× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H ώρα των δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 10 το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

H ώρα των δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 10 το πρωί της Τρίτης θα συνεχιστεί η διαδικασία αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μετά την πρόταση της εισαγγελέως να δοθεί αναστολή σε όλους τους εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Οι δικαστές καλούνται πλέον, μετά την εισαγγελική πρόταση να μην οδηγηθεί στη φυλακή κανένας εκ των βασικών καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, να λάβουν την τελική απόφαση σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα μιας τόσο βαριάς από πολιτικής και θεσμικής πλευράς υπόθεσης, κλείνοντας την αυλαία της πολύκροτης δίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρόταση της εισαγγελέως της δίκης Αδαμαντίας Οικονόμου κατέτεινε, με επιχειρηματολογία που επικρίθηκε σφόδρα από την πολιτική αγωγή (συνήγοροι των θυμάτων), και όχι μόνον, στο να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες από την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α., αλλά και εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή και συνέργειες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε εγκλήματα, όπως η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε Αιγυπτίους ψαράδες και άλλα.

Η στήριξη της εισαγγελικής πρότασης σε επιχειρήματα όπως ότι δεν είναι ύποπτοι για τέλεση νέων αδικημάτων γιατί το κόμμα της Χ.Α. πλέον έχει διαλυθεί και τα γραφεία του έχουν κλείσει, προκάλεσε αντιδράσεις και σχολιάστηκε εντός και εκτός δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας, η οποία είχε προτείνει για την ενοχή των κατηγορουμένων πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (δεν ήταν, δηλαδή, εγκληματική οργάνωση ο ηγετικός πυρήνας της Χ.Α.), χθες κατά την αγόρευσή της για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών, πέρα από την ηγετική πολιτική ομάδα, Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς, αναστολή πρότεινε και για τους συνεργούς σε δολοφονίες και επιθέσεις που έχουν πλέον καταδίκες κάθειρξης άνω των δέκα χρόνων, όπως οι Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής και Ιωάννης Καζαντζόγλου, επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. με δράση σε περιοχές του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος ο οποίος κατά την εισαγγελέα πρέπει να εκτίσει τώρα την ποινή του είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, καταδικασμένος σε ισόβια και 14 χρόνια για τη δολοφονία Φύσσα. Αλλωστε, όπως είπε και η ίδια η εισαγγελέας, η νομοθεσία μας δεν επιτρέπει να δοθεί αναστολή όταν κάποιος έχει ισόβια.

Η μαζική υιοθέτηση από την εισαγγελέα των αιτημάτων να μην πάνε φυλακή τα καταδικασμένα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. για τα οποία η ίδια είχε προτείνει ποινές κάθειρξης 13 χρόνων, ως υπεύθυνα (διευθυντήριο) της εγκληματικής οργάνωσης, είναι κάτι που σπάνια συμβαίνει στα δικαστήρια ή μάλλον δεν έχει συμβεί έως σήμερα σε αποφάσεις για πάσης φύσεως εγκληματικές οργανώσεις.

Η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, στηρίχθηκε, όπως η ίδια ανέφερε, στην κρίση της ότι οι καταδικασθέντες τήρησαν από το 2013 μέχρι σήμερα τους περιοριστικούς όρους που τους επέβαλε η ελληνική Δικαιοσύνη, δεν έχουν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να θεωρηθούν ύποπτοι φυγής, έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα στο δικαστήριο και επιπλέον η Χ.Α. έχει διαλυθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν πλέον να διαπράξουν νέα εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βεβαίως, η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει ποτέ το δικαστήριο, αλλά οπωσδήποτε σε μια δίκη τόσο ιστορική και βαριά από κάθε άποψη η εισαγγελική πρόταση έχει τη σημασία της, καθώς προέρχεται από μια υψηλόβαθμη εισαγγελέα που έχει μετάσχει επί 5,5 χρόνια στην εκδίκαση της υπόθεσης. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι συνήγοροι της υπεράσπισης των καταδικασθέντων «πάτησαν» πάνω στην επιχειρηματολογία της εισαγγελέως και υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου τα αιτήματα των καταδικασθέντων, επιμένοντας να τους δοθεί αναστολή και να μην φυλακισθούν.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίζονται και σήμερα από το πρωί, ενώ είναι άγνωστο αν η τελική απόφαση του δικαστηρίου που θα σφραγίσει το μείζονος σημασίας πολιτικό και ποινικό εγχείρημα αντιμετώπισης της Χ.Α. θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο Τετάρτη.
Πάντως, μετά την εισαγγελική αγόρευση, η απόφαση των δικαστών αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς καλούνται να κλείσουν το κεφάλαιο της εκδίκασης των εγκλημάτων του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., αποδίδοντας δικαιοσύνη στα θύματα και αποκαθιστώντας τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση