× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

724 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε χώρες της ΕΕ

Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών χαιρετίζουν τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 1.000 αιτούντων άσυλο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2020

724 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε χώρες της ΕΕ

Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών χαιρετίζουν τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 1.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος μέσω πρωτοβουλίας της Ε.Ε. Ειδικότερα, φέτος, 1.066 άτομα συνολικά έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν την Τετάρτη με ασφάλεια στη Γερμανία, βρίσκονταν οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα και 53 ασυνόδευτα παιδιά, 37 από τα οποία είχαν μεταφερθεί στην ενδοχώρα μετά από τις πολλαπλές φωτιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πριν από τρεις εβδομάδες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και τo Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) χαιρετίζουν τη μετεγκατάσταση 139 αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μεταγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μέσω ενός χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος, ξεπέρασε φέτος τα 1000.

Αυτή ήταν η 16η πτήση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ και υλοποιήθηκε από τον ΔOM, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη UNICEF, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω της Ειδικής Γραμματέα για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα νησιά

Μετά τις τραγικές φωτιές στη Μόρια, ο ΔΟΜ, η Ύπατη Αρμοστεία και η UNICEF έχουν συνεργαστεί, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ειδικής Γραμματέα για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, για τη μεταφορά 724 ασυνόδευτων παιδιών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, εν αναμονή της μετεγκατάστασής τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όλα τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε προσωρινές δομές που διαχειρίζεται ο ΔΟΜ και οι εταίροι στην ηπειρωτική Ελλάδα, και στις οποίες παρέχεται υποστήριξη σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπήρχαν σχεδόν 4.400 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες λύσεις, όπως η ταχύτερη καταγραφή, η οικογενειακή επανένωση και η μετεγκατάσταση. Ανάμεσά τους, πάνω από 1.000 παιδιά είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους, όπως σε εκμετάλλευση και βία, και βρίσκονται αντιμέτωπα με την αστεγία και με επισφαλείς συνθήκες στα αστικά κέντρα.

Οι τρεις οργανισμοί καλούν για περισσότερη αλληλεγγύη μέσω των μετεγκαταστάσεων σε συνέχεια της δημοσίευσης του Νέου Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που περιέχει μια σειρά από νομοθετικές προτάσεις για την προσέγγιση της Ε.Ε. απέναντι στη μετανάστευση και το άσυλο. Η δημοσίευση του Συμφώνου παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ε.Ε. να προχωρήσει πέρα από τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες μετεγκατάστασης και να εδραιώσει πιο προβλέψιμες ρυθμίσεις για την μετεγκατάσταση εντός της Ε.Ε. ώστε να έχει πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»