× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το αναπτυξιακό πρόγραμμα πρέπει να συζητηθεί δημόσια!»

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την πρόσκληση της Περιφερειακής Αρχής στους επικεφαλής των παρατάξεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2020

«Το αναπτυξιακό πρόγραμμα πρέπει να συζητηθεί δημόσια!»
' χρόνος ανάγνωσης

Σχετικά με την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για συνάντησή της με τους επικεφαλής των παρατάξεων σήμερα  Δευτέρα, για  μια "αρχική διερευνητική συζήτηση" σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, η επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Αγλαϊα Κυρίτση εξηγεί ότι το θέμα έπρεπε να συζητηθεί δημόσια.

Ειδικότερα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όπως και τηλεφωνικά με ενημερώσατε, σας ζήτησα να μας κοινοποιούσατε ένα -έστω- αρχικό προσχέδιο της περιφερειακής αρχής ως βάση συζήτησης και διαλόγου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή που αυτό δεν κατέστη εφικτό , χωρίς δηλαδή κάποια εισήγηση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, και με ενδεχόμενη συμμετοχή βασικών κοινωνικών οργανώσεων, ως Λαική Συσπείρωση σημειώνουμε τα εξής :

 

1.Συζήτηση για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας κατά την άποψή μας, πρέπει να γίνει δημόσια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και μάλιστα σε ειδική συνεδρίαση του,πάνω στην πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Εκεί οι περιφερειακοί Σύμβουλοι θα τοποθετηθούν πολιτικά στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχήςαι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε μια τέτοια συνεδρίαση μάλιστα, θα μπορούσαν να προσκληθούν και να πάρουν μέρος και οι βασικές κοινωνικές οργανώσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Σε ό,τι αφορά στη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι γνωστή και επανειλημμένα διατυπωμένη στο Π.Σ.,η αντίθεση της στην "αναπτυξιακή" κατεύθυνση, τόσο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής όσο και των προηγούμενων, σε όφελος κυρίως του κέρδους των λίγων,  μακρυά από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μακρυά από τα προβλήματα του λαού μας.

 

Κραυγαλέα επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης είναι και ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο, όπως και ο προηγούμενος στη Λέσβο, πού βρήκαν παντελώς ανοχύρωτα τα νησιά μας.

Η Βρίσσα, 3,5 χρόνια μετά συνεχίζει να έχει την όψη βομβαρδισμένης Κοινότητας.

Επανειλημμένα, ως Λαϊκή Συσπείρωση, ζητήσαμε επίμονα,- δυστυχώς μάταια-, να γίνει προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια και σε όλα τα πολυσύχναστα καταρχάς, αλλά και στα "γηρασμένα" επικίνδυνα κτίρια και όπου απαιτείται, να γίνει αντισεισμική θωράκιση.

 

Παρόμοια επιβεβαίωση της αντιλαϊκής κατεύθυνσης της πολιτικής των Περιφερειακών Αρχών είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, ακριβώς γιατί πεισματικά αρνούνται τις προτάσεις μας για σοβαρή, ολοκληρωμένη και όχι περιστασιακή αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία .

 

Αλλά και το χάλι των αγροτικών υποδομών, των τεράστιων ελλείψεων στους τομείς της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας, της απαγορευτικής ακρίβειας των συγκοινωνιών, της παράδοσης των αεροδρομίων και λιμανιών στην κερδοσκοπική βουλιμία των μονοπωλίων, αναδεικνύουν τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της πολιτικής που εφαρμόζει η Περιφέρεια.

 

Για μας αυτή η κατεύθυνση, αυτή η κατάσταση δεν είναι ακατανόητες.

 

Γνωρίζουμε -και το έχουμε σημειώσει επανειλημμένα- ότι με βάση τον "Καλλικράτη" και αργότερα τον "Κλεισθένη", οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχασαν και τα τελευταία ίχνη αυτοδιοίκησης που είχαν και μετατράπηκαν σε μακρύ χέρι, εφαρμογής της φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής .

 

Φτάνει, για του λόγου το ασφαλές, να αναφέρουμε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας που όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει δεν επιτρέπει ούτε διαχείριση της μιζέριας να κάνει. Έτσι εξηγείται και το ότι η Περιφερειακή Αρχή και όσοι συμμερίζονται αυτήν την πολιτική, απέχουν από τους αγώνες του λαού μας ενάντια σ' αυτήν την πολιτική.

 

Γίνεται φανερό ότι μας χωρίζει άβυσσος από αυτήν την πολιτική

 

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν την πρόταση μας να συζητηθεί το θέμα του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με βάση την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής και εκείνα καταθέσει ο καθένας/μια , τη θέση και τις προτάσεις του».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων

Ο Καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός μιλά στο ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM για την εξάρτηση των ελληνικών μέσων, την πολεμική ρητορική και τον κίνδυνο που δημιουργείται για τη χώρα
Η αλήθεια στο στόχαστρο των πολέμων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο

Η πτώση των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται κατά 50% περίπου στην εργασιακή αποστράτευση χιλιάδων κατοίκων των νησιών της περιφέρειας
Δραματική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Βόρειο Αιγαίο