× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέτρα για την υγεία και τις εκκλησίες ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος

Μεγάλη ανησυχία από τον φορέα για την αύξηση των κρουσμάτων στη Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2020

Μέτρα για την υγεία και τις εκκλησίες ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος
' χρόνος ανάγνωσης

Ειδικά μέτρα ζητά από την κυβέρνηση ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου για να εφαρμοστούν στο νησί, καθώς και τήρηση όλων των οδηγιών στις εκκλησίες, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας τη μεγάλη του ανησυχία από την αύξηση των θετικών κρουσμάτων στη Μυτιλήνη και στις νεαρές ηλικίες.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, με μεγάλη ανησυχία,  διαπιστώνει αύξηση των θετικών περιστατικών κορονοϊού στο νησί μας, ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης. Μια αύξηση που παρουσιάζεται με διαφορετικά στοιχεία  από προηγούμενες αυξήσεις στην περιοχή μας και ενώ το νησί  βρίσκεται στην κλίμακα επιτήρησης.

Αυτή τη φορά φαίνεται να υπερτερούν σημαντικά τα θετικά κρούσματα σε νεαρές ηλικίες  (μάλιστα δυο από αυτά είναι μαθητές). Αυτό είναι νέο, ποιοτικά, στοιχείο για το νησί. Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάζεται διασπορά των κρουσμάτων σε χώρους συγκέντρωσης νέων ανθρώπων.  Πιθανόν να αναδεικνύει μια χαλάρωση της προσοχής των νέων ανθρώπων στην λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας και την καθυστέρηση στοχευμένων μέτρων της κυβέρνησης.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, για μια ακόμα φορά τονίζει την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει τώρα να δείξουν όλοι οι πολίτες, τηρώντας τα μέτρα προστασίας αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και την ανάγκη να πάρει η πολιτεία επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού στο νησί μας, μακριά από κάθε λογική κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σημερινά κρούσματα είναι ο πυρήνας πάνω στον οποίο μπορεί να αναπτυχθούν εκθετικά πολύ περισσότερα τις επόμενες ημέρες (όπως έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις ) και ότι οι συμπτωματικοί νέοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και στις  ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Τέτοια μέτρα πρέπει να είναι :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) Η  γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ) με άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Να ενταχτούν και οι ιδιώτες γιατροί στον γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

2) Χρησιμοποίηση της μάσκας σε όλους του χώρους (κλειστούς και ανοιχτούς) τήρηση  των αποστάσεων και της υγιεινής των χεριών .

3) Αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους και στις εκκλησιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4) Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για ακόμα μια φορά των νέων (μαθητών – φοιτητών) με ομιλίες γιατρών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

5) Να ξεκινήσει η χρήση του rapid test στα σχολεία και πανεπιστήμια.

6) Να διενεργηθούν rapid test σε κεντρικό σημείο της πόλης ( πχ πλατεία Σαπφούς) την κατάλληλη ώρα, επικεντρωμένη ιδιαίτερα στην νεολαία.

7) Αυστηρός τακτικός  έλεγχος τήρησης των μέτρων υγιεινής από τις αρμόδιες αρχές σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους του νησιού. Θεωρούμε απαράδεκτη την πολύ περιοριστική λογική διενέργειας test στις επαφές, που οδηγεί στην επιβάρυνση των πολιτών και οικογενειών με την διενέργεια των τεστ, με δική τους πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον έλεγχο  της τακτικής χορήγησης υλικών προστασίας στους εργαζόμενους από τους επιχειρηματίες.

8) Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στα πλαίσια πρωτοβουλιών του, θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους Διευθυντές Α΄ βαθμιας και Β΄ βαθμιας εκπαίδευσης , τους μητροπολίτες του νησιού, τον αστυνομικό και στρατιωτικό Διοικητή του νησιού.

9) Επίσης , ο Ι.Σ.Λ. θεώρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, ιδιαίτερα για το ζήτημα της εκπαίδευσης λογω της χειμερινής περιόδου. Κατανοούμε όλοι ότι λογω της εποχής θα υπάρξουν ταυτόχρονα κρυολογήματα, γρίπη, κρούσματα κορονοϊου κ.α. Είναι αναγκαίο λοιπόν έγκαιρα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που θα δημιουργηθεί με απουσίες παιδιών από τα σχολεία , αδυναμία στήριξης από τους ευάλωτους ηλικιωμένους της οικογένειας, αναγκαιότητα αδειών στους εργαζόμενους γονείς , προετοιμασία των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών  για το πώς θα αντιμετωπίσουν στην πράξη την νέα αυτή κατάσταση.

Στα πλαίσια αυτά , ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου λαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους (συνδικαλιστικά όργανα Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης , εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό κέντρο κτλ ) για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο προετοιμασίας και διεκδικήσεων σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Εφιστούμε την προσοχή των αρμόδιων τώρα, περισσότερο από ποτέ, στην υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων πριν διογκωθεί ξανά το πρόβλημα στον τόπο μας , γιατί αυτή η αύξηση – λογω εποχής- μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο

Αγώνες, δράσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης

Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Βόλτα» στην Πελόπη, ένα στολίδι της Λέσβου

Η εκπομπή «Βόλτα» εξερευνά το γραφικό χωριό της βόρειας Λέσβου, αποκαλύπτοντας τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και τη φυσική του ομορφιά
«Βόλτα» στην Πελόπη, ένα στολίδι της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι «Πανελλήνιες»... είναι ευκαιρία να ωριμάσουμε

Η κλινική ψυχολόγος Στέλλα Σπύρου μιλά στο «Ν» 99 fm για την ανοικτή ημερίδα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου
Οι «Πανελλήνιες»... είναι ευκαιρία να ωριμάσουμε
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Διαδίκτυο και παιδική ηλικία» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου
«Διαδίκτυο και παιδική ηλικία» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πρωτοβουλία πρόληψης και ενδυνάμωσης από το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Επιστημονική ενημέρωση για μαθητές και γονείς με στόχο τη δημιουργική διαχείριση του άγχους των εξετάσεων
Πρωτοβουλία πρόληψης και ενδυνάμωσης από το Βοστάνειο Νοσοκομείο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»

Ο απολογισμός και οι προκλήσεις που έθεσε ο πρόεδρος Ιωάννης Φράγκος
Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου

Και απολογισμός δράσεων
Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη

Ξεκινά τον Φεβρουάριο το «Εργαστήρι έκφρασης μέσω της γραφής»
Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη

Αν και η έκταση έχει χαρακτηρισθεί δασική εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχει τμήμα σε αυτή που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη

'Ενα πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης που αποτελεί «στολίδι» για την Πελοπόννησο και ολόκληρη την χώρα
Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη