× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν θα βγάλετε το ΠΙΚΠΑ από την καρδιά μας»

Η ανακοίνωση της «Αλληλεγγύης Λέσβου» μετά την εκκένωση του χώρου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2020

«Δεν θα βγάλετε το ΠΙΚΠΑ από την καρδιά μας»
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ, και παρουσία Εισαγγελέα, η μετακίνηση των 74 διαμενόντων, με σκοπό την εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του ΠΙΚΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Αλληλεγγύη Λέσβου» οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στον χώρο φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη σημειώνει σε αναλυτικό σημείωμα:

«Οι κάτοικοι της δομής, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ξύπνησαν στις 6:30 το πρωί από την αστυνομία. Παρά τις συνεχείς κλήσεις των δικηγόρων για τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου που προϋποθέτει την προηγούμενη ενημέρωση για την επικείμενη μετακίνηση και την επίδοση εξατομικευμένων παραπομπών, η διαδικασία που ο νόμος προβλέπει δεν τηρήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση μεταφοράς πραγματοποιήθηκε ενώ αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί από ευάλωτους διαμένοντες στο ΠΙΚΠΑ, σχετικά με την άρση της απομάκρυνσης τους από τον χώρο, και ενώ εκκρεμούν στο ΕΔΔΑ και άλλες υποθέσεις.

Κατά τη διαδικασία της εκκένωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στα μέλη της «Αλληλεγγύης Λέσβου», που ήταν παρόντα, να παράσχουν υποστήριξη στους διαμένοντες, ακόμα και όταν επανειλημμένα επισημάνθηκε η αυξημένη ευαλωτότητα κάποιων περιπτώσεων. Η αστυνομία απέκλεισε όλη την γύρω περιοχή και απαγόρευσε την πρόσβαση στο χώρο, τόσο στους δικηγόρους που ήρθαν για να μιλήσουν με τους εντολείς τους, όσο και στους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου που ήρθαν να καλύψουν το γεγονός.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και έντονου άγχους στους 74 ευάλωτους φιλοξενούμενους της δομής, μεταξύ των οποίων είναι 32 παιδιά - τα οποία σήμερα δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο τους -, καθώς και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς οπλισμένοι αστυνομικοί εκκένωναν τα σπίτια με τη σειρά, τα μέλη της Αλληλεγγύης Λέσβου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους και πολύ περισσότερο τα ιδιαίτερα στρεσαρισμένα παιδιά που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν ένα ασφαλές μέρος που ένιωθαν σπίτι τους, αντιμέτωπα με τη σκληρότητα με την οποία έλαβε χώρα η έξωση.

Από την αρχική ανακοίνωση περί κλεισίματος του ΠΙΚΠΑ, η Αλληλεγγύη Λέσβου διαρκώς ζητούσε να μεταφερθούν οι ευάλωτοι άνθρωποι σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες, και να αντιμετωπιστούν ανθρώπινα, με σεβασμό στους ίδιους και στα δικαιώματα τους. Αντ 'αυτού, οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν για άλλη μια φορά με ωμότητα. Παρακολουθούμε ανθρώπους να μετακινούνται σαν να είναι αντικείμενα και χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού όπως έχει ανακοινωθεί δημόσια, το δημοτικό καμπ του Καρά Τεπέ θα κλείσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Θεωρούμε δε παράλογο και απαράδεκτο να κλείνει μια δομή φιλοξενίας όπως το ΠΙΚΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίζουν και να προωθούν το νέο, απάνθρωπο και ταπεινωτικό καταυλισμό της Μόριας 2.0. 

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε, ότι η έκταση του ΠΙΚΠΑ ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο από το 2015 έχει παραχωρήσει το χώρο και εγκρίνει τη λειτουργία δομής φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων σε αυτό (επισυνάπτεται η απόφαση). Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα οι διαμένοντες εισέρχονταν για φιλοξενία στη δομή του ΠΙΚΠΑ, μετά από παραπομπή του Υπουργείου Εργασίας (ΕΚΚΑ), του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς την Αλληλεγγύη Λέσβου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί ως σήμερα να παρουσιάζει τη δομή του ΠΙΚΠΑ ως παράνομη κατάληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αλληλεγγύη Λέσβου συνεχίζει να υποστηρίζει πως η κοινότητα του ΠΙΚΠΑ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και πως οι υπερπλήρεις απάνθρωπες δομές που βρίσκονται στο Αιγαίο, όπως η Μόρια 2.0, αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη.

«Παραμένουμε ακλόνητοι στις πεποιθήσεις μας και θα δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο όσο συνεχίζεται ο αγώνας για μια Ευρώπη όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, με ίσες ευκαιρίες για όλους», καταλήγει η Έφη Λατσούδη.

 Βγάλατε τους ανθρώπους από το ΠΙΚΠΑ, αλλά δεν θα βγάλετε το ΠΙΚΠΑ από την καρδιά τους»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας

Συμμετέχουσες στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών ύψωσαν πανό ενάντια στο μίσος, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εντείνουν τις συλλήψεις, τις διώξεις ακτιβιστών και τις εφόδους σε οργανώσεις
Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής

Φέρεται να αφαίρεσε περίπου 2.700 ευρώ, πορτοφόλι και δύο τραπεζικές κάρτες
Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια

«Η σεξουαλική υγεία αποτελεί μέρος της συνολικής μας υγείας και δεν είναι ταμπού» τονίζει στο «Ν» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώργος Μπανταβάνης, μιλώντας για πρόληψη, εμβολιασμό κατά του HPV και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης
HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καλεί παιδιά, νέους, γονείς και φίλους την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο
Αγιασμός για τη νέα οδηγική χρονιά στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια