× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης για την αποκάλυψη της σχέσης Μητσοτάκη ‑ Φρουζή

Αθώα και η συνάδελφος του Μυτιληνιού δημοσιογράφου για το ρεπορτάζ, Αντιγόνη Μιχοπούλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2020

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης για την αποκάλυψη της σχέσης Μητσοτάκη ‑ Φρουζή

Ομόφωνα αθώους έκρινε το δικαστήριο τον Κώστα Βαξεβάνη και την Αντιγόνη Μιχοπούλου σε μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον τους ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής και αφορούσε την αποκάλυψη του Documento με τα περίφημα emails Φρουζή - Μητσοτάκη.

 Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Χριστόφορο Λινό μετά από δυο δικασίμους έκρινε πως τόσο για τον εκδότη της εφημερίδας Docmento όσο και τη δημοσιογράφο που υπέγραφαν μαζί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με το οποίο αποδείχθηκε η πολυετής σχέση του Φρουζή με τον Μητσοτάκη δεν μπορεί να καταλογιστεί το αδίκημα της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς δεν αποδείχτηκε.

Θυμίζουμε ότι ο Mr Novartis είχε μηνύσει το Documento και συγκεκριμένα τον εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη και τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Μιχοπούλου για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχτηκε αφενός ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και αφετέρου πως υπήρχε τεράστιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων τόσο για το περιεχόμενό τους όσο φυσικά και για τα δημόσια πρόσωπα που την αντάλλασσαν.

 

Δεν επρόκειτο για μια απλή αλληλογραφία αλλά για mails τα οποία αποδείκνυαν τη στενή σχέση χρόνων που διατηρούσε ο Φρουζής με την οικογένεια Μητσοτάκη.

 

Το άλλοτε «μεγάλο κεφάλι» της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για το σκάνδαλο Novartis, αποκαλούσε «φίλο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ από την απάντηση του προέδρου της ΝΔ και το ύφος αυτής φαινόταν επίσης μια φιλική διάθεση πίσω από την οποία διαφαινόταν βαθύτερη σχέση.

 

Το περιεχόμενο ενός από τα mails ήταν και το περίφημο δείπνο που διοργάνωσε ο Φρουζής στο σπίτι του προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη δείπνο («Kyriakos Mitsotakis Dinner») με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών φαρμακευτικών και όχι μόνο εταιρειών.

 

Σχολιάζοντας την πανηγυρική αθώωση των δυο δημοσιογράφων ο συνήγορος υπεράσπισής τους και της εφημερίδας Documento, Γιάννης Απατσίδης σχολίασε μέσω twitter: «Αθώοι οι δημοσιογράφοι Βαξεβάνης, Μιχοπούλου. Το δικαστήριο υπό την προεδρία του προέδρου Χριστόφορου Λινού έδωσε πνοή στην αδέσμευτη δημοσιογραφία».

 

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο γνωστός δικηγόρος κατέδειξε ότι δεν στοιχειοθετείται επ ουδενί η κατηγορία σε βάρος των Βαξεβάνη και Μιχοπούλου κάνοντας ταυτόχρονα μακροσκελή και εμπεριστατωμένη νομική αναφορά.

 

Όπως τόνισε, δεν αποδεικνύεται με κανένα τρόπο ότι είχαν πρόσβαση και ότι επενέβησαν σε προσωπικό αρχείο και στοιχεία του μηνυτή. Αντιθέτως, έπραξαν το δημοσιογραφικό τους χρέος δημοσιοποιώντας τα emails που έφερναν στο φως σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα. Στάθηκε και αυτός στο δημόσιο των εμπλεκόμενων προσώπων (Φρουζής - Μητσοτάκης) προτάσσοντας πως επρόκειτο ξεκάθαρα για ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

«Αν δεν είχε να κρύψει κάτι ο κ. Φρουζής τότε θα ήταν και περήφανος που δημοποιοίθηκαν emails του προς τον νυν πρωθυπουργό στα οποία φαινόταν η σχέση τους. Αλλά μάλλον ήταν κάτι που έπρεπε να μείνει κρυφό γιατί αποδύκνειαν σχέσεις που έπρεπε να διερευνηθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Απατσίδης.

 

Έκανε δε αναφορά και στην αμετάκλητη απόφαση των αμερικανικών αρχών, τον περιβόητο δηλαδή εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis, ύψους 310 εκατομμυρίων δολαρίων, για αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα την περίοδο 2012-15. Κατέδειξε μάλιστα τον Φρουζή ως ένα από τα στελέχη του ελληνικού τμήματος της εταιρείας με εμπλοκή ως προς τα καυτά συμπέρασματα.

 

Ακόμη, ανέφερε ότι προ τη δημοσίευση των mails είχε έρθει στο φως το ηλεκτρονικό ημερολόγιο του Φρουζή, για το οποίο δεν έκανε κάποια νομική ενέργεια κατά της δημοσιοποίησής του.

Τι είχε ισχυριστεί ο Φρουζής

Ο Φρουζής κατά την κατάθεσή του είχε προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο ότι δεν διέθετε και δεν διαθέτει φιλική σχέση με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας παραδεχτεί βέβαια τόσο την αποστολή όσο και το περιεχόμενο των mails που αντάλλαξε με τον πρόεδρο της ΝΔ τα οποία. αποκάλυψε το Documento τον Ιούλιο του 2018.

 

Όπως είπε ο διωκόμενος σήμερα Φρουζής, το μόνο που έκανε ήταν να κανονίσει ένα «φαγητό» στο σπίτι του στο οποίο συμμετείχε εκτός των «σοβαρών επιχειρηματιών» που ανήκαν στον… κύκλο του και ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πορεία της δίκης ομολόγησε ότι έγινε και προς υποστήριξη της βουλευτικής υποψηφιότητας του Μητσοτάκη στις Εθνικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

 

Βαξεβάνης: Καθήκον μου να ενημερώνω το λαό - υπέρτατο αγαθό το δημόσιο συμφέρον

Την υποχρέωσή του ως δημοσιογράφου να ενημερώσει το λαό για όλα όσα διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, στην πλάτη των πολιτών και σε σκοτεινά δωμάτια προέταξε κατά την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης.

 

Ο εκδότης του Documento τόνισε μεταξύ άλλων πως το διακύβευμα της δίκης αυτής είναι να αποφανθεί το δικαστήριο αν ο έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει αυτά που γίνονται πίσω από την πλάτη του.

 

«Το δημόσιο συμφέρον αποτελεί υπέρτατο αγαθό. Ο δημοσιογράφος που λαμβάνει γνώση τέτοιων στοιχείων έχει την υποχρέωση να τα δημοσιοποιεί», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Βαξεβάνης ο οποίος υπεραμύνθηκε τη δημοσίευση των emails μεταξύ Φρουζή και Μητσοτάκη.

Μάλιστα, θύμισε στο Δικαστήριο την αποκάλυψή της Λίστας Λαγκάρντ, με την οποία αποκαλύφτηκαν τα τραπεζικά στοιχεία περισσότερων από 2100 ατόμων. Όπως είπε, αθωώθηκε πανηγυρικά για την αποκάλυψή του αυτή ενώ βραβεύτηκε και δυο φορές.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο δημοσιογράφος, με τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία προέκυψε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό όταν ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζε τον Κ. Φρουζή. «Όταν υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ένας πολιτικός ψεύδεται τότε τα δημοσιοποιείς», είπε επικαλούμενος το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό και δημόσιο ενδιαφέρον. «Μία καταδίκη σήμερα θα είναι καταδίκη της δημοσιογραφίας και του ρόλου της».

Αφού ξεδίπλωσε εν συντομία το σκάνδαλο Novartis και πώς αυτό έσκασε στην Ελλάδα, ο Κ. Βαξεβάνης, έγινε πιο συγκεκριμένος ως προς την υπόθεση που εξέταζε το δικαστήριο. «Πρόκειται για δυο δημόσια πρόσωπα το ένα εκ των οποίων, ο Μητσοτάκης δηλαδή, είπε ψέματα στους πολίτες. Αυτό έπρεπε να το αποκαλύψω στον ελληνικό λαό και το έκανα», δήλωσε προσθέτοντας πως «Πρέπει να ξέρουμε τις σχέσεις ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος. Πρέπει να είναι γνωστές αλλιώς είναι εκ του πονηρού η απόκρυψη αυτή».

Ο εκδότης του Documento ανέφερε ακόμη ότι δεν επρόκειτο ούτε για προσωπικά mails Φρουζή ούτε για προσωπικό περιεχόμενο. Και αυτό διότι από το περιεχόμενό τους αποδείχθηκε ένα προωθητικό δείπνο που διοργάνωσε ο Φρουζής προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτή τότε της ΝΔ που κυνηγούσε την προεδρία του κόμματος.

Στο δείπνο συμμετείχαν μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών καθώς και τραπεζικά για να εκφράσουν την πλήρη στήριξη στον Μητσοτάκη. «Με ποιον άλλον τρόπο πρακτικά να εκφράσουν τη στήριξη; Το δείπνο ξεφεύγει του βαθμού της κοινωνικής εκδήλωσης.», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Ο Κ. Βαξεβάνης απαντώντας στο ερώτημα πώς έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων τα emails Φρουζή - Μητσοτάκη, κατέθεσε ότι όλα βρίσκονταν σε φάκελο με διάφορα έγγραφα που έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας. Αφού διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκε ότι το περιεχόμενό τους ήταν αληθές, η εφημερίδα προχώρησε στην αποκάλυψη.

 

Μιχοπούλου: Ήταν χρέος μας να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία

Δημοσιογραφικό χρέος ήταν η αποκάλυψη των emails και τo περιεχόμενό τους σύμφωνα με όσα κατέθεσε και η Αντιγόνη Μιχοπούλου. Η δημοσιογράφος του Documento τόνισε πως υπήρξε ξεσκαρτάρισμα για το ποια στοιχεία είχαν δημοσιογραφικό και δημόσιο ενδιαφέρον και ποια όχι.

 

Αφού διασταυρώθηκαν δημοσιοποιήθηκαν καθώς ήταν κάτι που έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες. «Ήμασταν σίγουροι ότι ίσχυαν. Και τα δημοσιεύσατε. Αφορούσαν τη σχέση του νυν πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Φρουζή της Νοβάρτις. Την περίοδο μάλιστα (σ.σ της αποκάλυψης της εφημερίδας), που ο Μητσοτάκης μιλούσε για σκευωρία Novartis και έλεγε ότι δεν γνώριζε τον Φρουζή. Τα emails απέδειξαν ότι έλεγε ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το δικαίωμα του δημοσιογράφου και του ρόλου του να δημοσιοποιεί κάθε στοιχείο προς όφελός της κοινωνίας, υπεραμύνθηκε και ο μάρτυρας υπεράσπισης, δημοσιογράφος και νομικός, Τζώρτζης Ρούσσος. Μεταξύ άλλων ανέφερε και το τί γινόταν την περίοδο της αποκάλυψης αλλά και την εποχή που παρατέθηκε το περίφημο δείπνο προς τιμήν Μητσοτάκη.

 

«Η τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία του Documento, και των Βαξεβάνη - Μιχοπούλου κατέδειξαν το μέγεθος τους ψεύδους του Μητσοτάκη ότι δεν είχε καμία φιλική σχέση και δεν γνώριζε τον Φρουζή», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας στο ότι η κοινωνία έπρεπε να μάθει για την εν λόγω σχέση εν μέσω κιόλας του σκανδάλου της Novartis.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Σήμερα στην Λέρο και την Κω και σε λίγους μήνες στη Χίο και τη Λέσβο»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εγκαινίασε τις νέες κλειστές ελεγχόμενες Δομές σε Λέρο και Κω
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σταθερή μείωση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα

Η πορεία των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου στην Ε.Ε.
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την «Black Friday»

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δημιούργησαν τον εμπορικό θεσμό για να αυξήσουν τα κέρδη τους υποστηρίζει το σωματείο
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονική αυτοαπογραφή έως 13 Δεκεμβρίου

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωση παράταση της περιόδου αυτοαπογραφής που έληγε σήμερα 26 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας κάνουμε τον κόσμο πορτοκαλί!

Η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού. Η Λέσβος μεταξύ των περιοχών που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εκδικάστηκαν τα Ασφαλιστικά Μέτρα για την κεραία στο Βουναράκι

Αντιπροσωπεία των κατοίκων της περιοχής και η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα ανέβηκαν το πρωί στο Δικαστήριο της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί επίσημη Δοξολογία στον Άγιο Θεράποντα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο Καρά Τεπές ετοιμάζεται για να υποδεχτεί τον Πάπα

Αυτοψία του «Ν» στον καταυλισμό που θα αποτελέσει την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κοινωνικό Κομμωτήριο... ξανά

Με την ευγενική χορηγία του Σωματείου Κομμωτών και του ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Στο σκαμνί επειδή καθάρισε τις ακτές!

Αθωώθηκε χθες ο πρώην αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας από την κατηγορία ότι... παράνομα καθάρισε τις ακτές από σωσίβια και βάρκες - προϊόντα της προσφυγικής κρίσης!
ΥΓΕΙΑ

Λιγότερα κρούσματα στα σχολεία της Λέσβου

Τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Οι νέοι δικηγόροι επιβιώνουν με δυσκολία»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλούδης μιλά για τις εκλογές της Κυριακής, τα προβλήματα του κλάδου και των δικηγόρων του νησιού
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ