× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H ώρα των δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 10 το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

H ώρα των δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 10 το πρωί της Τρίτης θα συνεχιστεί η διαδικασία αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μετά την πρόταση της εισαγγελέως να δοθεί αναστολή σε όλους τους εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δικαστές καλούνται πλέον, μετά την εισαγγελική πρόταση να μην οδηγηθεί στη φυλακή κανένας εκ των βασικών καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, να λάβουν την τελική απόφαση σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα μιας τόσο βαριάς από πολιτικής και θεσμικής πλευράς υπόθεσης, κλείνοντας την αυλαία της πολύκροτης δίκης.

Η πρόταση της εισαγγελέως της δίκης Αδαμαντίας Οικονόμου κατέτεινε, με επιχειρηματολογία που επικρίθηκε σφόδρα από την πολιτική αγωγή (συνήγοροι των θυμάτων), και όχι μόνον, στο να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες από την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α., αλλά και εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή και συνέργειες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε εγκλήματα, όπως η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε Αιγυπτίους ψαράδες και άλλα.

Η στήριξη της εισαγγελικής πρότασης σε επιχειρήματα όπως ότι δεν είναι ύποπτοι για τέλεση νέων αδικημάτων γιατί το κόμμα της Χ.Α. πλέον έχει διαλυθεί και τα γραφεία του έχουν κλείσει, προκάλεσε αντιδράσεις και σχολιάστηκε εντός και εκτός δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας, η οποία είχε προτείνει για την ενοχή των κατηγορουμένων πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (δεν ήταν, δηλαδή, εγκληματική οργάνωση ο ηγετικός πυρήνας της Χ.Α.), χθες κατά την αγόρευσή της για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών, πέρα από την ηγετική πολιτική ομάδα, Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς, αναστολή πρότεινε και για τους συνεργούς σε δολοφονίες και επιθέσεις που έχουν πλέον καταδίκες κάθειρξης άνω των δέκα χρόνων, όπως οι Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής και Ιωάννης Καζαντζόγλου, επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. με δράση σε περιοχές του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος ο οποίος κατά την εισαγγελέα πρέπει να εκτίσει τώρα την ποινή του είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, καταδικασμένος σε ισόβια και 14 χρόνια για τη δολοφονία Φύσσα. Αλλωστε, όπως είπε και η ίδια η εισαγγελέας, η νομοθεσία μας δεν επιτρέπει να δοθεί αναστολή όταν κάποιος έχει ισόβια.

Η μαζική υιοθέτηση από την εισαγγελέα των αιτημάτων να μην πάνε φυλακή τα καταδικασμένα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. για τα οποία η ίδια είχε προτείνει ποινές κάθειρξης 13 χρόνων, ως υπεύθυνα (διευθυντήριο) της εγκληματικής οργάνωσης, είναι κάτι που σπάνια συμβαίνει στα δικαστήρια ή μάλλον δεν έχει συμβεί έως σήμερα σε αποφάσεις για πάσης φύσεως εγκληματικές οργανώσεις.

Η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, στηρίχθηκε, όπως η ίδια ανέφερε, στην κρίση της ότι οι καταδικασθέντες τήρησαν από το 2013 μέχρι σήμερα τους περιοριστικούς όρους που τους επέβαλε η ελληνική Δικαιοσύνη, δεν έχουν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να θεωρηθούν ύποπτοι φυγής, έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα στο δικαστήριο και επιπλέον η Χ.Α. έχει διαλυθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν πλέον να διαπράξουν νέα εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βεβαίως, η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει ποτέ το δικαστήριο, αλλά οπωσδήποτε σε μια δίκη τόσο ιστορική και βαριά από κάθε άποψη η εισαγγελική πρόταση έχει τη σημασία της, καθώς προέρχεται από μια υψηλόβαθμη εισαγγελέα που έχει μετάσχει επί 5,5 χρόνια στην εκδίκαση της υπόθεσης. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι συνήγοροι της υπεράσπισης των καταδικασθέντων «πάτησαν» πάνω στην επιχειρηματολογία της εισαγγελέως και υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου τα αιτήματα των καταδικασθέντων, επιμένοντας να τους δοθεί αναστολή και να μην φυλακισθούν.

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίζονται και σήμερα από το πρωί, ενώ είναι άγνωστο αν η τελική απόφαση του δικαστηρίου που θα σφραγίσει το μείζονος σημασίας πολιτικό και ποινικό εγχείρημα αντιμετώπισης της Χ.Α. θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο Τετάρτη.
Πάντως, μετά την εισαγγελική αγόρευση, η απόφαση των δικαστών αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς καλούνται να κλείσουν το κεφάλαιο της εκδίκασης των εγκλημάτων του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., αποδίδοντας δικαιοσύνη στα θύματα και αποκαθιστώντας τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung