× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στήριξη της Σάμου με παρεμβάσεις ουσίας»

Ανακοίνωση από την παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο» για το σεισμό της Σάμου και τις συνέπειες στις τάξεις των εργαζομένων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2020

«Στήριξη της Σάμου με παρεμβάσεις  ουσίας»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την άμεση και πλήρη στήριξη από το κράτος των πληγέντων από το σεισμό, ζητά η παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο. Σε ανακοίνωσή της  η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους, των δύο αδικοχαμένων μαθητών συμπατριωτών μας, καθώς και τη συμπαράστασή της στους τραυματίες. Εκφράζει επίσης τη θλίψη της και δηλώνει την αλληλεγγύη της στους νησιώτες που επλήγησαν, καθώς και  προς τον σκληρά και πολλαπλά δοκιμαζόμενο λαό της Σμύρνης.

«Ο σεισμός, αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης  προκάλεσε καταστροφές σε έναν μεγάλο αριθμό μικρών ιδιοκτησιών και περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών νοικοκυριών στα νησιά μας. Σπίτια, εγκαταστάσεις, οικοσκευές και εμπορεύματα καταστημάτων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και απώλειες. Προκάλεσε επίσης εκτεταμένες βλάβες στις δημόσιες υποδομές. Ήρθε έτσι για να προσθέσει και νέα δεινά στους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες και στα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική ύφεση, που πυροδοτήθηκε εκ νέου από τη πανδημία και ιδιαίτερα μετά από την καλοκαιρινή κατακόρυφη πτώση του τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών σε δρόμους, σε δημόσια δίκτυα και σε υποδομές, σε καταστήματα και σε επιχειρήσεις, για να κρατήσουν όρθια την κοινωνία και το ηθικό των κατοίκων. 

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι, με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και γνώσεις, ένας σεισμός στην περιοχή μας ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμος, αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά οι χρόνιες, τραγικές ελλείψεις των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών να προετοιμάσουν έγκαιρα τον πληθυσμό, να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, να ελέγξουν τη στατική επάρκεια των κτιρίων, να έχουν εκπονήσει και δοκιμάσει κεντρικά σχέδια διαχείρισης της κρίσης. Ειδικότερα αποδείχθηκε και στην περίπτωση αυτή, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με την σπασμωδική αντιμετώπιση της πανδημίας, η ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες και στις αυξανόμενες απαιτήσεις μιας δραματικά επιδεινούμενης κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, γίνεται ακόμη πιο έντονη, η εικόνα της απάνθρωπης εγκατάλειψης από κάθε ουσιαστική κρατική φροντίδα και πρόνοια των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις άθλιες εγκαταστάσεις των καταυλισμών και που μοιραία οδηγούνται στην ακραία απόγνωση.

Για μια φορά ακόμη διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί, όπως και οι πανδημίες, όπως και οι ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά ακόμη και όπως η οικονομική ύφεση του παγκόσμιου καπιταλισμού, αδιαφορούν για τα κρατικά σύνορα που χάραξαν οι κυρίαρχες τάξεις. Οι επιπτώσεις τους διασπείρονται αδιάκριτα στον πλανήτη και σπέρνουν τον τρόμο και την απόγνωση στους λαούς. Γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι μόνο η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων τόσο μέσα στην κάθε χώρα χωριστά, όσο και κυρίως ανάμεσα στις χώρες, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις απειλές της καταστροφής και να επιβάλλουν λύσεις αντίστοιχες των μεγάλων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο διεκδικεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Άμεση αποζημίωση όλων όσων έχουν πληγεί από τον σεισμό για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί.

-Να δοθούν δωρεάν χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια όσων κατοίκων των νησιών μας έχουν υποστεί ζημιές.

-Να καλυφθούν από κρατικούς πόρους οι χαμένοι μισθοί και τα ημερομίσθια όσων εργαζομένων έχουν χάσει την εργασία τους ως αποτέλεσμα του σεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Να ενεργοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα στέγασης για τους κατοίκους της Σάμου, της Χίου, της Ικαρίας και των Φούρνων που έχουν μείνει άστεγοι είτε με κάλυψη του ενοικίου, είτε με στέγαση τους στα ξενοδοχεία των νησιών.

-Να ενεργοποιηθεί άμεσα το βαλτωμένο έργο του προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτηρίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι απαράδεκτο σε μια Περιφέρεια που την τελευταία πενταετία έχει πληγεί από δύο μεγάλους σεισμούς να μην υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα μόλις μια ημέρα πριν το σεισμό να αποφασίζεται η μείωση του προϋπολογισμού του κατά 25.000 ευρώ».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου κάνει λόγο για εμπόδια στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας σε επίσκεψη της βουλευτή του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ

Η βουλευτής του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στη Δικαιοσύνη δίνουν μάχη απέναντι στις ελλείψεις και την υποστελέχωση.
Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.

Η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προγραμματίζεται για τις 27 Ιουνίου
Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών

Η αναφορά κατατέθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή τις θέσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας για την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας.
Στη Βουλή τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Έργα ασφαλτόστρωσης σε Λαφιώνα – Πέτρα και Λιγώνα

Οι προσφορές για τα δύο έργα θα ανοιχθούν στις 7 και 9 Ιουλίου αντίστοιχα
Έργα ασφαλτόστρωσης σε Λαφιώνα – Πέτρα και Λιγώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικρές εστίες φωτιάς σε Παράκοιλα και Δάφια υπενθυμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης

Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής και στα δύο περιστατικά – Αυξημένη η βλάστηση φέτος λόγω των βροχών και των περιορισμών στη βόσκηση εξαιτίας του αφθώδους πυρετού
Μικρές εστίες φωτιάς σε Παράκοιλα και Δάφια υπενθυμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρόβλημα κατά την προσγείωση αεροσκάφους PZL στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν λειτούργησαν τα φρένα κατά την προσγείωση – Καλά στην υγεία του ο πιλότος, μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο
Πρόβλημα κατά την προσγείωση αεροσκάφους PZL στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο

Εκτός του προγράμματος προς το παρόν Αγία Παρασκευή, Νάπη και Πελόπη – Υψηλομέτωπο λόγω ενεργών κρουσμάτων αφθώδους πυρετού
Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Μυτιλήνης και «Γεύμα Αγάπης» με αφορμή τα 149 χρόνια προσφοράς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια

Στην πλατεία Οσίας Ξένης, πολίτες και Αλέξης Τσίπρας συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία
Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο

Από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου εργαστήρια τραγουδιού και χορού, παρουσιάσεις για τις καταγραφές της σπουδαίας ερευνήτριας στη Λέσβο και συναυλία στην Πλατεία Λευκονοίκου
Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο