× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μόνιμο καταυλισμό υπό την Ε.Ε. στη Λέσβο προανήγγειλε η Μέρκελ

Εύσημα στον Τούρκο πρόεδρο για το προσφυγικό από τη Γερμανίδα καγκελάριο, επίπληξη στην Αθήνα, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2020

Μόνιμο καταυλισμό υπό την Ε.Ε. στη Λέσβο προανήγγειλε η Μέρκελ
AP Photo/Michael Sohn
' χρόνος ανάγνωσης
Για «πιλοτικό σχέδιο» στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί μόνιμος καταυλισμός στη Λέσβο μίλησε η Άνκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο πλαίσιο της πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής και ασύλου που θα αντικαταστήσει τον  Κανονισμό του Δουβλίνου.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν τι διήμερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια έδωσε τα εύσημα στον Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού λέγοντας ότι καταφέρνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του.

Αντίθετα, αναφερόμενη στην πρόσφατη καταστροφής στη Μόρια, επέλεξε να επιπλήξει εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα. «Τις τελευταίες μέρες είδαμε τρομακτικές εικόνες, κι όχι από την Τουρκία αλλά από τη Λέσβο, ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.» δήλωσε συγκεκριμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η καγκελάριος της Γερμανίας, της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι το στρατόπεδο θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή διαχείριση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το σχέδιο για νέα δομή στην Ελλάδα είχε γνωστοποιήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη, που είχε με την Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως πρέπει επειγόντως να προωθηθεί η πρόταση της Κομισιόν, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και πρέπει να περάσει από την έγκριση των «27», χαρακτηρίζοντας ως «λυδία λίθο» για τη συνοχή της Ευρώπης τον τρόπο εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Αν δεν βρούμε μόνιμα μια κοινή βάση στο ζήτημα της μετανάστευσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., προειδοποίησε η ίδια, «θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την ικανότητα δράσης της Ευρώπης».

Ακόμη, η καγκελάριος ευλόγησε τα γένια της λέγοντας ότι ορθώς η Γερμανία ανέλαβε δράση και συμφώνησε  να δεχτεί συνολικά 1.553 πρόσφυγες από πέντε ελληνικά νησιά, αλλά «αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε πως η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει έναν πιο περίπλοκο γραφειοκρατικό μηχανισμό, αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, ίδια επιβάρυνση των χωρών υποδοχής και απελάσεις-εξπρές.

[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του «Κιρκινετσιού»

Στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με θέμα την απελευθέρωση της Μυτιλήνης μέσα από τις εφημερίδες της εποχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός εν πλω για το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο επέστρεψε στις Οινούσσες για να μεταφερθεί επιβάτιδα με σοβαρό πρόβλημα υγείας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λήμνο

Πολιτικές παρεμβάσεις, τιμητικές αναφορές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στα δικαστήρια για την θέση του προέδρου της Αγιάσου

Στις 17 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Μιχάλη Κουταλέλλη κατά του Κώστα Ρούσσα προκειμένου να κηρυχθεί έκπτωτος λόγω ασυμβίβαστου, όπως ισχυρίζεται με την επαγγελματική του ιδιότητα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»