× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Υπουργείο αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμο»

Παρέμβαση και προτάσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα σχολεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2020

«Το Υπουργείο αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμο»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας ασκεί το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λέσβου, με αφορμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σχολεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα  κρούσματα που εμφανίζονται στα διάφορα σχολεία του νησιού αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αδιαφορούν για τους όρους με τους οποίους άνοιξαν και λειτουργούν τα σχολεία. «Δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, σειμειώνεται, και τα   δημοσιευμένα πρωτόκολλα συνθλίβονται κάτω από το βάρος της απάνθρωπης λογικής του κόστους. Τα ανάγουν όλα στην ατομική ευθύνη.

Από την αρχή της πανδημίας την άνοιξη και στη συνέχεια το καλοκαίρι, πριν ανοίξουν τα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

-Δε μειώνουν τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, δεν αξιοποιούν ούτε καν τις διαθέσιμες αίθουσες για το «σπάσιμο» τμημάτων. Στοιβάζουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

-Προσπαθούν να μπαλώσουν τις χρόνιες απαράδεκτες κτιριακές ελλείψεις με κοντέινερ και προκάτ επιδεινώνοντας την κατάσταση σε συνθήκες πανδημίας.

-Αρχές Νοέμβρη  και ακόμα υπάρχουν αρκετά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Τα κενά που δημιουργούνται από τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τα καλύπτουν με προσλήψεις με την εργασιακή σχέση γαλέρας των 3μηνων συμβάσεων. Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες είτε δεν έχουν ακόμα παράλληλη στήριξη είτε αποκλείονται από τα Ειδικά Σχολεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

-Σε πολλά σχολεία υπάρχουν ελλείψεις στην καθαριότητα. Παρά την ηρωική προσπάθεια των καθαριστριών/ών είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα οι οδηγίες είναι συγκεχυμένες. Μόνο περισσότερη αναστάτωση δημιουργείται. Μοριακά τεστ δεν πραγματοποιούνται άμεσα με ευθύνη του κράτους και οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι γονείς τους αναγκάζονται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ από την τσέπη τους.

-Ακόμα και οι συνάδελφοι που νόσησαν η επιστροφή τους στην υπηρεσία γίνεται μετά το "κουστούμι" της 14μερης απομάκρυνσης χωρίς επαναληπτικά αρνητικά τεστ. Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία περιλαμβάνει περιπτώσεις που παραμένουν θετικοί και μεταδοτικοί πολύ πέρα των δύο εβδομάδων. Οι "πρώην" ασθενείς, δεν πάνε στα σπίτια τους ή σε γραφεία ολιγάνθρωπα, αλλά σε πολυάνθρωπες εκπαιδευτικές κοινότητες με ρίσκο να προκαλέσουν νέους κύκλους μολύνσεων.

-Σε συνθήκες πανδημίας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε οι συνάδελφοι να μη μετακινούνται σε 3 και περισσότερα σχολειά, εκθέτοντας έτσι και τον εαυτό τους και τους μαθητές τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

-Ανακαλούν ή βάζουν εμπόδια στις άδειες σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή.

-Δεν έχει παρθεί κανένα επιπλέον μέτρο για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολικά λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται μαθητές».

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καλεί όλους του εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε κυβέρνηση, Υπουργείο και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  οι οποίες, όπως σημειώνει, τους αντιμετωπίζουν ως  αναλώσιμο.

Το πλαίσιο μέτρων που προτείνει το ΠΑΜΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα σχολεία περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:

-Μείωση εδώ και τώρα των μαθητών σε 15 ανά τμήμα.

-Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

-Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

-Η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον των θετικών στον ιό εκπαιδευτικών να γίνεται μετά από διαδοχικά αρνητικά τεστ περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα μετάδοσης σε δεκάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

-Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

-Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

-Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ανησυχία Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη συγκέντρωση μόλυβδου

«Οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώνουν την παρουσία και συγκέντρωση μόλυβδου στο νέο ΚΥΤ στη Λέσβο. Αυτό είναι εξωφρενικό & είναι ντροπή» αναφέρει η διεθνής οργάνωση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ναι» στις επιστροφές μεταναστών λέει η Τουρκία

Πρόκειται για αίτημα που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην Ε.Ε. και στον Frontex ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Έχει μόλυβδο στον Καρά Τεπέ... αλλά λίγο!

Τα αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία μολύβδου στο έδαφος όπου το προσωρινό ΚΥΤ ανακοινώνει το Υπουργείο μετανάστευσης και Ασύλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξύβρισαν και απώθησαν αστυνομικούς

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ
ΕΛΛΑΔΑ

Την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια

Θετική είναι, η εισήγηση της Επιτροπής. Το απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Δυτικής Λέσβου

Με εννέα τμήματα και τηλεκπαίδευση
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Ξεπούλημα του ΕΛΤΑ σε ημετέρους ιδιώτες»

Ανακοίνωση της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ για τις εξελίξεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Πρότυπο αθλητικού ήθους η Σοφία Μπεκατώρου!»

Ο Γιάννης Ζερδελής, πρόεδρος του ΛΟΙΑΘ μιλά στο «Ν», αποφασισμένος να κυνηγήσει όσους έκαναν τα στραβά μάτια και πλήττουν το κύρος του αθλήματος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκαν δύο οδηγοί μοτοσικλέτας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα δεδομένα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Χίο

Κοινή δήλωση των αντιπεριφειαρχών Χίου για την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ
ΥΓΕΙΑ

«Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος»

Διαδικτυακό Εργαστήριο Ενημέρωσης από την ΠΝΟΗ