× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οσμή μεγάλου σκανδάλου στο προσφυγικό: Σίτιζαν πρόσφυγες‑φαντάσματα στη Μόρια»;

Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και άλλων 27 βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2020

«Οσμή μεγάλου σκανδάλου στο προσφυγικό: Σίτιζαν πρόσφυγες‑φαντάσματα στη Μόρια»;
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα ζήτημα που συζητείται έντονα εδώ και καιρό στη Μυτιλήνη φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.
Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, ο κ.Μπουρνούς φέρνει στο φως στοιχεία που "δείχνουν" πλασματικούς αριθμούς σιτιζόμενων στο ΚΥΤ της Μόριας και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να διατάξουν σχετικές έρευνες. Την ερώτηση συνυπογράφουν και ακόμη 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και πιο συγκεκριμένα στις 31/8/20, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο.Ένα μήνα μετά, στις 30/9/20, διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ - σύμφωνα με το ίδιο Υπουργείο - 8.639 αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκύπτει λοιπόν μια διαφορά στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό που, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, ξεπερνά τις 4.000!

Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου (27/9/20) προς τον κ. Μηταράκη, ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι "υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο ισχυρισμός του κ. Μηταράκη προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, αφού οι πάντες στη Μυτιλήνη γνωρίζουν, ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος κάνει αυστηρούς ελέγχους έξω από τα πλοία και είναι πρακτικά αδύνατον να επιβιβαστεί κανείς στο πλοίο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Η "απουσία" τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε λοιπόν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας. Όλο, όμως, το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού της Μόριας και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου 4.000 άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!

Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Γιάννης Μπουρνούς απαιτεί από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να διατάξουν έρευνες σχετικά με την ύπαρξη λίστας με πλασματική καταγραφή σιτιζομένων στο ΚΥΤ Μόριας και να αναζητήσουν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης, όσο και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, που ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς:
τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Πριν την καταστροφή του καταυλισμού και του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, η καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/8/2020 έδειχνε ότι φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο, ενώ η καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έδινε (στις 23/8/2020) 12.187 διαμένοντες.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, στις 30/9/20 διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ 8.639 αιτούντες άσυλο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στις 4/10/20, στο νέο κέντρο του Καρά Τεπέ διαβιούσαν 8.529 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Μηταράκη στον Real FM (27 Σεπτεμβρίου 2020, στους Σ. Κοτρώτσο και Π. Αμυρά), περί τα 2.000 άτομα υπολογίζει ότι διέφυγαν από τη Λέσβο προς άγνωστη κατεύθυνση: «απ' ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, πέραν από αυτούς που έφυγαν ορθώς από τα νησιά, υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι» ήταν η ακριβής αναφορά του κ. Υπουργού. Να επισημάνουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει κανείς τον έλεγχο των εγγράφων στο καράβι παράνομα σε τόσο μεγάλους αριθμούς, αφού το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος εκτελεί με αυστηρότητα τα σχετικά ελεγκτικά καθήκοντά του.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή του κ. Μηταράκη προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Η απουσία σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε μετά την καταστροφή. Είναι προφανές το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να απουσίαζαν και πριν - από λίγες μέρες έως πολλούς μήνες πριν - αλλά και το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να μην είχαν καταμετρηθεί ποτέ από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.) που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε όλο αυτό το διάστημα όμως, εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!

Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται:

1) ο κ. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: α) Προτίθεται να διατάξει έρευνα σχετικά με την ύπαρξη λίστας με πλασματική καταγραφή σιτιζομένων στο ΚΥΤ Μόριας; β) Ποιες είναι οι ευθύνες των υπηρεσιών του υπουργείου του που ήταν αρμόδιες για τη λειτουργία του Κέντρου;

2) ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προτίθεται να διατάξει έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου από λανθασμένη καταμέτρηση φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ Μόριας;

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, αντιπαραβάλλοντας τις παροχές προς τα νοικοκυριά με τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Μ. Κομνηνάκα:«Ψίχουλα τα κυβερνητικά μέτρα για τον λαό»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα

Δέσποινα Φραντζή, Θράσος Αβραάμ και Μαρία Χατζηγεωργίου σχολίασαν ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM το δημογραφικό, την ερήμωση των χωριών, τον αφθώδη πυρετό και την ανάγκη για απινιδωτές
«Τα παιδία παίζει» ξανά στον αέρα με ανοιχτά μικρόφωνα και αιχμηρή επικαιρότητα
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού