× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το Λονδίνο στο Απολιθωμένο Δάσος

Μια σχέση που ανανεώνεται κάθε χρόνο με τους φοιτητές του Λονδίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/3/2019

Από το Λονδίνο στο Απολιθωμένο Δάσος
' χρόνος ανάγνωσης

Φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισκέφτηκαν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον υπεύθυνο του προγράμματος επίσκεψης στη Λέσβο Καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με τα ξένα Πανεπιστήμια που συστηματικά καλλιεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και την επιλογή του Γεωπάρκου Λέσβου από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών ασκήσεων πεδίου καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικό χώρο μάθησης για τη διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς, τη γεωδιατήρηση, τον γεω-τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους της Λέσβου. Οι φοιτητές γνώρισαν τα μοναδικά απολιθώματα και συζήτησαν για το σημαντικό έργο της συντήρησης των ευρημάτων το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014-2020 και για τη συμβολή της ηφαιστειότητας στη Λέσβο την περίοδο πριν από 19 έως 16 εκατομμύρια χρόνια. Περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις και παρατήρησαν τους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία και τις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωλογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου και για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο. Ενημερώθηκαν επίσης για τους στοιχεία της έρευνας για την γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα της Λέσβου. Στη συνέχεια οι φοιτητές γνώρισαν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Ακολούθως οι φοιτητές ενημερώθηκαν για την μεθοδολογία συντήρησης των απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία και τη σημασία του για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και με μεγάλη επιτυχία συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα