× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αντιδραστικός και αναχρονιστικός ο θεσμός του Συμβούλου Σχολικής Ζωής»

Η πλειοψηφία, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου, με απόφασή της καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην αναλάβουν το ρόλο αυτό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2020

«Αντιδραστικός και αναχρονιστικός ο θεσμός του Συμβούλου Σχολικής Ζωής»
' χρόνος ανάγνωσης

Αναχρονιστική και αντιδραστική εξέλιξη για τα σχολεία και την εκπαίδευση συνολικά χαρακτηρίζει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου  και συγκεκριμένα οι Γιάννης Συκάς, Μαρίνος Ηλιόπουλος, Έφη Γκίκα και Μαρία Περδικούρη, το νέο θεσμό που καθιέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, με σχετική απόφαση του και αφορά την ανάδειξη  Συμβούλου Σχολικής  Ζωής σε κάθε σχολείο.  

Στη σχετική απόφασή της η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ του νησιού μας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του «συμβούλου σχολικής ζωής» ανάμεσα σε άλλα είναι «… να καθοδηγεί και να ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά, η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα, μετάβαση σε άλλες βαθμίδες, σχολική κινητικότητα, συμβουλευτική και ομάδες γονέων και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των μαθητών,  συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, των εκπαιδευτικών και των γονιών ανέδειξαν, πως η κυβέρνηση και το υπουργείο όταν αναφέρονται σε «κρίσεις» στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε «ακραίες» και  «αντικοινωνικές» συμπεριφορές μαθητών, εννοούν κυρίως τις  αποχές, τις καταλήψεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και την ζωντανή, ουσιαστική αγωνιστική δράση τους. Η οργανωμένη δράση των μαθητών και οι μορφές πάλης που επιλέγουν κάθε φόρα μέσα από συλλογικές διαδικασίες για τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν αποτελούν υγιή, παιδαγωγική και υπεύθυνη κοινωνική στάση. Από την άλλη όμως οι «αθώοι» κατά τ’ άλλα θεσμοί είναι αυτοί που κάτω από ορισμένες συνθήκες και συγκυρίες λειτουργούν ως μηχανισμοί  καθοδήγησης συμπεριφορών, διαθέσεων και ιδεολογικού παρεμβατισμού, μηχανισμοί καταστολής κόντρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των νέων συνολικά.

Ο « Σύμβουλος Σχολικής Ζωής»  κινείται μέσα σε ένα  αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο. Υποκαθιστά αρκετές αρμοδιότητες  του Συλλόγου Διδασκόντων. Παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής κοινότητας κατηγοριοποιώντας απ’ τη μια μαθητές , οικογένειες  - γονείς , εκπαιδευτικούς και σχολεία ενώ ταυτόχρονα απ’ την άλλη ενοχοποιώντας τους, αφήνει στο απυρόβλητο τη γενικότερη αντιλαϊκή κι αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αποφασίζει και δρα χωρίς τον έλεγχο του ΣΔ και προφανώς δε λογοδοτεί στο ΣΔ. Λειτουργεί  και υλοποιεί σε άμεση σχέση με τους μηχανισμούς της Διοίκησης. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Διοίκησης με την εκπαιδευτική κοινότητα με αυξημένο καθοδηγητικό και αποφασιστικό ρόλο, δρώντας σαν άμεσο και ευέλικτο πολυεργαλείο για την προπαγάνδιση, προώθηση και υλοποίηση της εκάστοτε αντιδραστικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Υπουργείο βάζοντας για άλλη μια φορά στην μέγγενη του οικονομικού εξορθολογισμού την συμβουλευτική, υποστηρικτική απαίτηση και ανάγκη μαθητών, γονιών και σχολικής κοινότητας γενικά, εξομοιώνει με επικίνδυνο, ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό τρόπο διακριτά επιστημονικά πεδία με σεμινάρια αμφιβόλου ύλης και προέλευσης.

Ήδη πριν καλά καλά δημιουργηθεί ο νέος θεσμός πλήθος σεμινάρια,  μοριοδοτούμενα και  από τον ΑΣΕΠ, ξεφύτρωσαν και καλούν τους εκπαιδευτικούς και τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά προσόντων είτε για υπηρεσιακή εξέλιξη είτε για πρόσληψη.

Το καθηκοντολόγιο, ο καθορισμός νέων ρόλων και θεσμών σε εκπαιδευτικούς και σε ομάδες εργασίας μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων, αποτέλεσαν σπουδή των υπουργών παιδείας όλων των κυβερνήσεων  μέχρι σήμερα. Συμπληρώνουν και δένουν με δείκτες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, με την αυτονομία της σχολικής μονάδας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί τους Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους να μη γνωμοδοτήσουν και να  μη γίνουν συμμέτοχοι σε μια τέτοια αναχρονιστική και αντιδραστική εξέλιξη, όπως τη χαρακτηρίζουν. Μεταξυ άλλων προτείνουν: 

  • Την στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων και όλων των δομών συμβουλευτικής, παιδαγωγικής και ψυχολογικής υποστήριξης με μόνιμο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κλπ).
  • Πρόσληψη του απαραίτητου υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.
  • Να μη στερηθεί κανένας μαθητής την απαραίτητη εξειδικευμένη βοήθεια που έχει ανάγκη, από την καταλληλη ειδικότητα
  • Μόνιμο  προσωπικό στα τμήματα ένταξης.
  • Γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Όχι περικοπές στην υγεία και την παιδεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου

Συμπαράσταση στους συναδέλφους της Αθήνας για ζητήματα ασφάλειας στα δικαστήρια. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 09:00 έως τις 11:00 το πρωί αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου
Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά

Αναφορά στους ιστορικούς αγώνες της εργατικής τάξης και στις σύγχρονες διεκδικήσεις για μισθούς και εργασία κάνει η ανακοίνωση του Συλλόγου
Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση

Καταδίωξη στη Μυτιλήνη μετά από άρνηση ελέγχου και επικίνδυνους ελιγμούς σε πεζόδρομο
Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

Άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας μετά την καταγγελία
Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Με αιχμή τα αιτήματα για αυξήσεις, υγεία και αξιοπρεπή διαβίωση η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου Λέσβου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Σαπφούς στις 10:30 το πρωί.
Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη

Μετά την ένοπλη επίθεση από ηλικιωμένο στον ΕΦΚΑ Κεραμικού και τον τραυματισμό υπαλλήλου
Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας

Εκπαιδευτικές δράσεις STEM, πολιτιστικές εμπειρίες και διεθνής συνεργασία στο επίκεντρο της επίσκεψης
Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10:30 το πρωί. Στο επίκεντρο οι εργατικές διεκδικήσεις, η κρίση στην κτηνοτροφία και η αντίθεση σε πόλεμο και ακρίβεια
Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Αναφορά σε οικονομικές πιέσεις, κοινωνικά ζητήματα και διεθνείς εξελίξεις στην ανακοίνωση
Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΒΙΒΛΙΟ

Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη

Μεγάλη εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, στον χώρο του πρώην ΕΑΤ–ΕΣΑ
Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά