
Από 22 έως 25 ηλεκτρικά οχήματα επιδιώκει να εξασφαλίσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία στα νησιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Κώστας Αστυρακάκης.
Η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση με τις προδιαγραφές και τους πίνακες κατανομής των οχημάτων, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο. Όπως ανέφερε ο κ. Αστυρακάκης, η μέχρι στιγμής ανταπόκριση είναι θετική και η προμήθεια μπορεί να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η πλειονότητα των οχημάτων που ζητήθηκαν είναι δεκαθέσια ηλεκτρικά βαν, καθώς στα περισσότερα δρομολόγια μεταφέρεται περιορισμένος αριθμός μαθητών. Για τις μεγαλύτερες διαδρομές προβλέπονται οχήματα αυξημένης χωρητικότητας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νησιού.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο, ανάγκες υπάρχουν στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα μικρότερα νησιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Οινουσσών, όπου πρέπει να εξασφαλιστεί η μεταφορά ακόμη και ενός παιδιού με αναπηρία.
«Η μέριμνα της Πολιτείας πρέπει να υπάρχει ακόμη και για ένα παιδί», υπογράμμισε ο κ. Αστυρακάκης, εξηγώντας ότι για τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να διατεθούν μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα.
Μαζί με τα αυτοκίνητα αναμένεται να παραχωρηθούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση και οι απαραίτητοι μηχανισμοί φόρτισης. Η Περιφέρεια ζητά επίσης να καλυφθεί το κόστος των οδηγών, ώστε οι επαγγελματίες που εκτελούν σήμερα το συγκεκριμένο μεταφορικό έργο να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν.
Η ανάθεση των δρομολογίων θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσα από τη διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο, με τους οδηγούς να χρησιμοποιούν πλέον τα οχήματα της Περιφέρειας.
Ο Κώστας Αστυρακάκης σημείωσε ότι οι ανάγκες μεταφοράς μαθητών μεταβάλλονται διαρκώς. Ο αριθμός των παιδιών, οι νέες εγγραφές, οι αποχωρήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων δημιουργούν κάθε χρόνο διαφορετικά δεδομένα.
Για τον λόγο αυτό δημοπρατούνται συνεχώς νέες διαδρομές, οι οποίες καλύπτονται ανάλογα με τις ανάγκες με ταξί ή μικρά λεωφορεία. Όπως ανέφερε, τα βασικά δρομολόγια της νέας σχολικής χρονιάς έχουν καλυφθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκύπτουν νέες ανάγκες κατά τη διάρκειά της.
Η ηλεκτροκίνηση θα έχει κεντρική θέση και στο νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Όπως εξήγησε ο κ. Αστυρακάκης, μία από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στο μεταφορικό έργο θα είναι η κατοχή συγκεκριμένου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων.
Κατά τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών, στη μείωση της ρύπανσης και στον περιορισμό του κόστους καυσίμων. Παράλληλα, οι ανάδοχοι θα πρέπει να διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και σταθμούς, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση των αστικών περιοχών.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο πρέπει να γίνει με αντικειμενικούς όρους και προς όφελος των πολιτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κίνδυνο να επιλεγούν αποκλειστικά οι οικονομικά αποδοτικές γραμμές και να εγκαταλειφθούν τα μικρότερα χωριά. Όπως είπε, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ενδέχεται να μη δείξουν ενδιαφέρον για δρομολόγια που μεταφέρουν ελάχιστους επιβάτες και δεν θεωρούνται κερδοφόρα.
Η Περιφέρεια επιμένει ότι στο μεταφορικό έργο πρέπει να περιλαμβάνονται και οι άγονες γραμμές. Ο κ. Αστυρακάκης τάχθηκε υπέρ της επιδότησης αυτών των δρομολογίων, επισημαίνοντας ότι η συγκοινωνιακή σύνδεση αποτελεί βασική προϋπόθεση για να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα των χωριών όταν δεν υπάρχει ούτε ένα λεωφορείο για να μετακινηθούν οι κάτοικοι», ανέφερε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στα τοπικά ΚΤΕΛ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα καλύπτουν και μη κερδοφόρες γραμμές. Όπως τόνισε, πρόκειται για τοπικές επιχειρήσεις που μπορούν να ελεγχθούν και πρέπει να στηριχθούν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους.
Ο Κώστας Αστυρακάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία στεγάζεται πλέον σε καταλληλότερο κτίριο και διαθέτει βελτιωμένους χώρους εξετάσεων και νέα πίστα.
Ευχαρίστησε τους εργαζομένους για την προσπάθεια εξυπηρέτησης των πολιτών, παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα και τον περιορισμένο αριθμό προσωπικού. Διευκρίνισε ακόμη ότι όταν ένας υποψήφιος αποτυγχάνει στις εξετάσεις οδήγησης και καλείται να εξεταστεί ξανά, το μοναδικό ποσό που αποδίδεται στην Περιφέρεια είναι το παράβολο των 15 ευρώ.