× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε»…

«Δεν είναι εύκολη η συζήτηση με τους ντόπιους» δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/10/2020

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε»…

Και το καλοκαίρι του 2021 θα λειτουργεί στον Καρά Τεπέ η… «προσωρινή» δομή που στήθηκε εκεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό προκύπτει από το «φιλόδοξο» χρονικό πλαίσιο για τη δημιουργία της νέας δομής υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (LIBE), η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό όμως έχει να κάνει και με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως είπε η κ. Γκμίντερ «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι το γρηγορότερο δυνατόν, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συμβάσεις, η κατασκευή. Και όπως ξέρετε η συζήτηση με τον ντόπιο πληθυσμό δεν είναι και τόσο εύκολη και έχουν δυσκολευτεί με την όλη κατάσταση».

«Δεν θα είναι κλειστό το νέο ΚΥΤ»
Αναφερόμενη στην «προσωρινότητα» της δομής του Καρά Τεπέ η κ. Γκμίντερ είπε ότι «το προσωρινό σημαίνει ότι δεν θα είναι εκεί για πάντα. Αλλά θα χρειαστεί καιρός για να φτιαχτεί ένα νέο κέντρο υποδοχής πολλαπλών σκοπών, το οποίο δεν θα είναι κλειστό, αλλά θα έχει ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο κάτι που επιτρέπει η Οδηγία για της Συνθήκες Υποδοχής».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «συνολικά η Γερμανία έχει εκφράσει την επιθυμία της να μετεγκαταστήσει 2.500 άτομα από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά. Είναι κάτι το οποίο κάνουμε και ζητάμε από τα κράτη μέλη να κάνουνε το ίδιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός ο καταυλισμός ήταν μία ντροπή για την Ελλάδα» είπε στην ίδια συνεδρίαση για τον καταυλισμό της Μόριας ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνος Λογοθέτης ο οποίος αναφερόμενος στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ είπε πως «δεν είναι όλα τέλεια μετά από 47 ημέρες, όσοι είναι στο πεδίο εργάζονται σκληρά, σημειώνεται πρόοδος κάθε μέρα».

Όπως τόνισε ο κ. Λογοθέτης, οι ελληνικές αρχές καθημερινά βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Οι 20 σκηνές που πλημμύρισαν για λίγες ώρες σε σύνολο 1200 και το έκτακτο σχέδιο διαχείρισης που υλοποιήθηκε άμεσα καταμαρτυρούν το υψηλό επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου σε αντίξοες συνθήκες».

Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Άσυλο (EASO) τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι έχουμε μία προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ και οφείλω να πω ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν πολύ σκληρά να βελτιώσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν καταλύματα για το χειμώνα που έρχεται και προσπαθούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η φωτιά δεν ήταν ο λόγος, ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης, μίας κρίσης η οποία ήταν μακροχρόνια» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να λέμε ότι δε θέλουμε άλλες Μόριες αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ακόμη». Η κ. Ποντιέ κατέληξε ότι «οι καταυλισμοί στα νησιά δεν θα πρέπει να έχουν άλλο στόχο από την ασφαλή μετάβαση των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
«Από την πρώτη μας επίσκεψη πριν δυο μήνες, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, σας προειδοποιήσαμε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος - πάνω στο κύμα κύριε Λογοθέτη - μέσα στο Βοριά, με σαθρό έδαφος. Είναι, όπως είπαμε, πεδίο βολής. Δυστυχώς για τους πρόσφυγες αλλά και για τους εργαζόμενους στις δομές, τα γεγονότα μας επιβεβαίωσαν πάρα πολύ σύντομα. Ο κόσμος πνίγηκε από την θάλασσα, την λάσπη και την βροχή. Και είστε περήφανοι γι’ αυτό το πράγμα».

Ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ακόμα «η επιμονή, δική σας ή της Κυβέρνησης - δεν ξέρω ποιου, πείτε μας - σε τέτοια camps - μαμούθ 10.000 ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, αλλά παραπέμπουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Μέσης Ανατολής».

Και κατέληξε: «Βλέπουμε αναθέσεις, και υψηλό κόστος. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση – γιατί είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών – θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά πού ακριβώς πηγαίνουν τα λεφτά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου