× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες 49‑50 ετών

Ξεκινούν στις 10 Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/10/2020

Δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες 49‑50 ετών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Από τις 10 Νοεμβρίου 2020, για κάθε γυναίκα ηλικίας από 49 έως και 50 ετών θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα παραπεμπτικό για διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Απόστολος Δοξιάδης" και όπως προβλέπεται από τον νόμο για τη Δημόσια Υγεία, σχετικά με τη δράση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το παραπεμπτικό αυτό θα έχει ισχύ ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκτέλεση του.

Η εξέταση θα είναι εντελώς δωρεάν για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, το παραπεμπτικό θα αποσταλεί με το σχετικό sms ή email. Όσες γυναίκες δεν την έχουν ενεργοποιήσει, θα μπορούν να καλέσουν σε οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο της επιλογής τους, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, όπου δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους, το κέντρο θα ανακτήσει το παραπεμπτικό τους και θα κλείσουν ραντεβού για τη διενέργεια της εξέτασης.

   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η δράση της προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας

Με τη δράση της προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας για τις ηλικιακές ομάδες 49-50, επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μία στοχευμένη παρέμβαση σε ό,τι αφορά στην ουσιαστική πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

Η επιλογή αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν είναι τυχαία, καθώς τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό περίπου 20% των καρκίνων του μαστού αφορά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών με τις ηλικίες 49-50 να αποτελούν τις πλέον κρίσιμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, επιχειρείται να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί μία κουλτούρα έγκαιρης πρόληψης σε αυτές τις ηλικίες, που θα τους συνοδεύει για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Κατά την υλοποίηση της δράσης, για πρώτη φορά θα αντληθούν στοιχεία σχετικά με το πόσες γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν νοσήσει ή νοσούν από καρκίνο του μαστού και πόσες εξ αυτών έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία εντός της τελευταίας διετίας, όπως προβλέπεται από τις ελληνικές αλλά και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Παράλληλα, μέσω οργανωμένης επικοινωνιακής καμπάνιας θα προσκληθούν οι γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να υποβληθούν σε προληπτική ψηφιακή μαστογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα συλλεχθούν και θα καταγραφούν για πρώτη φορά από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ώστε να χαρτογραφηθεί πλήρως ο επιπολασμός της ασθένειας για αυτές τις ηλικιακές ομάδες στη χώρα μας και να αποτελέσουν εργαλείο για τις περαιτέρω δράσεις που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Υγείας έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία διακριτής υποκατηγορίας προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ειδικά για προληπτικές εξετάσεις, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω το έτος 2021, ώστε να διευρυνθεί ο πληθυσμός-στόχος και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου

Μαθητές γνώρισαν αθλήτριες και εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Μόλυβο
Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

Οι γεύσεις του Βορείου Αιγαίου έδωσαν ραντεβού στο Πασαλιμάνι

Παραγωγοί των νησιών παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο «PIRAEUS TASTE FAIR 2026», με άμεσες πωλήσεις, γευσιγνωσίες και συνταγές που ένωσαν τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο
Οι γεύσεις του Βορείου Αιγαίου έδωσαν ραντεβού στο Πασαλιμάνι
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου

Τα «Τριβόλια 2026» έρχονται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου με μουσικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδα και αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο Ρουσσοπούλι
Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις Αλυκές Καλλονής
Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο
ΓΕΥΣΗ

Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ

Η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» τίμησε τους ανθρώπους της φετινής συγκομιδής με ένα ανοιχτό τραπέζι αφιερωμένο στη συλλογική προσπάθεια
Μια χρονιά μόχθου, μια νέα εσοδεία και ένα μεγάλο ευχαριστώ
ΓΕΥΣΗ

Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό

Ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπει της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Μιχάλης Σαράντης
Νέο κύμα ακρίβειας στη φέτα με αυξήσεις έως 2 ευρώ το κιλό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα αδέσποτα βρήκαν τη δική τους γιορτή στη Μυτιλήνη

Δράσεις, παιχνίδια και γνωριμία με ζώα που αναζητούν σπίτι στην εκδήλωση του Δήμου – Χριστόφας «Κάθε υιοθεσία είναι ένα ακόμη όμορφο αποτέλεσμα»
Τα αδέσποτα βρήκαν τη δική τους γιορτή στη Μυτιλήνη
ΓΕΥΣΗ

Κέικ βανίλιας για το κολατσιό των παιδιών

Μια συνταγή από τα αυγά ΧΑΤΖΕΛΗ
Κέικ βανίλιας για το κολατσιό των παιδιών
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Μαθητές της Λέσβου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων

Τα Δημοτικά Σχολεία Λουτρών και Θερμής συμμετείχαν στη δράση «Άνθρωπος – Ζώα – Περιβάλλον» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Μαθητές της Λέσβου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στον Μόλυβο το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του Αιγαίου

Οι 37οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου διεξάγονται στις 10 και 11 Οκτωβρίου, με περίπου 630 συμμετέχοντες από 19 νησιά
Στον Μόλυβο το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του Αιγαίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί ξανά με το «Κιόστε»

Στις 6 και 7 Οκτωβρίου ξεκινούν οι συναντήσεις της Ομάδας Μικρασιατικού Τραγουδιού και της Χορευτικής Ομάδας στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί ξανά με το «Κιόστε»
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Εκπαίδευση αστυνομικών του Βορείου Αιγαίου για την προστασία των ζώων

Διαδικτυακή ημερίδα για τη νομοθεσία, την πρόληψη δημιουργίας αδέσποτων και την πρακτική εφαρμογή του Ν. 4830/2021
Εκπαίδευση αστυνομικών του Βορείου Αιγαίου για την προστασία των ζώων