× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με επιτυχία των σεμινάριο των εκπαιδευτικών

«Η πρόκληση των καταστροφών και ο ρόλος της εκπαίδευσης»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2020

Με επιτυχία των σεμινάριο των εκπαιδευτικών
' χρόνος ανάγνωσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχολείων με θέμα «Η πρόκληση των καταστροφών και ο ρόλος της εκπαίδευσης» την Τρίτη με αφορμή τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές.

Η Webinar οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη με τη στήριξη των Περιφερειακών Διεύθυνσεων Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Τ. Θεοφανέλλης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Κ. Στρατάκη και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Ε. Καρτσωνάκης.

Το πρώτο μέρος του Webinar ήταν αφιερωμένο στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως πεδία έρευνας και εκπαίδευσης για τους Φυσικούς Κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς,  Υπεύθυνος Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναφέρθηκε στην πρόκληση των καταστροφών στις σύγχρονες κοινωνίες όπως τις φυσικογενείς καταστροφές, την κλιματική αλλαγή αλλά και την φτώχια, τη μετανάστευση και τον πόλεμο.  Μέσα από αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα παρουσίασε τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και αλλά και τις αιτίες των καταστροφών που βιώνουμε σήμερα. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σχέση των καταστροφών με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα καθώς ειδικότερα αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και το Σχολικό Δίκτυο για τα Γεωπάρκα και την Γεωποικιλότητα του ΚΠΕ Ανωγείων.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην ομιλία του αναφέρθηκε στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν τη μνήμη των φυσικών καταστροφών για την εκπαίδευση της κοινωνία και των νέων για την αντιμετώπισή τους. Μέσα από αναλυτικά παραδείγματα από Γεωπάρκα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο παρουσίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικών καταστροφών και τρόπους αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα φυσικών καταστροφών στο Γεωπάρκο Λέσβου και τόνισε τη σημασία της έρευνας και της εκπαίδευσης για την αντιμετώπισή τους.

Ακολούθησε ομιλία της Δρ. Κατερίνας Βορεάδου, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης  για την ενημέρωση, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ερευνητικά προγράμματα και τις μεγάλες υποδομές του Μουσείου για την εκπαίδευση των μαθητών και του τοπικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνα, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κατά της οποίας αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις δράσεις που έχουν δημιουργηθεί από το Μουσείο με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο Γεωπάρκο Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών