× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να οδηγηθεί στη φυλακή μόνο ο Ρουπακιάς πρότεινε η εισαγγελέας

Αναστολή και στον Λαγό που δεν τη ζήτησε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2020

Να οδηγηθεί στη φυλακή μόνο ο Ρουπακιάς πρότεινε η εισαγγελέας

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, ζήτησε να αφεθούν μέχρι την έφεση, οι καταδικασθέντες της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

«Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Οικονόμου.

Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων (πλην του Ρουπακιά και όσων καταδικάστηκαν για πλημμελήματα) πρότεινε η εισαγγελέας.

Να οδηγηθεί στη φυλακή μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς πρότεινε η εισαγγελέας.

 Για την αναστολή των υπόλοιπων επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι  είναι γνωστή η διαμονή τους, τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, οι περισσότεροι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα.

 Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ποιοι κατηγορούμενοι είναι παρόντες στη δικαστική αίθουσα.

 Συνεχής ενημέρωση από το Εφετείο.

11:46

Αναστολή και στον Λαγό που δεν τη ζήτησε

«Περαιτέρω, δεν είναι ύποπτοι φυγής. Αν ήταν, το διάστημα που ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είχαν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε προπαρασκευαστικές πράξεις και να πραγματοποιήσουν τη φυγή τους. Παρά ταύτα εμφανίστηκαν άπαντες στην απολογία τους και κατά το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και πρώην βουλευτές, όπως Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Ματθαιόπουλος», επιχειρηματολόγησε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Λαγός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να ζητήσει αναστολή αλλά για να ζητήσει εξαίρεση του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελικής έδρας, ενώ μέσω του συνηγόρου του δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει αναστολή.

11:38

Διακοπή μισής ώρας

Μετά την εισαγγελική πρόταση οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν μισάωρη διακοπή για να προετοιμάσουν τις τοποθετήσεις τους.

 

11:32

Εισαγγελέας: Αναστολή για όλους, πλην Ρουπακιά

Την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων (πλην του Ρουπακιά) πρότεινε η εισαγγελέας.

Η Αδαμαντία Οικονόμου ειχειρηματολόγησε λέγοντας ότι είναι γνωστή η διαμονή τους, τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, οι περισσότεροι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα.

11:23

Έναρξη για την αγόρευση της εισαγγελέως.

11:13

Περισσότεροι από σαράντα συνήγοροι στα έδρανα της υπεράσπισης.

11:11

Ανέβηκε η έδρα, αρχίζει η συνεδρίαση

Με την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ξεκινάει η 463 συνεδρίαση του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

11:08

Ποιοι κατηγορούμενοι είναι παρόντες

Αν. Μιχάλαρος, Ι. Αγγος, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης, Ελπ. Καλαρίτης (συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

 Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος (απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

 Χρ. Χατζηδάκης (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

 Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος. Ν. Παπαβασιλείου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

10:51

Οι προτάσεις της εισαγγελέως μέχρι στιγμής

Στις 18.12.2019 η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  της Χρυσής Αυγής το 2012 και χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τις δεκάδες υποθέσεις που εξετάστηκαν. Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πρότεινε την ενοχή μόνο του Ρουπακιά και την αθώωση του τάγματος Εφόδου της Νίκαιας. Πρότεινε, επίσης, τη μετατροπή της κατηγορίας σε ευμενέστερη τόσο για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (πρόκληση βαριάς σκοπούμενης βλάβης από κοινού αντί για απόπειρα ανθρωποκτονίας) όσο και για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης αντί για απόπειρα ανθρωποκτονίας)

Μετά την καταδικαστική απόφαση η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής «από τη στιγμή που το δικαστήριό σας δέχτηκε ότι έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα». Πρότεινε επίσης να αναγνωριστεί η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη (και όχι για διεύθυνση) σε εγκληματική οργάνωση και δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (Ελένη Ζαρούλια, Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας, Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης). Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε σε κανέναν κατηγορούμενο.

Στην επόμενη συνεδρίαση απολογήθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης λέγοντας: «Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Άφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με τον γνώμονα του Δικαίου, και θέλω να τονίσω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να τη σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο».

Στις 13.10.2020 πρότεινε κάθειρξη 13 ετών για διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης. «Δηλαδή ποια ποινή θα πρότεινε η κυρία εισαγγελέας αν δεν πίστευε ότι ήταν αθώοι;», αναρωτήθηκε ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ ο συνήγορος του Νίκο Μιχαλολιάκου δήλωσε:  «Η κυρία εισαγγελέας ήτο, σε εισαγωγικά, γενναιόδωρη με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την οικογένειά του γιατί ήταν αναντίστοιχη με τη λογική, τη δικαστηριακή πρακτική, να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος είναι αθώος και παρά ταύτα να προτείνει την οροφή της ποινής. Ή η κυρία εισαγγελέας δεν εμμένει πλέον στη γνώμη της περί αθωότητας των χρυσαυγιτών ή επικράτησαν στη συνείδησή της οι κραυγές».

10:49

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά και όχι μόνο κατασκευή δρόμων»

Προτάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το Γιάννη Σπιλάνη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ντιέγκο Μαραντόνα
ΕΛΛΑΔΑ

2.152 νέα κρούσματα και 87 νεκροί

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρνητική στον κορονοϊό η Χριστιάνα Καλογήρου

Παραμένει στο σπίτι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ
ΕΛΛΑΔΑ

«Η αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωση μου»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τον σάλο που προκλήθηκε
ΕΛΛΑΔΑ

«Αορίστου όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ»

Εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη διάθεση του συστήματος Υγείας

Με επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσοχή! Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αναβολή του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το 2021»

Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ζητά με επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αποφάσεις και σχεδιασμός δράσεων για την αντιμετώπιση των έντονων φαινομένων εν’ όψει του χειμώνα
ΕΛΛΑΔΑ

«Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς»

Απίστευτος ισχυρισμός του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη
ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση τα Χριστούγεννα

Προς παράταση του λοκντάουν...