× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το Λονδίνο στο Απολιθωμένο Δάσος

Μια σχέση που ανανεώνεται κάθε χρόνο με τους φοιτητές του Λονδίνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/3/2019

Από το Λονδίνο στο Απολιθωμένο Δάσος
' χρόνος ανάγνωσης

Φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισκέφτηκαν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον υπεύθυνο του προγράμματος επίσκεψης στη Λέσβο Καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με τα ξένα Πανεπιστήμια που συστηματικά καλλιεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και την επιλογή του Γεωπάρκου Λέσβου από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών ασκήσεων πεδίου καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικό χώρο μάθησης για τη διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς, τη γεωδιατήρηση, τον γεω-τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη του, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους της Λέσβου. Οι φοιτητές γνώρισαν τα μοναδικά απολιθώματα και συζήτησαν για το σημαντικό έργο της συντήρησης των ευρημάτων το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014-2020 και για τη συμβολή της ηφαιστειότητας στη Λέσβο την περίοδο πριν από 19 έως 16 εκατομμύρια χρόνια. Περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις και παρατήρησαν τους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία και τις προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των γεωλογικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου και για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο. Ενημερώθηκαν επίσης για τους στοιχεία της έρευνας για την γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα της Λέσβου. Στη συνέχεια οι φοιτητές γνώρισαν τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη σημασία τους για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Ακολούθως οι φοιτητές ενημερώθηκαν για την μεθοδολογία συντήρησης των απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία και τη σημασία του για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους και με μεγάλη επιτυχία συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου λόγω τεχνικών εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Παναγιώτης Χριστόφας στηρίζει τη διασύνδεση των Λέσβιων της διασποράς με τον τόπο τους – Θερμή υποδοχή και διάθεση συνεργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Έργα ανάσα 495.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ σε Πολιχνίτο και Γέρα

Πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την πρώτη χρηματοδότηση, βάσει του φακέλου προτάσεων έργων που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη στη σύσκεψη για τη λειψυδρία, τον περασμένο Μάιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ