× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέντε οι μαθητές κρατούμενοι επί 4 μέρες στη ΓΑΔΑ

Κινητοποίηση σήμερα στα δικαστήρια στην Ευελπίδων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2020

Πέντε οι μαθητές κρατούμενοι επί 4 μέρες στη ΓΑΔΑ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων. Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης παρών είναι και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, που δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε το αυτονόητο, ότι τα 14χρονα παιδιά πρέπει να είναι στα σχολεία, στους καθηγητές τους και στις οικογένειές τους. Αν βρίσκονται στα δικαστήρια, αυτό είνια ευθύνη της Πολιτείας. Είμαστε περήφανοι που στην πόλη μας, υπάρχουν παιδιά τα οποία αγωνίζονται, μαθαίνουν να είναι ελέυθεροι άνθρωποι, να μην σκύβουν το κεφάλι κι εμείς σαν Δήμος, θα τα στηρίξουμε, γιατί έχουμε διαλέξει, από πολύ νωρίς, να είμαστε με τους Αγιάννηδες και όχι με τους Ιαβέρηδες».

Ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του δ.σ της ΟΛΜΕ δήλωσε ότι «η Ομοσπονδία πήρε απόφαση στήριξης αυτών των παιδιών. Καταγγέλλουμε για μία ακόμα φορά το όργιο τρομοκρατίας που εδώ και μέρες έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, πνίγοντας στα χημικά κάθε κινητοποίηση και συλλαμβάνοντας στο σωρό μαθητές που κινητοποιούνται. Δεν μπορεί 14 χρονα παιδιά να γίνονται στόχος τέτοιες τρομοκράτησης. Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε να πούμε ότι είναι αρκετά ελπιδοφόρο τα παιδιά να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και όχι να κάθονται σπίτι τους».Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε ψήφισμά της καταγγέλλει «την επιχείρηση εκφοβισμού, το όργιο τρομοκρατίας και την απόπειρα κατασυκοφάντησης του μαθητικού κινήματος που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με τις συλλήψεις μαθητών από το συλλαλητήριο της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου» απαιτώντας να απαλλαχθούν από όλες τις κατηγορίες και να αφεθούν ελέυθεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η Στέλλα Βαλαβάνη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Πειρφέρειας Αττικής τόνισε ότι «είμαστε εδώ για άλλη μια φορά να καταγγείλουμε την τρομοκρατία, την ωμή βία της κυβέρνησης. Μετά τους εισαγγελείς έξω από τα σχολέια, τους σωματικούς ελέγχους που έκαναν στους μαθητές, είχαμε τώρα τη σύλληψη των 5 μαθητών. Δηλώνουμε καθαρά ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι φοβάται τους μαθητές τη νέα γενιά. Απαιτούμε την απελευθέρωση των 5 μαθητών και δηλώνουμε κατηγορητματική ότι η τρομοκρατία δεν θα φοβίσει κανέναν γονιό, κανέναν εκπαιδευτικό, κανέναν μαθητή».

«Είμαι από το 23ο Γυμνάσιο, αντιπρόεδρος του 15μελους του σχολείου και ήρθα να στηρίξω τον συμμαθητή μου, που τον συνέλαβαν χωρίς λόγο και τον κρατάνε ακόμα από την Πέμπτη. Ήρθαμε να στηρίξουμε όλοι σαν μαθητές και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, μαζί με το ότι η τρομοκρατία στους μαθητές δεν θα περάσει. Τον κρατάνε 4 μέρες σε ένα δωμάτιο, χωρίς να μπορεί τους γονείς και τους φίλους του. Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο αυτό» δήλωσε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπή των Μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καταγγελίες

«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση στην ΓΑΔΑ από την προηγούμενη Πέμπτη, 5 μαθητών που συμμετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο . Οι 5 ανήλικοι μαθητές (ένας από 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, δύο από το ΕΠΑΛ Ιλίου, ένας από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο) κρατούνται επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες, χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους!» αναφέρει η καταγγελία της ομοσπονδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε αρχικά γνωστή η υπόθεση ενός 14χρονου μαθητή, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του σχολείου του, συνελήφθη, φορτώθηκε με κατηγορίες ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα και μέχρι τη Δευτέρα που αναμένεται να δικαστεί, παραμένει στη ΓΑΔΑ, έχοντας επαφή μόνο με τον δικηγόρο της οικογένειάς του. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει “κακουργηματική” πρόθεση.

»Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων.Επίσης προσθέτει πως «ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας τον κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανακοίνωση στήριξης στον 14χρονο Βαγγέλη εξέδωσε και ο δήμος Χαλανδρίου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει εκφράσει με το ψήφισμά του στις 9/10 την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, μακριά από απαράδεκτες τιμωρητικές λογικές αυταρχισμού, βίας και αυθαιρεσίας εναντίον ανήλικων μαθητών. Την Δευτέρα 19.10, και ώρα 11 π.μ. θα είμαστε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους συμμαθητές τού Βαγγέλη στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου καλείται να απολογηθεί ενώπιον τού ανακριτή για κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή ενός ανήλικου παιδιού. Ζητάμε την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.»

«Η κυβερνητική καταστολή έχει φτάσει στο επίπεδο να συλλαμβάνεται και να παραπέμπεται μαθητής 14 ετών για κακουργήματα» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου τοιυ ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης

Θετικό outlook από τη Moody’s και αναβάθμιση σε BBB+ από τη Scope
«Εθνική επιτυχία» οι νέες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας λέει ο Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πλαίσιο για την αλιεία

Οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ για την απόσυρση της βιντζότρατα
Νέο πλαίσιο για την αλιεία
ΕΛΛΑΔΑ

15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010

Στοιχεία Eurostat για το 2025 δείχνουν πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειωμένο κατά 22,3% και μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη
15 χρόνια μετά, τα ελληνικά εισοδήματα παραμένουν κάτω από το 2010
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και χώρους φιλοξενίας
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Έφυγε από τη ζωή στα 102 της χρόνια, λίγες ημέρες πριν από τα 103α γενέθλιά της
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου
ΕΛΛΑΔΑ

Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα

Θράσος Αβραάμ και Ανθή Παζιάνου σχολίασαν στον «αέρα» του ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM τις μετρήσεις μετά τη ΔΕΘ, τη συζήτηση για το επίδομα ανεργίας, την υπόθεση Μαζωνάκη και την αποφυλάκιση Κασιδιάρη λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
Η «άλλη» επικαιρότητα χωρίς φίλτρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο

Οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις του πλοίου στις 23 Σεπτεμβρίου και το τριήμερο 7–9 Οκτωβρίου
Το οχηματαγωγό «Τάλως» επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο και αστυνομικό μετά από συμπλοκή στο ΑΤ Αρκαλοχωρίου

Μια παράνομη στάθμευση οδήγησε σε ένταση, αλληλομηνύσεις και τραυματισμούς
Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο και αστυνομικό μετά από συμπλοκή στο ΑΤ Αρκαλοχωρίου