× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να καταργηθούν οι διατάξεις, εις βάρος του εργατικού ‑ λαϊκού κινήματος»

Η τοποθέτηση στη Βουλή της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2020

«Να καταργηθούν οι διατάξεις, εις βάρος του εργατικού ‑ λαϊκού κινήματος»
' χρόνος ανάγνωσης

Την κατάργηση όλων των αντιδραστικών διατάξεων που επιχειρούν να βάλουν «χέρι» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στα κόμματα ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικού νομοσχεδίου. Το σχέδιο νόμου ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο μία ακόμη ευρωενωσιακή οδηγία -την πέμπτη κατά σειρά- «για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο τροποποιεί σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση τον νόμο 4557/2018 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ «ο οποίος περιέχει απαράδεκτες προβλέψεις σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όλων των μαζικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων». Συγκεκριμένα, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και η Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την υλοποίησή του όριζαν ότι τα σωματεία, οι φορείς και τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν πραγματικό δικαιούχο της περιουσίας και των συναλλαγών τους, καθώς αντιμετωπίζονταν σαν επιχειρήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή, διατηρεί την απαράδεκτη διάταξη και την κάνει ακόμα χειρότερη, διευκολύνοντας τη συλλογή και την ανταλλαγή αυτών των στοιχείων τόσο μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών όσο και ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Είναι χαρακτηριστικό πως τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα έως και δέκα χρόνια αφότου παύσει να υπάρχει ένας συλλογικός φορέας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών που κατέθεσε το σχέδιο νόμου, «ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων και την πρόσβαση σε μητρώα και διαθέσιμες πληροφορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα υπενθύμισε ότι η «τρομοκρατία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια έννοια-λάστιχο που μπορεί να περιλαμβάνει τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη λειτουργία και δραστηριότητα των φορέων του και να αξιοποιείται για την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και για την ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας.

Σε ό,τι αφορά το «ξέπλυμα» επισήμανε πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη στιγμή που επιτρέπεται να γίνεται νόμιμα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ υπενθύμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν απορρίψει τις σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ όπως την πλήρη ονομαστικοποίηση των μετοχών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εντυπωσιασμένοι οι εντομολόγοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ανακάλυψαν τη γεωλογική και οικολογική αξία του νησιού, σε μια επίσκεψη που άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης τίμησε τους ήρωες του ’40

Με συγκίνηση και σεβασμό κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο Παναγιώτη Λύμπου στο Ηρώο της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου
ΑΓΟΡΑ

Γλυκός τρόμος και χαμόγελα στο Halloween party του Ζαχαροπλαστείου Πανταζής

Το ζαχαροπλαστείο της Χρυσομαλλούσας πλημμύρισε από φαντασία, μουσική και... σοκολάτα, σε μια αποκριάτικη βραδιά γεμάτη χαρά για μικρούς και μεγάλους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τι συμβαίνει με τα έργα στον Αγιο Θεράποντα;

Επιστολή του προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πατήρ Αθανάσιου Γιουσμά στο Υπουργείο Πολιτισμού για την φημολογία περί διακοπής των εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πιο καθαρή και όμορφη Μυτιλήνη με τις υπογειοποιημένες γωνιές ανακύκλωσης

Ο Δήμος Μυτιλήνης επενδύει σε σύγχρονες υποδομές για μια βιώσιμη πόλη – Αλλαγές στην κυκλοφορία γύρω από την πλατεία Σαπφούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τιμητική βράβευση μαθητών και σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην αίθουσα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και της αριστείας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενεργή δράση για το περιβάλλον στη Λέσβο από τον Ερυθρό Σταυρό

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική δράση για τον καθαρισμό τμήματος του δρόμου από Κεραμειά έως Αγιάσο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σταματήστε να πετσοκόβετε τις μουριές – σώστε την ψυχή της Ερεσού»

Ο Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ερεσού προτείνει να αναλάβει τη φροντίδα και το σωστό κλάδεμα των ιστορικών δέντρων που κοσμούν τον δρόμο προς τη Σκάλα, καταγγέλλοντας την καταστροφική διαχείριση των τελευταίων ετών
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αλληλεγγύη μέσω κινηματογράφου από τη Συνύπαρξη

Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «A State of Passion» στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς στα ανοιχτά της Μυτιλήνης

Επτά οι διασωθέντες ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανούς αγνοούμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ