× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Λήμνο η Μαρία Κομνηνάκα

Η Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ περιόδευσε στο νησί επί τρεις ημέρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/10/2020

Στη Λήμνο η Μαρία Κομνηνάκα

Στη Λήμνο περιόδευσε η βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, από την Παρασκευή (2/10) έως την Κυριακή (4/10), πραγματοποιώντας μια σειρά από επισκέψεις και συναντήσεις, όπου συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι, αλλά και εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου η κ. Κομνηνάκα συμμετείχε σε ανοιχτή σύσκεψη για την υγεία, που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ στον Κάσπακα. Εκεί, πρόβαλε τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων που οδήγησαν στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας σε βάρος της ζωής και του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών, αλλά και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά η ίδια συνέβαλε στην εξάπλωσή του, θυσιάζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προς όφελος των κερδών των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών και των tour operators. Και ενώ συνεχίζει να αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, χτύπησε με τα ΜΑΤ τους υγειονομικούς που κινητοποιούνται ζητώντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, αίτημα που συμβαδίζει με τις ίδιες τις ανάγκες για μόνιμη στελέχωση όλων των δομών υγείας.

«Θύμα αυτών των ανθυγιεινών πολιτικών», όπως είπε, «είναι και το νοσοκομείο της Λήμνου, με τη χρόνια υποστελέχωση σε μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, με τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, χωρίς την ύπαρξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, με πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ ανεπαρκή». Στη συνέχεια, παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για ένα δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας, προτάσεις που είναι άμεσες και ρεαλιστικές και μπορούν να διεκδικηθούν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τους αγώνες τους. Ακολούθησε συζήτηση από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, είχε συνάντηση το πρωί με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου. Οι συνδικαλιστές ανέφεραν τα σοβαρά προβλήματα του μειωμένου προσωπικού του Δήμου Λήμνου που είναι μακριά από τις ανάγκες των υπηρεσιών που χρειάζονται οι κάτοικοι του νησιού. Επίσης ανέφεραν τον γερασμένο και υποσυντηρημένο στόλο των μηχανημάτων του Δήμου, καθώς και την ανάγκη ανέγερσης νέου κτηρίου που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Τέλος ανέφεραν ότι ζωτικές υπηρεσίες του Δήμου παραχωρούνται στους ιδιώτες, όπως είναι η ανακύκλωση, ο ΧΥΤΑ, ο βιολογικός καθαρισμός και η καταγραφή των υδρομετρητών, σε βάρος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και της τσέπης των δημοτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα παραπάνω ζητήματα και προβλήματα οφείλονται στη διαχρονική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, αλλά και στις δημοτικές αρχές και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που δεν διεκδικούν αύξηση των κονδυλίων και μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου και ότι θα στηρίξει τα αιτήματα του Συλλόγου τους και μέσα στη βουλή.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου. Στη συνάντηση εκδηλώθηκε η ανησυχία των εποχικά εργαζομένων για το εάν θα πάρουν επίδομα ανεργίας και πόσο θα είναι αυτό, για το χρονικό διάστημα που δεν εργάζονται και κατά πόσο και με τι όρους θα έχουν δουλειά και την ερχόμενη χρονιά συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου και ιδίως οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου PORTO MYRINA PALACE που περνάει σε άλλη εταιρεία.

Η κ. Κομνηνάκα τόνισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τη θεσμοθέτηση μέτρων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και να δοθεί αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους του κλάδου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης ανέφερε ότι το ΚΚΕ έφερε με επίκαιρη ερώτηση στη βουλή το θέμα της υποστελέχωσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, γεγονός που αφήνει απροστάτευτους και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα, η βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, περιόδευσε στην αγορά της Μύρινας, όπου διακινήθηκε η Ανακοίνωση Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις τρέχουσες εξελίξεις, και συζήτησε με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους για τα ζητήματα και τα προβλήματα που τους αφορούν.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου. Τέθηκαν και πάλι τα ζητήματα της σοβαρής υποστελέχωσης του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, από τις 40 θέσεις που προβλέπει ο κουτσουρεμένος από τα μνημόνια οργανισμός του νοσοκομείου, είναι καλυμμένες οι 18, ενώ υπάρχουν και 7 επικουρικοί ιατροί. Στις βασικές ειδικότητες του παθολόγου, του χειρουργού, του αναισθησιολόγου (και αυτός είναι υπό μετάθεση), του καρδιολόγου, του νεφρολόγου, υπάρχει μόνο ένας, ενώ παραμένει χρόνια ακάλυπτη η θέση του ογκολόγου. Υπάρχει μερική ιδιωτικοποίηση ως προς το ιατρικό προσωπικό, αφού προσλαμβάνονται ιδιώτες ιατροί. Ανέφερε το ζήτημα της παροχής οικονομικών κινήτρων για τα νησιά ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιατρούς να υπηρετούν στα νοσοκομεία των νησιών. Τέλος, ανέφερε ότι έχει παγώσει από την Περιφέρεια το πρόγραμμα για την επισκευή του παλιού κτηρίου του νοσοκομείου, ώστε να στεγάσει την ψυχιατρική κλινική.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι για τα ζητήματα του νοσοκομείου Λήμνου, αλλά και των άλλων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  το ΚΚΕ έχει καταθέσει από το προηγούμενο έτος 3 ερωτήσεις και 5 αναφορές χωρίς να έχει πάρει απάντηση σε καμιά! Αυτό είναι ένα δείγμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τα προβλήματα του νοσοκομείου σ’ ένα ακριτικό νησί με αυξημένες ανάγκες όπως είναι αυτό της Λήμνου. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα αιτήματα των υγειονομικών και των κατοίκων του νησιού για νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετείχε ακόμα και μίλησε σε ανοιχτή σύσκεψη στο Γυμνάσιο της Μύρινας, που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, με θέμα την κατάσταση στην παιδεία και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ξεκινώντας από το κτιριακό πρόβλημα του Γυμνασίου Μύρινας, είπε ότι το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη βουλή με αναφορά των συλλόγων των γονέων και των καθηγητών. Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων (Παιδείας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Υποδομών), δεν είναι ξεκάθαρες και μεταθέτουν το πρόβλημα από τον ένα στον άλλο. Παράλληλα, είπε, το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για τη λύση του προβλήματος.

Συνεχίζοντας και με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις και την κατασυκοφάντησή τους από την κυβέρνηση, αλλά και τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ και μια σειρά δημάρχους σε όλη τη χώρα, είπε ότι τα σχολεία τα κλείνει η κυβέρνηση, γιατί:

1.  Δεν έχει στείλει τους απαιτούμενους καθηγητές για την ομαλή λειτουργία τους κι ας προσπαθεί να πείσει ότι «όλα πάνε καλά», όπως έκαναν άλλωστε και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, κρύβοντας κάτω από το χαλί τα μεγάλα και διαχρονικά κενά.

2. Έκλεισε η τρίτη βδομάδα, και στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων υπάρχει μία καθαρίστρια, που μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δουλεύει τρεις ώρες επειδή έχει προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης.

3.  Αναγκάζει τα παιδιά να διεκδικήσουν αυτό που η ίδια τους παρουσίαζε το Μάρτη σαν το ευαγγέλιο της σωτηρίας από την εξάπλωση του κορονοϊού: 15άρια τμήματα! Κι επειδή πολλοί καλοθελητές λένε και ξαναλένε «πώς είναι δυνατόν να γίνουν όλα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη;», οι μαθητές θυμίζουν ότι αυτά που ζητούν τώρα, τα ζητούσαν εδώ και 6 ολόκληρους μήνες!

4. Κλείνει πλέον η τρίτη βδομάδα και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, για νέες αίθουσες κ.λπ. Και την ίδια ώρα που το λένε αυτό, δίνουν 2 εκατομμύρια στα κανάλια για ...εκστρατεία κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού! Δίνει 4 δισ. ευρώ για να αγοράσει 18 μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» 4ης γενιάς. Ο ορισμός της υποκρισίας και της γελοιότητας. Την ίδια στιγμή, σκορπάει δεξιά κι αριστερά εκατομμύρια επί εκατομμυρίων μέσω φοροαπαλλαγών για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και δίνει 600 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου για την ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων κ.α.

5. Εκτός όλων αυτών, υπάρχει ήδη εμπειρία που αποδεικνύει ποιος θέλει κλειστά τα σχολεία. Η κυβέρνηση συνειδητά κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια. Εδώ και βδομάδες οι φοιτητές παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις και διεκδικούν το άνοιγμα των σχολών τους με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, το σχολείο των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών, που απαντά θετικά στο ερώτημα αν όλοι μπορούν να μάθουν. Γιατί, δεν διαχωρίζει τους μαθητές. Γιατί, βασίζεται στα πορίσματα των επιστημών, αξιοποιεί τη σοσιαλιστική εκπαιδευτική πείρα και τις κατακτήσεις της.

«Αφετηρία της επεξεργασίας και της πρότασής μας για το περιεχόμενο του σχολείου», είπε, «είναι ο προσδιορισμός του σκοπού της μόρφωσης και της αγωγής. Με λίγα λόγια, η απάντηση στο ερώτημα τι άνθρωπο θέλει να διαμορφώσει η κοινωνία. Η σημερινή κοινωνία, που αποθεώνει τον ατομισμό, στηρίζει και στηρίζεται στο κέρδος, δεν έχει συμφέρον να ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο όλων των μαθητών, γι' αυτό και έχει διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές διαδρομές, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους μαθητές. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, το σχολείο για το οποίο μιλάμε σήμερα, αυτό το οποίο όχι μόνο οραματιζόμαστε, αλλά παλεύουμε για τη διαμόρφωση των όρων δημιουργίας του, είναι ένα σχολείο που θα δουλεύει για την όσο το δυνατόν αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων όλων των μαθητών».

Ακολούθησε συζήτηση από εκπαιδευτικούς και γονείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η βουλευτής του ΚΚΕ μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, περιόδευσε στο χωριό Ατσική της Λήμνου, όπου συναντήθηκε με αγροτοκτηνοτρόφους και της περιοχής και με εργαζόμενους σε γραφεία γεωτεχνικών μελετών της Λήμνου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων που παράγουν και τους κάθε είδους φόρους που επιβαρύνονται, οδηγούνται σε μείωση του ήδη μικρού εισοδήματός τους.

Οι μελετητές των γεωτεχνικών γραφείων ανέφεραν την άδικη κατανομή από την Περιφέρεια σε ό, τι αφορά την χρηματοδότηση προγραμμάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε όφελος της Λέσβου και σε βάρος των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επίσης αναφέρθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη καθαρισμού των χειμάρρων από την περιφέρεια και το Επαρχείο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές καλλιεργειών, ακόμα και κινδύνους για ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η βουλευτής ανέφερε ότι «σίγουρα υπάρχουν ευθύνες της περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των προγραμμάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που οφείλονται εκτός των άλλων και σε πολιτικές σκοπιμότητες». Επίσης είπε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και με γνώμονα τα συμφέροντά τους θα προωθήσει τα παραπάνω ζητήματα στη βουλή. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Για να υπάρχουν αποτελέσματα χρειάζεται να δυναμώσει το αγροτικό κίνημα με ενεργοποίηση του αγροτικού συλλόγου και με μαζικές διεκδικήσεις των ίδιων των αγροτών και κτηνοτρόφων». 

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με συμβασιούχο εργαζόμενο στο νοσοκομείο του νησιού με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Ο εργαζόμενος έθεσε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων με συμβάσεις του ΟΑΕΔ που εργάζονται στο νοσοκομείο και είναι 13 στον αριθμό, ενώ αυτή η κατηγορία συμβασιούχων πανελλαδικά είναι 4.000. Δεν είναι δυνατόν είπε, να ζούμε με την αγωνία της ανανέωσης των συμβάσεων κάθε χρόνο, τη στιγμή που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου.

Η βουλευτής είπε ότι το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει μέσα κι έξω από τη βουλή το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων τόσο αυτής της της κατηγορίας όσο και όλων των άλλων, γιατί έτσι μπορεί να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Για το ζήτημα αυτό έχει καταθέσει ερώτηση στη βουλή και θα καταθέσει και άλλη.

Στη συνέχεια η βουλευτής περιόδευσε στο χωριό Κοντοπούλι, όπου συζήτησε με αγρότες και κατοίκους του χωριού για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ