και η διαδρομή μέχρι τη συγκεκριμένη απάνθρωπη δίωξη. Οι πρώτες αναφορές για ναυάγιο και αναζήτηση βοήθειας από τους πρόσφυγες και μετανάστες έγιναν κοντά στις 12 το βράδυ στην οργάνωση Aegean Boat Report. Παρόλα αυτά, το λιμενικό εμφανίζεται να εντοπίζει λίγο πριν τις επτά το πρωί την επόμενη ημέρα τους πρώτους πρόσφυγες στη στεριά.

«Η θάλασσα ήταν ήρεμη, αλλά πλησιάζοντας σήκωσε πολύ κύμα και τελικά τους πέταξε στα βράχια. Κάποιος επικοινώνησε με το Aegean Boat Report λέγοντας ότι έχουν αγνοούμενους και τραυματίες και έδωσε το στίγμα τους. Ο λόγος που δεν πήραν το 112 είναι ότι γνωρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές τους γυρνάνε πίσω και ήθελαν να είναι βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.

»Όπως επιβεβαιώνεται, άνθρωποι από την οργάνωση της Aegean Boat Report κάλεσαν το λιμεναρχείο και έδωσαν το στίγμα στις 00:06. Σύμφωνα με τον πατέρα, μετά από μια μισή με δύο ώρες εμφανίστηκαν δύο σκάφη που τους έριξαν φως. Ήταν στη στεριά και κούνησαν τα χέρια. Η περιοχή, δύσκολα προσβάσιμη από στεριά και θάλασσα με κακό καιρό. Η ώρα είχε φτάσει 2 – 3 το βράδυ, τα σκάφη είχαν φύγει και δε φάνηκε να έρχεται βοήθεια. Υπήρχαν τραυματίες και αγνοούμενοι. Ξεκίνησαν με τα πόδια να φέρουν βοήθεια. Στις 6:40 θα εντοπιστούν από περιπολικό όχημα του λιμενικού ψηλά στο βουνό» επισημαίνει ο δικηγόρος.

Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει εκείνη την ημέρα φαίνεται να υπάρχουν πολλές ελλείψεις και παραλείψεις από την πλευρά του λιμενικού. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι αυτές οι παραλείψεις αποδίδονται στην πολιτική των επαναπροωθήσεων.«Είναι γιατί έχουν συνηθίσει να τους πιάνουν και να τους στέλνουν πίσω γιατί ακολουθούν εντολές. Οι εντολές είναι εγκληματικές. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός. Δεν έχει να κάνει με τους λιμενικούς. Αυτοί συνήθως πηγαίνουν και θαλασσοπνίγονται, έχει να κάνει με αυτές τις εντολές που είμαστε “περήφανοι” ότι δεν έρχονται πια, αυτό είναι το “δεν έρχονται πια”. Τους παίρνουν και τους στέλνουν πίσω».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Κορονοπάρτυ»... στα Δικαστήρια!

Διαμαρτυρίες ενόρκων, δικηγόρων και δικηγορικό Σύλλογο με αφορμή τον σημερινό συνωστισμό
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψαν κοσμήματα και 2 χιλιάδες ευρώ

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών ατόμων σε διάρρηξη στη Μυτιλήνη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τι συμβαίνει στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ;

Μία γέννα και δύο θάνατοι, μάλλον από παθολογικά αίτια, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πείστηκε να κατέλθει ομαλά ο 22χρονος

Παρενέβη στο περιστατικό απειλής αυτοκτονίας στη Χρυσομαλλούσα εργαζόμενη σε ΜΚΟ
ΔΡΑΣΕΙΣ

52 αιμοδότες στην Αγιάσο

Κατά την 16η τακτική αιμοδοσία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με λίγα κρούσματα στα σχολεία και 11 αρνητές στο Νομό

Τι έδειξαν τα self-test της επιστροφής στα θρανία
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απειλεί να αυτοκτονήσει πέφτοντας

Νεαρός Σύρος σε ταράτσα πολυκατοικίας όπου και διαμένει
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έρευνα με εντολή Ντουρουντού για το πάρτι των εγκαινίων

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΝΗΣΙΟΥ το οποίο διακινήθηκε σε διαδίκτυο και τηλεοπτικούς σταθμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μείωση μισθού για εκπαιδευτικούς που αρνούνται το self test

Δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με σελφ τεστ και σχολικά γεύματα, ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να συνεργαστούν με τα σχολεία απευθύνει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Καίτη Στρατάκη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κλοπή κοσμημάτων και καλλιέργεια χασίς

Συνελήφθησαν δύο κάτοικοι Αγιάσου ενώ ερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πανεπιστημιακή σχολή και εστίες στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας;

Εξαγγελίες Κύτελη κατά την παραλαβή του άδειου δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ από τον υπουργό Μετανάστευσης- Τι θα γίνει το ΠΙΚΠΑ και ο Καρά Τεπές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ