× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οσμή μεγάλου σκανδάλου στο προσφυγικό: Σίτιζαν πρόσφυγες‑φαντάσματα στη Μόρια»;

Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και άλλων 27 βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/10/2020

«Οσμή μεγάλου σκανδάλου στο προσφυγικό: Σίτιζαν πρόσφυγες‑φαντάσματα στη Μόρια»;
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα ζήτημα που συζητείται έντονα εδώ και καιρό στη Μυτιλήνη φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.
Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, ο κ.Μπουρνούς φέρνει στο φως στοιχεία που "δείχνουν" πλασματικούς αριθμούς σιτιζόμενων στο ΚΥΤ της Μόριας και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να διατάξουν σχετικές έρευνες. Την ερώτηση συνυπογράφουν και ακόμη 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και πιο συγκεκριμένα στις 31/8/20, σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο.Ένα μήνα μετά, στις 30/9/20, διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ - σύμφωνα με το ίδιο Υπουργείο - 8.639 αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκύπτει λοιπόν μια διαφορά στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό που, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, ξεπερνά τις 4.000!

Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου (27/9/20) προς τον κ. Μηταράκη, ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι "υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο ισχυρισμός του κ. Μηταράκη προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, αφού οι πάντες στη Μυτιλήνη γνωρίζουν, ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος κάνει αυστηρούς ελέγχους έξω από τα πλοία και είναι πρακτικά αδύνατον να επιβιβαστεί κανείς στο πλοίο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Η "απουσία" τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε λοιπόν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας. Όλο, όμως, το προηγούμενο διάστημα, εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού της Μόριας και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου 4.000 άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!

Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Γιάννης Μπουρνούς απαιτεί από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να διατάξουν έρευνες σχετικά με την ύπαρξη λίστας με πλασματική καταγραφή σιτιζομένων στο ΚΥΤ Μόριας και να αναζητήσουν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης, όσο και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, που ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς:
τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Πριν την καταστροφή του καταυλισμού και του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, η καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/8/2020 έδειχνε ότι φιλοξενούνταν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο, ενώ η καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έδινε (στις 23/8/2020) 12.187 διαμένοντες.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, στις 30/9/20 διέμεναν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ 8.639 αιτούντες άσυλο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στις 4/10/20, στο νέο κέντρο του Καρά Τεπέ διαβιούσαν 8.529 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Μηταράκη στον Real FM (27 Σεπτεμβρίου 2020, στους Σ. Κοτρώτσο και Π. Αμυρά), περί τα 2.000 άτομα υπολογίζει ότι διέφυγαν από τη Λέσβο προς άγνωστη κατεύθυνση: «απ' ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, πέραν από αυτούς που έφυγαν ορθώς από τα νησιά, υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι» ήταν η ακριβής αναφορά του κ. Υπουργού. Να επισημάνουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσει κανείς τον έλεγχο των εγγράφων στο καράβι παράνομα σε τόσο μεγάλους αριθμούς, αφού το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος εκτελεί με αυστηρότητα τα σχετικά ελεγκτικά καθήκοντά του.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή του κ. Μηταράκη προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Η απουσία σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε μετά την καταστροφή. Είναι προφανές το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να απουσίαζαν και πριν - από λίγες μέρες έως πολλούς μήνες πριν - αλλά και το ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να μην είχαν καταμετρηθεί ποτέ από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.) που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε όλο αυτό το διάστημα όμως, εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!

Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με «σιτιζόμενους-φαντάσματα», πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται:

1) ο κ. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: α) Προτίθεται να διατάξει έρευνα σχετικά με την ύπαρξη λίστας με πλασματική καταγραφή σιτιζομένων στο ΚΥΤ Μόριας; β) Ποιες είναι οι ευθύνες των υπηρεσιών του υπουργείου του που ήταν αρμόδιες για τη λειτουργία του Κέντρου;

2) ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προτίθεται να διατάξει έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου από λανθασμένη καταμέτρηση φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ Μόριας;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής

Με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε το κείμενο του ΙΝΑΤ και μίλησε για νέα αξιακή αφετηρία με προοπτική διάρκειας
Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο

Αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητες βροχής
Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones δείχνουν πού χρειάζεται καθαρισμός
2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;

Σενάρια σύμπλευσης με φόντο τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Αλέξη Τσίπρα
ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής

Η Υποδιοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας ενημέρωσε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για ασφαλείς μετακινήσεις
Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τονίζει ότι η προστασία της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη και συνεκτική κοινωνία
Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό

Καταγγέλλει ευθύνες του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και του Δήμου για ελλιπή προληπτικά μέτρα
Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών
Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά

Το Λιμεναρχείο απευθύνει σύσταση προς τους ιδιοκτήτες σκαφών κάθε τύπου να μεριμνήσουν για την ασφαλή πρόσδεση και φύλαξή τους
Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά
ΧΩΡΙΑ

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή

Έκκληση Βάλεση για προσοχή στην κατανάλωση έως ότου γεμίσουν οι δεξαμενές
Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή