× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πράσινο κτήριο» το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/10/2020

«Πράσινο κτήριο» το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, εστιάζει στο κτήριο του το οποίο σχεδιάσθηκε την αυγή της δεκαετίας του 90’ σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και φέτος αναβαθμίσθηκε με στόχο την μετατροπή του σε ένα «Πράσινο Μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και στοχεύει στην ανάδειξη και τη διάδοση της σημασίας και της συμβολής του Αρχιτεκτονικού έργου στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Για το 2020 το θέμα του εορτασμού είναι «Προς ένα καλύτερο μέλλον στο αστικό περιβάλλον».

Η παγκόσμια πανδημία του Covid-19 αποκάλυψε για ακόμη μια φορά ότι η κρίση που δημιουργήθηκε είχε περισσότερες συνέπειες στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς, αναδεικνύοντας ότι ο αστικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική είναι κλειδιά για καλύτερη ποιότητα ζωής για ολόκληρη την κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτήριο του Μουσείου σχεδιάσθηκε από τους αρχιτέκτονες Στέφανο Πάντο και Σωτήρη Φράγκου με σύμβουλο τον Αλέξανδρο Τομπάζη. Βασικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτέλεσε ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η ένταξη του κτηρίου στο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για μονώροφο αρχιτεκτόνημα με συνολικό εμβαδόν 1597 τ.μ. Χαρακτηριστικό της εξωτερικής του όψης αποτελεί η λιθοδομή από γκρίζα λάβα, το πέτρωμα που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Η Πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου με σημαντική ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου. Παράλληλα αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών με την αντικατάσταση του φωτισμού και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led.

Ειδικότερα έχουν υλοποιηθεί οι ακόλουθες δράσεις:

• παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου με την εγκατάσταση κουφωμάτων νέας τεχνολογίας, την τοποθέτηση σκιάστρων για την προστασία τμήματος του κτιρίου από την ηλιακή ακτινοβολία,
• ενίσχυση και μόνωση των φεγγιτών των αίθριων καθώς και των δύο μόνιμων εκθεσιακών αιθουσών του Μουσείου και η αποκατάσταση υγρομόνωσης του δώματος του κτιρίου.
• αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού ψύξης - θέρμανσης του Μουσείου.
• εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, με αποθήκευση ενέργειας, στο δώμα του κτιρίου του Μουσείου.
• αναβάθμιση του φωτισμού με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας LED.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιείται στο Μουσείο ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών για τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες για την επιβράδυνση της. Ειδικότερα θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές και μεθοδολογίες για την αναβάθμιση κτηρίων, την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου λόγω τεχνικών εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Παναγιώτης Χριστόφας στηρίζει τη διασύνδεση των Λέσβιων της διασποράς με τον τόπο τους – Θερμή υποδοχή και διάθεση συνεργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Έργα ανάσα 495.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ σε Πολιχνίτο και Γέρα

Πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την πρώτη χρηματοδότηση, βάσει του φακέλου προτάσεων έργων που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη στη σύσκεψη για τη λειψυδρία, τον περασμένο Μάιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ