× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χριστόφας και Κιργκιόζ υψώνουν φωνή ειρήνης από τη Μυτιλήνη

Το ηχηρό μήνυμα των Δημάρχων Μυτιλήνης και Δικελί για ειρήνη, αλληλοσεβασμό και φιλία των λαών

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/9/2026

Χριστόφας και Κιργκιόζ υψώνουν φωνή ειρήνης από τη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα διαφορετικό μήνυμα από εκείνα που συχνά διασχίζουν το Αιγαίο έστειλαν το απόγευμα της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου η Μυτιλήνη και το Δικελί. Σε μια εποχή κατά την οποία οι πολεμικές συγκρούσεις, οι ανταγωνισμοί και οι εθνικιστικές φωνές δυναμώνουν, οι δύο γειτονικές πόλεις επέλεξαν να απαντήσουν με μουσική, χορό και πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ Χορού Μυτιλήνης και Δικελί, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εκδηλώσεων της Επάνω Σκάλας, έφερε στην ίδια σκηνή χορευτές και χορεύτριες από τις δύο ακτές. Παραδοσιακοί και σύγχρονοι χοροί, γνώριμες μελωδίες και διαφορετικές γλώσσες συνάντησαν τον ίδιο ενθουσιασμό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όσα ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από όσα επιχειρούν κατά καιρούς να τους χωρίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Χορευτικό του Δήμου Μυτιλήνης, χορευτικά σχήματα του Δήμου Δικελί, ο Χορευτικός Όμιλος Μυτιλήνης «Οι Αιολείς» και η Σχολή Χορού Νάντιας Ξυλά.

«Η ειρήνη αποτελεί τη βάση της προόδου»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλωσορίζοντας τη δημοτική αντιπροσωπεία και τα χορευτικά συγκροτήματα του Δικελί, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας στάθηκε στη σημασία της ειρήνης ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών.

«Πιστεύουμε όλες και όλοι πως η ειρήνη είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν η ευημερία, η πρόοδος και οι αναπτυξιακές προοπτικές κάθε τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, αυτή η βάση δεν οικοδομείται αποκλειστικά μέσα στα γραφεία των πολιτικών και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης ούτε μόνο μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται σε ανώτερα επίπεδα. Χτίζεται καθημερινά, μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων, τις κοινές δράσεις και τις πρωτοβουλίες που επιτρέπουν στις τοπικές κοινωνίες να συναντηθούν και να γνωρίσουν η μία την άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Χριστόφας σημείωσε ότι οι δύο Δήμοι δεν περιορίζονται σε διακηρύξεις καλής θέλησης, αλλά στηρίζουν έμπρακτα δράσεις που φέρνουν κοντά τους κατοίκους των δύο ακτών.

«Οι τέχνες και ο πολιτισμός αποτελούν μια οικουμενική γλώσσα, μια γλώσσα που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε, να ερχόμαστε πιο κοντά και να ανακαλύπτουμε όλα εκείνα που μας συνδέουν», τόνισε, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό ως ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης.

«Το Αιγαίο είναι δρόμος φιλίας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λόγια θερμά απευθύνθηκε στο κοινό και ο Δήμαρχος Δικελί Αντίλ Κιργκιόζ, μεταφέροντας, όπως είπε, αισθήματα φιλίας από τις απέναντι ακτές.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να νιώσουμε για άλλη μία φορά πόσο πραγματικά κοντά βρίσκονται δύο λαοί που ζουν πλάι πλάι εδώ και αιώνες και για να μεταφέρουμε αυτή την όμορφη σχέση στη σκηνή μέσα από τον χορό», σημείωσε.

Συνδέοντας συμβολικά τη βραδιά με την 1η Σεπτεμβρίου, που, όπως ανέφερε, τιμάται στην Τουρκία ως ημέρα ειρήνης, ευχήθηκε η φωνή της φιλίας που υψώθηκε από τη Μυτιλήνη να φτάσει ακόμη μακρύτερα και να αποτελέσει παράδειγμα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο Αιγαίο, το οποίο παρουσίασε όχι ως μια γραμμή που χωρίζει, αλλά ως έναν κοινό τόπο συνάντησης.

«Για εμάς το Αιγαίο δεν είναι σύνορο που χωρίζει δύο λαούς. Είναι ένας δρόμος φιλίας που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς εδώ και αιώνες», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Δικελί περιέγραψε ως την ομορφότερη πλευρά αυτού του δρόμου την εικόνα των χορευτών από τη Μυτιλήνη και το Δικελί να συναντιούνται στην ίδια σκηνή, με τις μελωδίες διαφορετικών γλωσσών να ενώνονται μέσα στον ίδιο ενθουσιασμό.

Η φιλία των λαών ως γέφυρα ειρήνης

«Αυτή είναι η ειρήνη», ανέφερε ο Αντίλ Κιργκιόζ. «Να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, να σεβόμαστε την κουλτούρα του άλλου, να μπορούμε να σταθούμε μαζί στο ίδιο τραπέζι, με την ίδια μουσική, και να μοιραστούμε την ίδια σκηνή».

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι οι κάτοικοι του Δικελί επιθυμούν αυτή η γέφυρα φιλίας να ενισχύεται μέρα με τη μέρα, καθώς, όπως τόνισε, «η φιλία μεταξύ των λαών αποτελεί την ισχυρότερη γέφυρα προς την ειρήνη».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Δήμο Μυτιλήνης και προσωπικά τον Παναγιώτη Χριστόφα για τη φιλοξενία, καθώς και όλα τα χορευτικά συγκροτήματα και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση. Έδωσε, μάλιστα, ραντεβού για την επόμενη χρονιά, εκφράζοντας την επιθυμία η συνάντηση των δύο πόλεων να αποκτήσει συνέχεια.

Το μήνυμα της βραδιάς αποτυπώθηκε με τον πιο συμβολικό τρόπο στο φινάλε, όταν οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δικελί, μαζί με τους Αντιδημάρχους Τουρισμού και Πολιτισμού των δύο Δήμων, μπήκαν στον κοινό χορό.

Για λίγες ώρες στην Επάνω Σκάλα, το Αιγαίο δεν ήταν σύνορο. Ήταν μουσική, κοινός βηματισμός και μια ανοιχτή γέφυρα ανάμεσα σε δύο λαούς που επιμένουν να συναντιούνται, να συνεργάζονται και να απαντούν στις πολεμικές ιαχές με τη δύναμη της φιλίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κριτική από Χοχλάκα σε κυβέρνηση και Μουτζούρη

Παράλληλα, ζητά να αποδοθούν ευθύνες και να παρουσιαστεί άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο με σαφές χρονοδιάγραμμα, δίκαιες αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πληγέντων
Κριτική από Χοχλάκα σε κυβέρνηση και Μουτζούρη
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Παρακολουθήστε από το «Ν» την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Ζωντανά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορική μνήμη και οι αγώνες του σήμερα συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Πρώτη ημέρα του 52ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, με αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής και ομιλία της Λουίζας Ράζου – Στο επίκεντρο ο αφθώδης πυρετός, τα προβλήματα της νεολαίας και η αντιπολεμική πάλη
Η ιστορική μνήμη και οι αγώνες του σήμερα συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
ΧΩΡΙΑ

Ελέγχθηκε η πυρκαγιά στα Μέσα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση και προκάλεσε ισχυρή κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.
Ελέγχθηκε η πυρκαγιά στα Μέσα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στα Μέσα

Σε αγροτοδασική έκταση η πυρκαγιά – Κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες, εννέα οχήματα και εθελοντές, με συνδρομή υδροφόρων των ΟΤΑ.
Επτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στα Μέσα
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στην Αχλαδερή

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης κινητοποιούνται για την κατάσβεσή της
Φωτιά στην Αχλαδερή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η διπλωματία των πόλεων χτίζει γέφυρες ειρήνης στο Αιγαίο

Οι δήμαρχοι Αθηναίων Χάρης Δούκας, Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και Γκιόμετς Melih Bağcı συζήτησαν στο Επιμελητήριο Λέσβου για τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη των δύο λαών
Η διπλωματία των πόλεων χτίζει γέφυρες ειρήνης στο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η κυβέρνηση εκδικείται τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Κάνει λόγο για «στρατιωτικοποίηση» της διαχείρισης του αφθώδους πυρετού και ζητά προσλήψεις κτηνιάτρων, στήριξη των παραγωγών και άμεσο εμβολιασμό
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η κυβέρνηση εκδικείται τους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέα κράνη σε δικυκλιστές για ασφαλείς μετακινήσεις στη Μυτιλήνη

Η Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης, προχώρησε σε δράση ενημέρωσης και αντικατάστασης παλιών ή ακατάλληλων κρανών
Νέα κράνη σε δικυκλιστές για ασφαλείς μετακινήσεις στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των πανηγυριών με άλογα στη Λέσβο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» είχε προσφύγει κατά δύο αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για εκδηλώσεις με ιπποειδή στην Πηγή και την Αγιάσο
Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των πανηγυριών με άλογα στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλα ανοιχτά για την πιο «καυτή» θέση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Η παράταξη Μουτζούρη συνεδριάζει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου για την επόμενη ημέρα στον Πρωτογενή Τομέα. Στο κάδρο Κυρατζής, Αρώνης, Αστυρακάκης, Χατζηκυριαζής και Καλλίας, ενώ ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο να κρατήσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης τη θέση
Όλα ανοιχτά για την πιο «καυτή» θέση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εγγραφές στον αθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης Tαεκβοντό

Ένα άθλημα, δρόμος για σωματική και πνευματική εξέλιξη
Εγγραφές στον αθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης Tαεκβοντό