× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Υπουργείο αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμο»

Παρέμβαση και προτάσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα σχολεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2020

«Το Υπουργείο αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμο»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας ασκεί το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λέσβου, με αφορμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σχολεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα  κρούσματα που εμφανίζονται στα διάφορα σχολεία του νησιού αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αδιαφορούν για τους όρους με τους οποίους άνοιξαν και λειτουργούν τα σχολεία. «Δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, σειμειώνεται, και τα   δημοσιευμένα πρωτόκολλα συνθλίβονται κάτω από το βάρος της απάνθρωπης λογικής του κόστους. Τα ανάγουν όλα στην ατομική ευθύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την αρχή της πανδημίας την άνοιξη και στη συνέχεια το καλοκαίρι, πριν ανοίξουν τα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

-Δε μειώνουν τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, δεν αξιοποιούν ούτε καν τις διαθέσιμες αίθουσες για το «σπάσιμο» τμημάτων. Στοιβάζουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

-Προσπαθούν να μπαλώσουν τις χρόνιες απαράδεκτες κτιριακές ελλείψεις με κοντέινερ και προκάτ επιδεινώνοντας την κατάσταση σε συνθήκες πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Αρχές Νοέμβρη  και ακόμα υπάρχουν αρκετά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Τα κενά που δημιουργούνται από τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τα καλύπτουν με προσλήψεις με την εργασιακή σχέση γαλέρας των 3μηνων συμβάσεων. Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες είτε δεν έχουν ακόμα παράλληλη στήριξη είτε αποκλείονται από τα Ειδικά Σχολεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

-Σε πολλά σχολεία υπάρχουν ελλείψεις στην καθαριότητα. Παρά την ηρωική προσπάθεια των καθαριστριών/ών είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα οι οδηγίες είναι συγκεχυμένες. Μόνο περισσότερη αναστάτωση δημιουργείται. Μοριακά τεστ δεν πραγματοποιούνται άμεσα με ευθύνη του κράτους και οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι γονείς τους αναγκάζονται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Ακόμα και οι συνάδελφοι που νόσησαν η επιστροφή τους στην υπηρεσία γίνεται μετά το "κουστούμι" της 14μερης απομάκρυνσης χωρίς επαναληπτικά αρνητικά τεστ. Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία περιλαμβάνει περιπτώσεις που παραμένουν θετικοί και μεταδοτικοί πολύ πέρα των δύο εβδομάδων. Οι "πρώην" ασθενείς, δεν πάνε στα σπίτια τους ή σε γραφεία ολιγάνθρωπα, αλλά σε πολυάνθρωπες εκπαιδευτικές κοινότητες με ρίσκο να προκαλέσουν νέους κύκλους μολύνσεων.

-Σε συνθήκες πανδημίας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε οι συνάδελφοι να μη μετακινούνται σε 3 και περισσότερα σχολειά, εκθέτοντας έτσι και τον εαυτό τους και τους μαθητές τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

-Ανακαλούν ή βάζουν εμπόδια στις άδειες σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Δεν έχει παρθεί κανένα επιπλέον μέτρο για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολικά λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται μαθητές».

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καλεί όλους του εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε κυβέρνηση, Υπουργείο και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  οι οποίες, όπως σημειώνει, τους αντιμετωπίζουν ως  αναλώσιμο.

Το πλαίσιο μέτρων που προτείνει το ΠΑΜΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα σχολεία περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

-Μείωση εδώ και τώρα των μαθητών σε 15 ανά τμήμα.

-Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

-Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

-Η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον των θετικών στον ιό εκπαιδευτικών να γίνεται μετά από διαδοχικά αρνητικά τεστ περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα μετάδοσης σε δεκάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

-Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

-Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

-Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση