× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συρία: εκτός από τις ένοπλες συρράξεις, και κορονοϊός

Μία ολόκληρη γενιά στα όρια του υποσιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2020

Συρία: εκτός από τις ένοπλες συρράξεις, και κορονοϊός

Η Συρία μετράει ήδη μία δεκαετία ένοπλων συρράξεων με πάνω από 400.000 θύματα και το μισό πληθυσμό να έχει εκτοπιστεί. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα είναι επικίνδυνες, τόσο λόγω του πολέμου, όσο και του κορονοϊού, αλλά και των συνθηκών διαβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H MKO «Save the children» που βρίσκεται στη Συρία, παρέχοντας βοήθεια κυρίως στα παιδιά και στις οικογένειες, προειδοποιεί για τους αριθμούς των παιδιών που έχουν φτάσει σε σημείο λιμοκτονίας εξαιτίας της όξυνσης των ήδη δύσκολων συνθηκών. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες πάνω από 700.000 επιπλέον παιδιά βρίσκονται σε συνθήκες πείνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 4,6 εκατομμύρια.

Η οικονομική κρίση των γειτονικών χωρών και κυρίως του Λιβάνου, η πτώση του νομίσματος αλλά και η πανδημία του κορονοϊού έχει δυσκολέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που παραμένουν στη χώρα και ιδιαίτερα των παιδιών, τα οποία στη μεγαλύτερη πλειοψηφία το μόνο που έχουν γνωρίσει στη ζωή τους είναι καθεστώς πείνας και φόβου.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης, κατά το τελευταίο τρίμηνο περίπου το 65% των παιδιών της Συρίας δεν έχουν φάει ούτε ένα φρούτο, όπως μήλο, πορτοκάλι ή μπανάνα, ενώ στη βορειοανατολική Συρία, που ελέγχεται από Αμερικανικές δυνάμεις, το ένα τέταρτο των παιδιών δεν έχει καταναλώσει αυτά τα φρούτα κατά τους τελευταίους εννέα μήνες. Η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι οικογένειες, με το μέσο όρο του μηνιαίου μισθού να φτάνει τα 100 δολάρια, τους αναγκάζει να σταματούν την κατανάλωση φρέσκου φαγητού, όπως φρούτα, λαχανικά και κρέας και να καταναλώνουν αποκλειστικά ρύζι και σιτηρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικεφαλής ανταποκρίτρια της οργάνωσης Σόνια Κους αναφέρει πως «Μία ολόκληρη παιδιών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του υποσιτισμού, επειδή οι οικογένειές τους αδυνατούν να προσφέρουν ένα γεύμα στο τραπέζι». Οι λιποθυμίες παιδιών λόγω του υποσιτισμού έχουν φτάσει το ποσοστό 28% στη Συρία, αναφέρει η οργάνωση.

Κρίση κορονοϊού

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει διαγνώσει τουλάχιστον 4.100 κρούσματα κορονοϊού μόνο στις περιοχές που ελέγχει, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα διαγνωστικά τεστ κοστίζουν περίπου 60 δολάρια το ένα και κατά συνέπεια είναι αδύνατο για τους περισσότερους πολίτες να μπορέσουν να το πληρώσουν, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να μη γνωρίζει πως έχει τον ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 300 δωρεάν τεστ την ημέρα σε άτομα τα οποία έχουν έντονα συμπτώματα, ωστόσο με ελάχιστα εναπομείναντα νοσοκομεία και περίπου 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, η μάχη κατά του ιού φαίνεται να είναι απόλυτα άνιση για τους Σύριους.

Τον Ιούλιο, η Ρωσία ανάγκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να περιορίσει την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει στη χώρα και ιδίως στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι επαναστατικές δυνάμεις. Αυτή η κίνηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δυτικών χωρών, πρόκειται να κοστίσει τη ζωή σε περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του