× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το τσουνάμι

Εκπαιδευτικές Δράσεις και Βιωματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την αντιμετώπιση κινδύνων από Σεισμούς & Τσουνάμι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2020

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το τσουνάμι

Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον κίνδυνο από τους σεισμούς και τα τσουνάμι προχωρά το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμβάλλοντας με εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και ενημερωτικές δράσεις για όλους τους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι και κρίνοντας απαραίτητη την ευαισθητοποίηση όλων αλλά και τη διάχυση μέτρων πρόληψης και προστασίας σε περιπτώσεις σεισμών και τσουνάμι, το Μουσείο οργανώνει δράσεις ενημέρωσης από το εξειδικευμένο προσωπικό του. Όλοι οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο και εφαρμογής των μέτρων προστασίας στη Σεισμική Τράπεζα του Μουσείου. Ειδικά για τα τσουνάμι, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου κατασκευή-δεξαμενή δημιουργίας τσουνάμι, στην οποία πραγματοποιείται πείραμα προσομοίωσης τσουνάμι για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου από το κοινό.

Τι είναι το τσουνάμι;

Τα τσουνάμι είναι μια σειρά τεράστιων κυμάτων που δημιουργούνται από μία υποβρύχια διαταραχή που συνήθως σχετίζεται με σεισμούς που συμβαίνουν κάτω ή κοντά στη θάλασσα. Έχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουν σε λιμάνια και στην ενδοχώρα, εξού και η ονομασία Tsu-Νami (κύμα-λιμένα στα Ιαπωνικά), και γι’αυτό αποτελούν μία από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές. Αν και εκδηλώνονται σπάνια στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις με πιο πρόσφατη το μικρής έντασης τσουνάμι που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σάμο, λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό. Για μία ακόμη φόρα παρατηρήθηκε η άγνοια κινδύνου της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μία φυσική καταστροφή που δεν συμβαίνει με μεγάλη πυκνότητα στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης 

Η 5η Νοεμβρίου έχει οριστεί από το 2015 ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι, με πρωτοβουλία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι η διοργάνωση και προώθηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά όσων ζουν σε παράκτιες περιοχές, για τις καταστροφικές επιπτώσεις του, καθώς και η θέσπιση μέτρων και στρατηγικών για τη μείωση του κινδύνου.

Βιωματικά προγράμματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο οργανώνει επίσης βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά για σχολικές ομάδες, κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα περιλαμβάνουν βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς και τα τσουνάμι, παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου, ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργής σεισμικότητας της Ελλάδας, προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη Σεισμική Τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας, καθώς και συμμετοχή στο νέο εκπαιδευτικό πείραμα δημιουργίας τσουνάμι.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434, Ε-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΧΩΡΙΑ

Προς αντικατάσταση των φωτιστικών στα Πηγαδάκια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το έργο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Λέσβο

Στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα νησιά του Αιγαίου