× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε»…

«Δεν είναι εύκολη η συζήτηση με τους ντόπιους» δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/10/2020

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε»…
' χρόνος ανάγνωσης

Και το καλοκαίρι του 2021 θα λειτουργεί στον Καρά Τεπέ η… «προσωρινή» δομή που στήθηκε εκεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό προκύπτει από το «φιλόδοξο» χρονικό πλαίσιο για τη δημιουργία της νέας δομής υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (LIBE), η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό όμως έχει να κάνει και με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως είπε η κ. Γκμίντερ «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι το γρηγορότερο δυνατόν, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συμβάσεις, η κατασκευή. Και όπως ξέρετε η συζήτηση με τον ντόπιο πληθυσμό δεν είναι και τόσο εύκολη και έχουν δυσκολευτεί με την όλη κατάσταση».

«Δεν θα είναι κλειστό το νέο ΚΥΤ»
Αναφερόμενη στην «προσωρινότητα» της δομής του Καρά Τεπέ η κ. Γκμίντερ είπε ότι «το προσωρινό σημαίνει ότι δεν θα είναι εκεί για πάντα. Αλλά θα χρειαστεί καιρός για να φτιαχτεί ένα νέο κέντρο υποδοχής πολλαπλών σκοπών, το οποίο δεν θα είναι κλειστό, αλλά θα έχει ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο κάτι που επιτρέπει η Οδηγία για της Συνθήκες Υποδοχής».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «συνολικά η Γερμανία έχει εκφράσει την επιθυμία της να μετεγκαταστήσει 2.500 άτομα από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά. Είναι κάτι το οποίο κάνουμε και ζητάμε από τα κράτη μέλη να κάνουνε το ίδιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός ο καταυλισμός ήταν μία ντροπή για την Ελλάδα» είπε στην ίδια συνεδρίαση για τον καταυλισμό της Μόριας ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης ο οποίος αναφερόμενος στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ είπε πως «δεν είναι όλα τέλεια μετά από 47 ημέρες, όσοι είναι στο πεδίο εργάζονται σκληρά, σημειώνεται πρόοδος κάθε μέρα».

Όπως τόνισε ο κ. Λογοθέτης, οι ελληνικές αρχές καθημερινά βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Οι 20 σκηνές που πλημμύρισαν για λίγες ώρες σε σύνολο 1200 και το έκτακτο σχέδιο διαχείρισης που υλοποιήθηκε άμεσα καταμαρτυρούν το υψηλό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου σε αντίξοες συνθήκες».

Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Άσυλο (EASO) τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι έχουμε μία προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ και οφείλω να πω ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν πολύ σκληρά να βελτιώσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν καταλύματα για το χειμώνα που έρχεται και προσπαθούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η φωτιά δεν ήταν ο λόγος, ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης, μίας κρίσης η οποία ήταν μακροχρόνια» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να λέμε ότι δε θέλουμε άλλες Μόριες αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ακόμη». Η κ. Ποντιέ κατέληξε ότι «οι καταυλισμοί στα νησιά δεν θα πρέπει να έχουν άλλο στόχο από την ασφαλή μετάβαση των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
«Από την πρώτη μας επίσκεψη πριν δυο μήνες, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, σας προειδοποιήσαμε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος - πάνω στο κύμα κύριε Λογοθέτη - μέσα στο Βοριά, με σαθρό έδαφος. Είναι, όπως είπαμε, πεδίο βολής. Δυστυχώς για τους πρόσφυγες αλλά και για τους εργαζόμενους στις δομές, τα γεγονότα μας επιβεβαίωσαν πάρα πολύ σύντομα. Ο κόσμος πνίγηκε από την θάλασσα, την λάσπη και την βροχή. Και είστε περήφανοι γι’ αυτό το πράγμα».

Ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ακόμα «η επιμονή, δική σας ή της Κυβέρνησης - δεν ξέρω ποιου, πείτε μας - σε τέτοια camps - μαμούθ 10.000 ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, αλλά παραπέμπουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Μέσης Ανατολής».

Και κατέληξε: «Βλέπουμε αναθέσεις, και υψηλό κόστος. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση – γιατί είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών – θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά πού ακριβώς πηγαίνουν τα λεφτά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα είσοδος για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 30.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Το τελευταίο αντίο στον 29χρονο αρχικελευστή

Στο σενάριο της αυτοχειρίας συγκλίνουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις ενώ αναζητείται ένας 30χρονος Αλβανός που θεωρείται πρόσωπο κλειδί και έχει εξαφανισθεί τις τελευταίες ημέρες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανθρώπινα δικαιώματα: σχολείο και νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Υβριδική επιστημονική ημερίδα στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βίαιο περιστατικό στο πάρκινγκ Μυτιλήνης

Πατέρας φέρεται να επιτέθηκε εναντίον της κόρης του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο περιστατικό διάρρηξης σε σπίτι στη Νάπη της Δυτικής Λέσβου

Στις 19 Μαρτίου είχαν σημειωθεί 7-8 περιστατικά διαρρήξεων σε κλειστά σπίτια του χωριού μέσα σε μία νύχτα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σε σοκ οι συνάδελφοι του 29χρονου λιμενικού ‑ αναπάντητα ερωτήματα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξετάζουν οι αρχές τα αντιφατικά στοιχεία που αποκαλύπτονται από την αστυνομική έρευνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απεργία την 1η Μάη η απάντηση στα επιδόματα Μητσοτάκη»

Σχόλιο από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου για το περίφημο επίδομα ενοικίου που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό,
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρι για σχολικές ομάδες στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης φωτογραφίας Foodprint
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο του λιμενικού

Τι δηλώνει η σύζυγός του και άτομα από το φιλικό του περιβάλλον
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σεμινάριο‑οδηγός για το ψηφιακό φαρμακείο του Αύριο

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Λέσβου, Σάμου και Χίου παρουσιάζουν τις καινοτόμες διαδικασίες προχορήγησης και διαχείρισης φαρμάκων μέσα από τα λογισμικά Dioscourides-ΙΛΥΔΑ και Farmakon-Epsilon Net
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά με αγώνα και τέχνη

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συναυλία και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, με σύνθημα την αντίσταση απέναντι στην ακρίβεια, τους πολέμους και την εκμετάλλευση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μήνυση κατά αστυνομικού από την οικογένεια του 29χρονου που βρέθηκε απαγχονισμένος

Ο αστυνομικός κατηγορείται ότι εμπλέκει τον εκλιπόντα σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών