× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα πουλιά συνδέουν τον κόσμο μας!»

Παγκόσμια ημέρα μεταναστευτικών πουλιών και εξορμήσεις του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το σαββατοκύριακο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2020

«Τα πουλιά συνδέουν τον κόσμο μας!»
' χρόνος ανάγνωσης

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής σας προσκαλούν στις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών που διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, στο μεγαλύτερο υγρότοπο του νησιού, την Αλυκή Καλλονής. 

Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του ΚΠΕΝ (τηλεσκόπια, κιάλια) σε μικρές ομάδες επισκεπτών που θα προσέρχονται σε καθορισμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης (διάρκειας 45’) μετά από δήλωση συμμετοχής και προ συνεννόηση (λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον Covid-19). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:30-12:30 και 16:00-18:00 και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:30-12:30. Τις πρωινές ώρες η παρατήρηση θα γίνεται από το χωματόδρομο στη δυτική πλευρά της αλυκής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) και τις απογευματινές από το δρόμο στην ανατολική πλευρά της (προς Χωνί). 

Τα πουλιά υπάρχουν παντού γύρω μας: σε μεγαλουπόλεις και στην εξοχή, σε πάρκα και αυλές, σε δάση και βουνά, σε υγροτόπους και ακτές. Συνδέουν όλα αυτά τα ενδιαιτήματα μεταξύ τους και τα συνδέουν και με εμάς, θυμίζοντάς μας την άρρηκτη σύνδεση που έχουμε με τον πλανήτη, του κύκλους της φύσης, και την άγρια ζωή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών επιλέχτηκε ώστε να τονίσει τις συνδέσεις αυτές και τη σημασία της διατήρησης και αποκατάστασης της οικολογικής συνδεσιμότητας και της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων που υποστηρίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά και είναι ουσιώδη για την επιβίωση και καλή κατάσταση των πληθυσμών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών πουλιών γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο: το Μάιο και Οκτώβριο όταν τα πουλιά σε όλες τις ηπείρους πραγματοποιούν την Ανοιξιάτικη και Φθινοπωρινή μετανάστευσή τους.

Περίπου 1.800 από τα 11.000 είδη πουλιών που υπάρχουν στον κόσμο μεταναστεύουν, κάποια καλύπτοντας τεράστιες αποστάσεις. Τα μεταναστευτικά πουλιά βασίζονται σε ένα δίκτυο περιοχών που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα κατά μήκος των διαδρομών που ακολουθούν για να ζευγαρώσουν, τραφούν, ξεκουραστούν και να ξεχειμωνιάσουν, και, με τις συνθήκες αυτές, διεθνής δράση είναι αναγκαία για την προστασία τους.

Η καμπάνια αυτή οργανώνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών, στα πλαίσια εφαρμογής των διεθνών Συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών: τη Συνθήκη για την Προστασία των Μεταναστευτικών Πουλιών και την Αφρο-ευρωπαική Συμφωνία των Μεταναστετικών Υδρόβιων Πουλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Εκατοντάδες εκδηλώσεις και διαδικτυακές δια δράσεις αναμένεται να λάβουν χώρα σε πολλές χώρες με εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, πάρκα, ζωολογικούς κήπους, καταφύγια άγριας ζωής, υγροτόπους, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εξόρμηση και τη δήλωση συμμετοχής σας σε ομάδα επισκεπτών επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22510-47033, 6972-809610 και 22530-28091. Η εξόρμηση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες και η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών